Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


autoexaminarea sanilor o cale de a identifica cancerul de san

 
Autoexaminarea sanilor: o cale de a identifica cancerul de san

Beneficiile autocunoasterii sanului

Cand o femeie stie cum trebuie sa se simta la pipait sanul sau, ii este usor sa observe modificari subtile, dar potential serioase. Aceste modificari pot surveni aparent rapid, de-a lungul a doar cateva luni.

Sa spunem, spre exemplu, ca o femeie identifica o arie abia perceptibila cu consistenta crescuta in cadranul superior al sanului, langa brat. Daca femeia este familiarizata cu felul in care sanul ar trebui sa arate si sa se simta la palpare, stie ca sanul ar trebui sa fie neted in aceasta zona. Fara memoria tactila obtinuta din efectuarea a mai multor autoexaminari a sanului, femeia poate sa nu sesizeze aceasta diferenta. Detectarea unei asemenea modificari ar trebui s-o faca pe femeia in cauza sa se prezinte la medic.

Desi majoritatea anormalitatilor descoperite la autoexaminare nu sunt cancere, o mica proportie sunt.
Unele dintre aceste cancere sunt intr-un stadiu precoce, cand tratamentul prompt poate salva viata femeii. De aceea autoexaminarea regulata a sanului – examinarea intr-un mod care este confortabil pentru femeie, cu atentie la ce este normal pentru ea – este in mod particular important la femeile care au risc crescut pentru cancerul de san.
Pentru a obtine cel mai mare beneficiu de pe urma autoexaminarii regulate a sanului se recomanda solicitarea ca medicul de familie a revizuiasca felul in care femeia isi examinaza sanul.

Cum se realizeaza autoexaminarea sanului

Se incepe cu examinarea atenta a sanilor.

Femeia se dezbraca si sta in fata unei oglinzi cu bratele pe langa corp. In timp ce se priveste din fata si apoi din ambele profiluri, trebuie sa observe orice pliere, denivelare sau modificari de forma, marime sau simetrie. Trebuie sa verifice daca mameloanele sunt intoarse inauntru. Apoi se examineaza sanii cu bratele in alte doua pozitii: cu mainile pe solduri si cu mainile ridicate deasupra capului si palmele apropiate una de cealalta.

Examinarea manuala se face in timpul dusului sau cu femeia intinsa fara a purta tricou sau sutien.

Daca examinarea se face la dus, sanul si degetele sa insapuneaza pentru ca degetele sa alunece mai bine pe pielea umeda. Daca examinarea se face cu femeia intinsa, trebuie sa se intinda pe un pat sau pe o suprafata plana.
Mana trebuie miscata pe suprafata sanului, folosind una dintre cele trei tehnici: tehnica acelor de ceasornic, tehnica segmentelor si tehnica maturatului. Indiferent de metoda aleasa la sfarsit trebuie verificat si mamelonulpentru o eventuala secretie. Acest lucru se realizeaza prin ciupirea delicata a mamelonului cu degetele pozitionate la ora 12 si la ora 6 si apoi la ora 3 si la ora 9.
Atingerea sau presarea delicata a unei protuberante de la nivelul sanului poate produce disconfort. D

Daca femeia detecteaza orice modificare, cum ar fi protuberanta, ingrosare, asimetrie, incretitura, inrosire, eliminare de secretie sau inversiunea mamelonului, se recomanda consultarea de urgenta a medicului.

Autoexaminarea sanului folosind tehnica acelor de ceasornic

- vizualizarea sanului ca fiind cadranul unui ceas;
- mana stanga se plaseaza la spatele capului pentru a examina sanul stang cu mana dreapta;
- mana dreapta se plaseaza la ora 12 – in locul cel mai de sus al sanului;
- cele trei degete mijlocii se unesc si cu ele se realizeaza o miscare ferma de alunecare circulara, in sensul acelor de ceasornic;
- se continua cu acelasi tip de miscare in cercuri mai mici odata cu apropierea de mamelon;
- apoi se verifica tesutul de sub mamelon si daca exista vreo secretie;
- se verifica tesutul din axila (sub brat) si cel din jurul sanului;
- examinarea celuilalt san se realizeaza prin plasarea mainii drepte in spatele capului si repetarea miscarilor cu mana stanga pentru sanul drept.

Autoexaminarea sanilor folosind metoda segmentelor

- vizualizarea sanului ca un cerc impartit in segmente, asemanatoare feliilor de tort;
- mana stanga se plaseaza in spatele capului pentru ca sanul stang sa poata fi examinat cu mana dreapta;
- cele trei degete mijlocii se unesc si cu ele se realizeaza o miscare ferma de alunecare circulara;
- se incepe din partea de sus a sanului, la cativa centimetri sub clavicula, cu o miscare de alunecare a degetelor spre mamelon, ca intr-un masaj;
- se examineaza tesutul sanului din intregul segment;
- apoi se examineaza fiecare segment in parte, luate in sensul acelor de ceasornic;
- se continua examinarea sanului in aceasta maniera pana la examinarea tuturor segmentelor si a tesutului in regiunea axilara;
- examinarea celuilalt san se realizeaza prin plasarea mainii drepte in spatele capului si repetarea miscarilor cu mana stanga pentru sanul drept.

