Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


cancerul de piele nemelanomatos

 
Cancerul de piele nemelanomatos

Cancerul de piele nemelanomatos

Generalitati

Cancerul cutanat (de piele) a devenit cel mai frecvent tip de cancer la om. Cele mai multe cancere cutanate au punct de plecare epidermul (stratul superior al pielii). In unele cazuri se extinde si la alte parti ale corpului.

Sunt doua tipuri de carcinom (cancer) nemelanomatos:
- carcinomul bazocelular, tipul cel mai frecvent, ce apare in 75% din cazurile de carcinom epitelial (invelisul extern al corpului, format din mai multe straturi). Poate sa invadeze pielea normala si sa-i modifice aspectul, sa distruga tesuturile profunde, ca muschii si oasele. Carcinomul bazocelular metastazeaza (afectarea altor organe la distanta de leziunea primara) in putine cazuri.
- carcinomul spinocelular, apare in 20% din cazurile de cancer epitelial. De cele mai multe ori evolueaza lent si se dezvolta pe pielea care a suferit o leziune. Este mai invaziv decat cel bazocelular si se raspandeste la alte parti ale organismului.

Cauze

Carcinomul epitelial cutanat este cauzat de supraexpunerea la soare si la raze ultraviolete. Supraexpunerea la raze ultraviolete poate aparea in:
- arsuri solare severe in special in copilarie
- expunerea indelungata la soare de-a lungul timpului
- utilizarea solarelor sau a lampelor cu ultraviolete, care reprezinta surse artificiale de ultraviolete.

Alte cauze posibile de aparitie a cancerului de piele include expunerea repetata la raze X, anumite chimicale (arsenicul, carbunele), substante radioactive (radiul). Cancerul de piele poate fi de asemenea cauzat de tratamentul cu radiatii ionizante (radiatii ce ionizeaza particulele, de exemplu radiatii alfa, beta, microunde) pentru eczeme, psoriazis sau acnee.

Factori de risc

Riscul de a face cancer de piele depinde de tipul de piele si de cat de usor se produc arsurile solare. Riscul este crescut la persoanele cu nuanta deschisa a tenului, cu pistrui, cei care fac frecvent arsuri din cauza soarelui si la cei care traiesc aproape de ecuator. Persoanele cu tenul dechis la culoare, cu parul blond sau roscat sau cu ochii de culoare albastra sau culori deschise au un risc mai mare de a face cancer de piele decat pesoanele cu tenul mai inchis. Alti factori de risc includ istoricul familial de cancer cutanat (mai multi bolnavi cu cancer in familie) si varsta inaintata.
Expunerea repetata la raze X, anumite chimicale (de exemplu: arsenic, carbune) si substante radioactive (de exemplu radiul) poate de asemenea sa creasca riscul de aparitie a cancerului cutanat nemelanomatos.

Simptome

Cancerul de piele apare ca o modificare a aspectului pielii, de exemplu o iritatie, o excrescenta, o rana care nu se vindeca sau o modificare a unui nev pigmentar (alunita) sau a unui neg. Cancerul de piele afecteaza de obicei zone care sunt expuse la soare in mod frecvent: gatul, spatele, pieptul si umerii. Zona nasului este afectata cel mai frecvent.

Carcinomul bazocelular apare cu o frecventa de trei ori mai mare decat cel spinocelular. Semnele de carcinom bazocelular pot fi foarte variate si pot include modificari ale aspectului pielii ca:
- leziuni ferme, cu aspect perlat, cu vase de sange ce au un aspect de panza de paianjen (telangiectazii)
- pete sensibile, rosii care sangereaza cu usurinta
- leziuni mici, profunde, cu aspect perlat si cu centrul deprimat
- leziuni mici, lucioase care pot semana cu negii sau cu nevii pigmentari
- pete asemanatoare cu cicatricile in special la nivelul fetei
- leziuni pruriginoase, care sangereaza, formeaza cruste si apoi se repeta ciclul, dar care nu se vindeca in decurs de 3 saptamani
- modificari ale formei, marimii si culorii negilor sau nevilor pigmentari.

Carcinomul spinocelular afecteaza fata, gatul sau capul. Semnele de carcinom spinocelular includ:
- leziuni persistente, ferme, de culoare rosie pe zonele de piele expuse la soare
- zone de piele ce au un aspect tare (solzos), sangereaza sau dezvolta o crusta; aceste zone pot creste in dimensiuni pe o perioada de cateva luni sau pot cauza o rana
- excrescente (zone iesite in afara) ale pielii ce pot arata ca un neg
- rani ce nu se vindeca sau zone de piele subtiata la nivelul buzei inferioare, in special la persoanele fumatoare, la cei ce mesteca tutun sau sunt expusi frecvent la soare sau la vant.

Alte boli, ca de exemplu keratita actinica, poate avea simptome si semne similare cu cele ale cancerului de piele, de aceea este necesara evaluarea de catre un specialist (dermatolog) a oricarei modificari nou aparute sau persistente la nivelul pielii.

Diagnostic

Examinarea pielii de catre medic este primul pas. Daca se suspecteaza cancerul, este necesara o biopsie pentru diagnosticul de certitudine. Pentru aceasta este necesara recoltarea unei portiuni din pielea lezata si examinarea sub microscop, pentru evidentierea celulelor canceroase.
Cancerul de piele apare ca o modificare a aspectului pielii, de exemplu o iritatie, o excrescenta, o rana care nu se vindeca sau o modificare a unui nev pigmentar (alunita) sau a unui neg. Cancerul de piele afecteaza de obicei zone care sunt expuse la soare in mod frecvent: gatul, spatele, pieptul si umerii. Zona nasului este afectata cel mai frecvent.

Mecanism fiziopatogenic

Cancerul de piele nemelanomatos evolueaza de obicei incet, invadand si distrugand tesuturile alaturate. Pot fi necesare cateva luni sau un an pana la dezvoltarea carcinomului bazocelular sau a celui spinocelular. Din cauza dezvoltarii lente depistarea si tratamentul precoce cresc sansele de vindecare.

Carcinomul bazocelular poate sa invadeze pielea normala si sa-i modifice aspectul, sa distruga tesuturile profunde, ca muschii si oasele. Carcinomul bazocelular metastazeaza foarte rar. Daca apare din nou (recurenta) dupa tratament, acesta poate evolua rapid si poate produce mai multe distructii tisulare.

Carcinomul spinocelular evolueaza incet si metastazeaza frecvent. Carcinomul spinocelular poate fi desfigurant. Acesta este mai invaziv decat cel bazocelular si poate afecta scalpul, urechile, pleoapele, nasul, buzele sau alte parti ale corpului. Dintre celulele canceroase 2-6% se distribuie in alte parti ale corpului.
Carcinoamele bazocelular si cel spinocelular sunt curabile daca sunt detectate si tratate precoce. Daca este avansat cancerul, tratamentul este in functie de stadiul in care se afla.
Persoanele care au avut cancer de piele sunt predispuse la reaparitia acestuia, chiar dupa tratamentul reusit. Pana la 35-50% din pacientii diagnosticati cu carcinom bazocelular vor dezvolta un alt cancer de piele intr-un interval de 5 ani. Persoanele cu cancer nemelanomatos au risc crescut de a dezvolta un alt cancer de piele, chiar si melanom.

Alte boli, ca de exemplu keratoza actinica, are simptome si semne similare cu cele ale cancerului de piele. Chiar daca aceasta boala nu este una maligna (cancer), ea indica existenta arsurilor solare si poate duce la aparitia cancerului de piele. In unele cazuri, keratoza actinica netratata poate duce la carcinom spinocelular.

Factori predispozanti

- tipul de piele care face usor arsuri solare: persoane cu tenul deschis la culoare, cu pistrui, cu par blond sau roscat, cu ochi de culoare deschisa si care au piele sensibila predispusa la arsuri
- un istoric de arsuri solare, mai ales in copilarie
- un istoric familial si un istoric personal de cancer de piele
- stramosi celtici, ca de exemplu irlandezi sau scotieni
- varsta mai mare de 40 de ani
- persoanele ce locuiesc in zonele ecuatoriale, unde razele ultraviolete sunt mai puternice
- munca in aer liber fara protectie impotriva soarelui
- infectii cu papilomavirus (HPV)
- xeroderma pigmentosum, o boala genetica rara ce cauzeaza sensibilitate crescuta pentru razele ultraviolete
- sexul masculin: barbatii dezvolta cancer de piele mai frecvent decat femeile
- fumatul
- expunerea repetata la raze X, anumite chimicale (arsenic, carbune) si substante radioactive (radiu).

Carcinomul bazocelular si cel spinocelular pot aparea la persoanele cu ten inchis, dar frecventa este mai mare la cele cu ten deschis la culoare.
Riscul de carcinom spinocelular este crescut la cei cu cicatrici (de exemplu cele aparute in urma arsurilor solare) sau la persoanele care au suferit un transplant care iau tratament pentru prevenirea rejectiei grefei (organul nou).

Consult de specialitate

Se face un control medical atunci cand se observa o iritatie sau o neregularitate la nivelul pielii, ca de exemplu:
- leziuni ferme, cu aspect perlat, cu vase de sange ce au un aspect de panza de paianjen (telangiectazii)
- pete sensibile, rosii care sangereaza cu usurinta
- leziuni mici, profunde, cu aspect perlat si cu centrul deprimat
- leziuni mici, lucioase care pot semana cu negii sau cu chisturi
- pete asemanatoare cu cicatricile in special la nivelul fetei
- leziuni pruriginoase, care sangereaza, formeaza cruste si apoi se repeta ciclul, dar care nu se vindeca in decurs de 3 saptamani
- modificari de forma, marime si culoare a negilor sau nevilor pigmentari.
- zone de piele normala care isi modifica rapid aspectul sau forma.

Este necesar ca specialistul sa examineze orice leziune care poate fi cu potential malign, pentru a fi diagnosticata si tratata.

Expectativa vigilenta

Expectativa sau supravegherea reprezinta perioada de timp in care pacientul sau medicul observa simptomele sau evolutia leziunilor, fara a se administra un anumit tratament. Expectativa nu este indicata in cazul in care se suspecteaza cancer de piele nemelanomatos. Cu cat diagnosticul si tratamentul sunt efectuate mai precoce, cu atat tratamentul este mai eficient.

Medici specialisti recomandati

Cadrele medicale care pot examina si diagnostica o leziune cu suspiciune de carcinom sunt:
- medicul de familie
- medicii dermatologi
- asistentele medicale experimentate
- medicii rezidenti
- medicii pediatri.

Cadrele medicale care pot indeparta leziunile aparute la nivelul pielii sunt:
- medicii dermatologi
- medicii chirurgi de medicina plastica si recontructiva
- medicii chirurgi de chirurgie generala.

Profilaxie

Se poate preveni aparitia cancerului de piele nemelanomatos prin evitarea supraexpunerii la razele ultraviolete ale soarelui. Razele ultraviolete provenite de la surse artificiale ca lampile de bronzat sau solarele, sunt la fel de periculoase ca cele provenite de la soare, deci este important sa fie evitate.

Tratament

Carcinomul nemelanomatos se trateaza de obicei prin procedee de mica chirurgie cu distrugerea sau indepartarea tegumentelor afectate. Tratamentul in fazele precoce ale cancerului are rata de succes de pana la 90%.
Scopul tratamentului:
- indepartarea intregii zone canceroase si a marginilor ei pentru a reduce sansele de recurenta;
- conservarea tesutului sanatos si minimalizarea cicatricilor dupa chirurgie.

Tratament initial

Tratamentul pentru cancerul de piele nemelanomatos depinde de marimea si de localizarea acestuia, de tipul lui: bazocelular sau spinocelular, de varsta pacientului si de starea generala de sanatate a acestuia.
Tratamentul cel mai des utilizat include chirurgie cu indepartarea sau distrugerea intregii leziuni, inclusiv a unei margini de tesut sanatos din jurul acesteia. Majoritatea terapiilor sunt foarte eficiente, cu rate de succes de pana la 90%.

Tratamentchirurgical

- excizia completa: excizia indeparteaza cancerul si tesutul sanatos din jurul acestuia (marginile);
- chiuretaj si electrocauterizare: chiuretajul utilizeaza un instrument in forma de lingura (chiureta) care indeparteaza tesutul canceros; electrocauterizarea reprezinta folosirea unui curent electric pentru a arde tesutul, pentru a controla sangerarile si pentru a distruge celulele canceroase restante; se foloseste dupa chiuretaj ;
- tehnica chirurgicala Moh: aceasta presupune indepartarea tesutului canceros strat cu strat, cu examinarea imediata sub microscop a fiecarui strat; aceasta tehnica permite examinarea atenta a fiecarui strat si identificarea marginilor sanatoase in timpul chirurgiei; are o rata de vindecare de 99%;
- criochirurgie: acest procedeu distruge tesutul canceros prin inghetare cu nitrogen lichid.

Alte tratamente

Terapia cu laser nu este folosita in mod obisnuit in tratarea cancerului de piele nemelanomatos. Laserul distruge suprafata (partea superficiala) a cancerului si a keratozei actinice cu o raza puternica de lumina. Unda laser poate de asemenea fi folosita ca bisturiu pentru a indeparta (exciza) cancerul de piele. In momentul de fata terapia laser este o forma de tratament destul de costisitoare.
In cazul in care carcinomul spinocelular a invadat nodulii limfatici, este necesara chirurgia cu eliminarea acestora (limfadenectomie). In acest caz se recomanda radioterapie sau chimioterapie dupa chirurgie.

Radioterapia poate fi indicata la persoanele la care nu este indicat tratamentul chirurgical din cauza localizarii sau la pacientii in varsta la care chirurgia este un procedeu riscant.

Terapia fotodermica, un procedeu prin care se aplica medicatie si raze luminoase speciale pe ariile afectate, este in momentul de fata in studiu pentru tratamentul cancerului nemelanomatos. Se crede ca acest procedeu poate fi util in tratamentul carcinomului bazocelular superficial si carcinomului spinocelular in faze initiale.

Tratament postoperator

Urmarirea postoperatorie dupa excizia cancerului nemelanomatos include examinarea proprie si examinarea de catre medic. Aceste examinari sunt foarte importane in determinarea recurentelor.
Tratamentul recurentelorare mai putin succes decat tratamentul cancerului primar. Majoritatea recurentelor apar in primii 2-5 ani. Examinarile se fac la 3 sau 6 luni in primii 2 ani si mai frecvent in urmatorii ani, mai ales pentru carcinomul spinocelular. Chimioterapia este folosita la pacientii cu metastaze.

Tratamentul ambulator (la domiciliu)

Tratamentul la domiciliu dupa indepartarea unui cancer de piele implica utilizarea cu regularitate a masurilor de protectie a pielii, pentru a preveni recurentele si examinarea tegumentelor.
Este necesara o auto examinare a pielii o data pe luna:
- verificati orice schimbare a culorii, formei, marimii sau aspectului pielii
- verificati leziunile de la nivelul pielii care nu se vindeca
- raportati medicului orice modificare suspecta la nivelul pielii.
Anumite medicamente, ca antibioticele si diureticele, fac pielea mai sensibila la actiunea razelor solare.

Optiuni de medicamente

Tratamentul medicamentos este rar folosit in terapia cancerului de piele nemelanomatos. Chirurgia reprezinta cel mai frecvent tratament.
Medicamentele ce pot fi folosite sunt:
- fluorouracil: sub forma de crema sau solutie, este folosit in tratamentul keratozei actinice si carcinomului bazocelular care este limitat la stratul extern al pielii (superficial)
- imiqiumod (Aldara): crema 5 procente, este folosit in tratamentul carcinomului bazocelular superficial aparut pe pielea trunchiului, gatului, bratelor, picioarelor, dar nu pe fata. Pentru leziunile de la nivelul fetei este preferata chirurgia pentru ca este in general mai eficienta
- chimioterapia poate fi utilizata la pacientii cu carcinom bazocelular sau la cei cu carcinom spinocelular si cu metastaze, desi metastazele sunt rare.

In prezent se efectueaza studii pentru urmatoarele terapii:
- interferon: acesta este o substanta secretata in mod obisnuit de organism care ajuta sistemul imun sa lupte impotriva bolilor;
- tretinoin (Retin A) - se prezinta sub forma de crema si contine vitamina A; face parte dintr-o clasa de substante denumita retinoizi. Tretinoinul previne aparitia cancerului de piele la persoanele cu risc crescut.


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Celule cu defecte genetice
Celule cu defecte genetice Celule cu defecte genetice Se presupune ca zilnic apar in organismul uman circa milion de celule cu defecte genetice, in majoritatea lor neviabile, altele fiind distruse de sistemul imunoprotector. Cind insa se mentine un anumit numar de celule (un grup celular critic) capabile de proliferare
 
• Potentialul malign
Potentialul malign Potentialul malign Potentialul malign este comun tuturor eucariotelor si se dezlantuie cu atit mai agresiv, cu cit celulele sint mai aproape de stadiul nediferentierii. In acest sens, notam ca, de pilda, in urma transplantarii de tesut de broasca tinara la una batrina se constata aparitia de ma
 
• Aparitia celulei canceroase
Aparitia celulei canceroase Aparitia celulei canceroase Faptul ca celula canceroasa duce o viata anaeroba, primitiva, nu poseda structurile si functiile caracteristice tesutului normal de origine, creste autonom si anarhic nu inseamna reintoarcerea la stadii primitive embrionare. Corpurile vii sunt indisolubil legate de t
 
• Alimentatia anticancer
   Alimentatia anticancer   Alimentatia anticancer  Medicina oficiala accepta, in sfarsit, o realitate pe care naturismul o sustine de mult: alimentatia corecta poate sa impiedice aparitia tumorilor. Fructele, zarzavatul, leguminoasele, cerealele integrale si ierburile aromate contin substante active care pot p
 
• Formele clinice la cancerul bronhopulmonar
Formele clinice la cancerul bronhopulmonar 		Formele clinice la cancerul bronhopulmonar Forme clinice: se cunosc urmatoarele forme mai importante: forma apicala (sindromul Pancoast-Tobias), cu bombarea fosei superclaviculare, dureri insuportabile si semne neurologice;  forma hilara (centrala), periferica, pseudopneumonica, mediastina
 
Vezi toate stirile din categoria Ce stii despre cancer

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara