Usturoi, ceapa, praz, salota, arpagic
Usturoiul este una dintre cele mai vechi ierburi medicinale (retete cu usturoi se gasesc pe tablitele sumeriene din anul 3000 I.C.). Louis Pasteur, i-a observat proprietatile antibacteriene, in anul 1858. in timpul Primului Razboi Mondial, usturoiul a fost folosit pe scara larga in realizarea bandajelor, pentru a preveni infectiile. Mai tarziu, in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial, a fost folosit de soldatii rusi, intr-o masura atat de mare, cauzata de lipsa antibioticelor, incat usturoiul a capatat denumirea de penicilina ruseasca.
Componentii sulfurosi ai acestei familii de legume (familia alliacee) reduc efectul cancerigen al nitrozaminelor si componentilor nitrosi care apar in carnea prea fripta la gratar, ca si pe timpul combustiei tutunului. Ei stimuleaza apoptoza (moartea celulelor) in cancerul de colon, san, plaman si prostata, precum si in cazul leucemiei.
Studiile epidemiologice sugereaza existenta unei reduceri a cazurilor de cancer de rinichi si prostat la persoanele care consuma foarte mult usturoi.
Mai mult, inca, toate legumele care apartin acestei familii ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange. Acest lucru are ca efect reducerea secretiei de insulina si ICF, avand drept urmare si reducerea dezvoltarii celulelor canceroase.
Atentionare: Moleculele substantelor active prezente in usturoi sunt eliberate atunci cand se sparge un catel de usturoi si sunt cu mult mai usor asimiliate de organism daca sunt dizolvate in putin ulei.
Recomandari de folosire: Usturoiul si ceapa taiate bucatele pot fi usor prajite in putin ulei de masline, amestecate cu legume inabusite sau calite si combinate cu sos curry sau doar sofran de India. Pot fi consumate si crude, amestecate in salate sau in sandviciuri cu paine din amestec de cereale si unt de provenienta organica (sau ulei de masline).
Legume si fructe bogate in carotenoizi
Morcovii, batatele, cartofii dulci, dovleceii, bostanii, anumite varietati de dovlecei – dovlecelul potimarron, cunoscut si sub numele de dovlecel Hokkaido – rosiile, curmalele, caisele, sfecla si toate fructele si legumele viu colorate in : portocaliu, rosu, galben, verde. Ele contin vitamina A si lycopen,elemente care au capacitatea dovedita de a inhiba dezvoltarea celulelor canceroase din varietati multiple, dintre care unele sunt deosebit de agresive, cum ar gliomul cerebral.
Substantele active prezente in tesuturile acestor legume, ca luteina, licopenul, fitoenul si cantaxantina, stimuleaza dezvoltarea celulelor imunitare si maresc capacitatea acestora de a ataca celulele tumorilor. Ele fac ca celulele luptatoare NK sa fie mult mai agresive.
Un studiu care a monitorizat, timp de sase ani, un numar mare de paciente bolnave de cancer la san, a demonstrat ca acele persoane care au consumat in cantitate ridicata alimente bogate in carotenoizi au trait mai mult decat acelea care nu au facut acest lucru.
Rosiile si sosul de rosii
S-a demonstrat ca licopenul prezent in rosii duce la atingerea unei varste mult mai inaintate dupa declararea existentei cancerului de prostata, la barbatii care au consumat sos de rosii la cel putin doua mese pe saptamana.
Atentionare: Rosiile trebuie sa fie gatite, pentru a-si elibera licopenul continut. Mai mult, uleiul de masline imbunatateste asimilarea acestuia.
Recomandari de folosire: Sos de rosii din conserva, cu ulei de masline, fara a adauga zahar. Sau, in prepararea casnica: se gatesc rosiile intr-o tigaie la foc mic cu putin ulei de masline. Se adauga ceapa, usturoi, tofu sau oua cu omega-3, alaturi de chimen, sofran de India, piper, etc.
Soia
Izoflavonele din soia (dintre care putem cita genisteina, daizeina si gliciteina) blocheaza fenomenul de stimulare a dezvoltarii celulelor canceroase de catre hormonii sexuali (cum ar estrogenul si testosteronul). Intervin, de asemeanea, in fenomenul de blocare a angiogenezei. Numarul de cazuri de cancer la san este semnificativ mai scazut printre femeile asiatice care au mancat soia inca din adolescenta. Atunci cand fac si ele cancer la san, respectivele tumori sunt, de obicei, mai putin agresive, iar rata de supravietuire este mai ridicata.
Atentionare: Suplimentele alimentare pe baza de izoflavona (in forma de pastile) au fost asociate cu agravarea anumitor tipuri de cancer de san, insa nu este vorba de acest lucru in cazul in care soia este administrata sub forma de aliment in sine.
In prezent, in multe zone ale lumii, culturile de soia provin din organisme modificate genetic (GMO – din Genetically Modified Organisms). Impactul asupra aparitiei cancerului produs de aceste plante modificate genetic este necunoscut. Totusi, data fiind aceasta stare de incertitudine, nu este recomandabil sa folosim pentru consum soia care nu este obtinuta pe cale organica sau care este modificate genetic.
Interactiunea negativa dintre soia si taxol
Se pare ca genisteina din soia poate interactiona in mod negativ cu medicamentul Taxol. In asteptarea confirmarii caracterului negativ al acestei interactiuni, in urma realizarii de noi studii de monitorizare a efectului asupra oamenilor, este recomandabil sa nu se consume alimente pe baza de soia pe timpul tratamentului chimioterapeutic cu Taxol (se recomanda oprirea consumului cu cateva zile inainte de tratament si reinceperea acestuia la cateva zile dupa tratament.)
Recomandari de folosire: La micul dejun, inlocuiti produsele lactate conventionale cu lapte de soia sau iaurt de soia. Boabele sau pastaile de soia pot fi gatite ca mazarea decorticata sau mancate in forma de germeni. De asemenea, folositi tofu, tempeh, miso. Tofu poate fi mancat crud sau gatit; el preia aroma altor ingrediente – ceapa, usturoi, sos curry, etc, omogenizandu-se perfect in sosurile cu care este gatit, intr-o tigaie. De asemenea, poate fi adaugat cu usurinta la supe. Este o sursa excelenta de proteine complete, ce pot fi folosite pentru a inlocui carnea.
Ciupercile
Ciupercile shiitake, maitake, enoki, crimini, portobello, ciupercile stridie si stridie scaiete, ciupercile trametes (coriolus) versicolor contin toate polizaharidele si lentiniani, elemente care stimuleaza reproducerea si activitatea celulelor imunitare. Aceste ciuperci sunt folosite foarte des in Japonia ca adjuvant al tratamentului chimioterapeutic, pentru a sprijini sistemul imunitar (ciupercile maitake si coriolus versicolor au, poate, cel mai pronuntat efect asupra sistemului imunitar).
Recomandari de folosire: in ciorbe, supe de zarzavat sau de pui, fripte la cuptor sau calite intr-o tigaie, impreuna cu alte legume.
Plante aromatice si mirodenii
Plantele aromatice folosite la gatit, cum ar fi: rozmarinul, cimbru, oregano, busuiocul, menta sunt foarte bogate in uleiuri esentiale din familia terpenilor, careia isi datoreaza aroma puternica.
Ele stimuleaza apoptoza in randul celulelor canceroase si reduce raspandirea acestora, blocand enzimele de care au nevoie pentru a invada tesuturile invecinate. Carnosolul din rozmarin este, de asemenea, un puternic antioxidant si antiinflamator. A fost demonstrata, deja, capacitatea sa de a accentua eficienta anumitor tratamente chimioterapeutice.
Patrunjelul si telina contin apigenin, un antiinflamator care stimuleaza apoptoza (sinuciderea) celulelor canceroase si blocheaza angiogeneza (crearea de noi vase de sange necesare pentru dezvoltarea tumorilor), printr-un mecanism similar celui dupa care actioneaza medicamentul Gleevec.