Autoexaminarea sanului folosind tehnica de maturare

- mana stanga se plaseaza in spatele capului pentru ca sanul stang sa poata fi examinat cu mana dreapta;
- in locul miscarii circulare asemanatoare masajului folosita anterior, se foloseste o miscare de alunecare liniara de la clavicula spre mamelon;
- se examineaza intregul san mergand in sensul acelor de ceasornic;
- degetele trebuie sa alunece de la exteriorul sanului spre mamelon;
- pentru a simti si tesutul mamar mai profund se repeta procesul folosind o miscare de mergere cu degetele;
- se continua examinarea sanului in aceasta maniera pana la examinarea tuturor segmentelor si a tesutului in regiunea axilara;
- examinarea celuilalt san se realizeaza prin plasarea mainii drepte in spatele capului si repetarea miscarilor cu mana stanga pentru sanul drept.

Cand se poate incepe autoexaminarea sanilor

Medicii ar trebui sa informeze femeile despre beneficiile si limitarile autoexaminarii sanului in jurul varstei de 20 de ani.
Aceasta este varsta la care femeile ar trebui sa inceapa autoexaminarea sanilor. Indiferent daca femeia face acest lucru, ea ar trebui sa aiba sanii examinati de catre medic odata la 3 ani, pana la varsta de 40 de ani. Dupa varsta de 40 de ani femeile ar trebui sa se programeze pentru examinarea clinica a sanilor si mamografie in fiecare an.

Care este cel mai bun moment pentru autoexaminarea sanului?

Cel mai bun moment pentru autoexaminarea sanilor este la o saptamana dupa aparitia ciclului menstrual. Acesta este moment in care sanul ar cele mai mici sanse sa fie sensibil la atingere sau tumefiat. Tesutul mamar sufera modificari periodice in timpul ciclului menstrual. Modificarile in nivelul de hormoni asociat cu menstruatia determina angorjarea sanilor. Odata cu aparitia menstruatiei, angorjarea dispare si sanii isi revin la consistenta normala. In timpul sarcinii si alaptarii, sanii pot fi simtiti mai grei decat de obicei.
Femeile care au nelamuriri in ce priveste consistenta si modificarile sanilor e bine sa ceara sfatul medicului de familie.
Argumente pro si contra autoexaminarii sanului

Unul dintre beneficiile autoexaminarii este detectarea timpurie si tratarea unui potential cancer de san, cat timp este inca intr-un stadiu precoce de dezvoltare. Pe de alta parte, totusi, pentru diagnostic poate fi necesara efectuarea unei biopsii a zonei cu modificari. Daca rezultatul biopsiei este necanceros (benign) pacienta poate fi deranjata de faptul ca a trecut printr-o procedura invaziva fara sa fie nevoie. Autoexaminarea sanilor poate fi dificil de interpretat la femeile care au in mod normal sani neregulati (fibrochistici).

Doar autoexaminarea sanilor nu reduce numarul deceselor cauzate de cancerul de san.
Nu intotdeauna prin autoexaminare se identifica tumorile, la fel cum pot face si alte metode de screening. De aceea este bine ca pacientele sa nu se bazeze doar pe o metoda de screening pentru cancerul de san. O abordare combinata a screening-ului pentru cancerul de san – care include autoexaminarea, examinarea clinica, mamografia si imagistica prin rezonanta magnetica la anumite cazuri care au factori de risc crescut – cresc sansele diagnosticarii precoce, intr-un stadiu tratabil.
 Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro 

 


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Celule cu defecte genetice
Celule cu defecte genetice Celule cu defecte genetice Se presupune ca zilnic apar in organismul uman circa milion de celule cu defecte genetice, in majoritatea lor neviabile, altele fiind distruse de sistemul imunoprotector. Cind insa se mentine un anumit numar de celule (un grup celular critic) capabile de proliferare
 
• Potentialul malign
Potentialul malign Potentialul malign Potentialul malign este comun tuturor eucariotelor si se dezlantuie cu atit mai agresiv, cu cit celulele sint mai aproape de stadiul nediferentierii. In acest sens, notam ca, de pilda, in urma transplantarii de tesut de broasca tinara la una batrina se constata aparitia de ma
 
• Aparitia celulei canceroase
Aparitia celulei canceroase Aparitia celulei canceroase Faptul ca celula canceroasa duce o viata anaeroba, primitiva, nu poseda structurile si functiile caracteristice tesutului normal de origine, creste autonom si anarhic nu inseamna reintoarcerea la stadii primitive embrionare. Corpurile vii sunt indisolubil legate de t
 
• Alimentatia anticancer
   Alimentatia anticancer   Alimentatia anticancer  Medicina oficiala accepta, in sfarsit, o realitate pe care naturismul o sustine de mult: alimentatia corecta poate sa impiedice aparitia tumorilor. Fructele, zarzavatul, leguminoasele, cerealele integrale si ierburile aromate contin substante active care pot p
 
• Formele clinice la cancerul bronhopulmonar
Formele clinice la cancerul bronhopulmonar 		Formele clinice la cancerul bronhopulmonar Forme clinice: se cunosc urmatoarele forme mai importante: forma apicala (sindromul Pancoast-Tobias), cu bombarea fosei superclaviculare, dureri insuportabile si semne neurologice;  forma hilara (centrala), periferica, pseudopneumonica, mediastina
 
Vezi toate stirile din categoria Ce stii despre cancer

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara