Ce alimente contin colesterol?
Colesterolul se gaseste numai in alimente de origine animala. Alimentele de origine vegetala nu contin colesterol. Simplu, nu-i asa?
Este adevarat ca uleiurile de palmier si de nuca de cocos produc cresterea nivelului colesterolului?
Asa este. Desi aceste uleiuri tropicale nu contin colesterol, ele contin totusi grasimi saturate, iar acestea au un efect chiar mai puternic de crestere a nivelurilor colesterolului decat colesterolul alimentar insusi.
Cum este posibil acest lucru?
Prin stimularea productiei hepatice de colesterol de catre grasimile saturate. Aceste grasimi se gasesc in special in alimentele de origine animala, cum ar fi carnea, ouale si produsele lactate, majoritatea fiind solide la temperatura camerei.
Care ar fi nivelul ideal al colesterolului sangvin?
Cercetatorii in domeniul cardiologiei afirma ca nivelurile colesterolului sangvin sub 160 mg% (4,1 mmol/1) asigura protectia fata de ateroscleroza.
Care sunt cateva dintre modalitatile practice de scadere a nivelului colesterolului din sange?
Consumati mai putin colesterol. Reduceti cantitatea de colesterol din alimentatie sub 100 mg/zi. Aceasta inseamna sa reduceti foarte mult consumul de carne, in special de organe (viscere), de mezeluri, galbenusuri de ou si produse lactate (cu putine exceptii). Consumati mai putine grasimi saturate. Aceste grasimi se gasesc mai ales in produse de origine animala, insa sunt prezente si in uleiul de palmier si de cocos, precum si in unele margarine. Eliminati excesul ponderal. Renuntati la alimentele inalt rafinate, bogate in calorii goale, cum ar fi grasimile si uleiurile vizibile, zaharul si alcoolul. Consumati mai multe fibre. Alimentele bogate in fibre ajuta la scaderea nivelului colesterolului. Consumati din belsug alimente bogate in amidon, fructe, legume proaspete, cereale integrale, fasole (si rudele ei), cartofi etc. Faceti exercitii fizice. Mergeti pe jos in fiecare zi. Exercitiul fizic regulat scade nivelul colesterolului si ajuta la pastrarea greutatii ideale.
Medicamentele. Consultati-va cu medicul dumneavoastra pentru a vedea daca este cazul sa incepeti sa folositi medicamente care scad nivelul colesterolului. Retineti: Nivelul colesterolului depinde direct de ceea ce mancam. O dieta foarte saraca in grasime (mai putin de 15% din totalul caloriilor consumate) si bogata in fibre poate scadea nivelul colesterolului sangvin cu 20-35% in mai putin de patru saptamani, in cele mai multe cazuri. Daca nu va cunoasteti nivelul colesterolului sangvin, ar trebui nu sa mergeti, ci sa alergati la cel mai apropiat punct de control. Iar daca rezultatul este peste 160 mg% (4,1 mmol/1), este cazul sa luati lucrurile in serios.
Storcatoarele un raspuns?
Reclamele sunt foarte atragatoare, iar demonstratiile pe viu sunt uimitoare. Gramezi intregi de produse vegetale proaspete, splendide, sunt introduse intr-un mic aparat si - hocus-pocus - sunt transformate in suc! Pe tot cuprinsul tarii, oameni din ce in ce mai ocupati, obisnuiti cu minunile tehnicii moderne si preocupati de propria sanatate, saluta aparitia a inca uneia dintre uimitoarele scurtaturi catre o viata mai buna: aparatele de stors suc din fructe si legume.
Sunt oare aceste aparate chiar asa de bune?
Da si nu. Da, pentru ca produc o bautura hranitoare. Nu, pentru ca majoritatea nu se ridica la inaltimea afirmatiilor care se fac in dreptul lor. Desi storcatoarele de fructe si legume permit obtinerea unui produs destul de bogat in substante nutritive, cele mai multe fac acest lucru cu pretul inlaturarii atat de valoroaselor fibre alimentare. Din cinci kilograme de materie prima vegetala se pot obtine cca 21 de suc delicios. insa aproape intreaga cantitate de fibre pretioase, de care organismul are atata nevoie, ramane in cele cca 3 kg de materie solida care este aruncata la gunoi. Acest proces aminteste de morile de acum 100 de ani care au inceput sa inlature tarata si germenele (bogate in fibre si substante nutritive) din cereale. Asa au aparut faina alba si cerealele decorti- cate - alimente sarace in fibre si substante nutritive. Din nefericire, aceste produse se afla inca la temelia alimentatiei unei parti bune din populatia lumii.
De fapt, ce sunt fibrele alimentare?
In esenta, fibrele sunt scheletul plantelor. Datorita faptului ca ele trec pur si simplu prin tubul digestiv fara sa se absoarba in sange, multa vreme s-a crezut ca nu au nici o importanta. Mai mult, s-a constatat ca indepartarea lor din alimente creste valoarea calorica a hranei si mareste eficienta si viteza absorbtiei celorlalti constituenti alimentari, ceea ce s-a crezut a fi un avantaj. Diferitele variatii de fibre pot fi impartite in doua grupuri mari: cele care se dizolva in apa (fibre solubile) si cele care nu se dizolva in apa (fibre insolubile).
Ce rol au fibrele in organism?
Fibrele sunt ca niste generali, controland o multime de procese diferite care se desfasoara in organism: Fibrele insolubile absorb si retin apa - in cantitati care depasesc de 4-6 ori volumul lor - dand nastere unei mase spongioase in interiorul stomacului si intestinelor.
Rezultatul? Senzatia de plenitudine gastrica apare mult mai repede decat dupa consumarea de alimente sarace in fibre, ceea ce are un efect de protectie fata de supraalimentatie si constituie un ajutor pretios in efortul de control al greutatii corporale. Masa fibroasa, actionand ca un burete imbibat cu apa, este in masura sa umple mai bine intestinele. Aceasta are ca urmare stimularea activitatii motorii a intestinului, cu accelerarea evacuarii sale. Lucrurile se desfasoara cu totul altfel in cazul alimentelor sarace in fibre, care pot zabovi zile la rand in interiorul intestinului, formand mase compacte, a caror eliminare este dificila. Alimentele bogate in fibre parcurg intregul traiect al tubului digestiv in 24-36 de ore.
Aceasta actiune vindeca majoritatea cazurilor de constipatie si duce apreciabil problemele provocate de hemoroizi si diverticuloza intestinala. Datorita reducerii timpului de tranzit intestinal, scad simtitor procesele de putrefactie. Aceasta are ca efect reducerea iritatiei peretelui intestinal si favorizeaza vindecarea ulceratiilor prezente in unele boli cu localizare intestinala. Prezenta fibrelor ajuta, de asemenea, la izolarea mucoasei colonice de diverse substante chimice reziduale care ar putea-o leza. Se crede ca aceste actiuni ale fibrelor contribuie, alaturi de o alimentatie saraca in grasimi si colesterol, la prevenirea cancerului de colon. Dar binevenitul efect de curatire al fibrelor se exercita asupra intregului tract intestinal, si nu doar asupra colonului.
De asemenea, fibrele scad viteza de patrundere in sange a substantelor nutritive. Aceasta are ca urmare netezirea (nivelarea) maximelor si minimelor nivelului zaharului sangvin, ceea ce asigura organismului un aport energetic mai uniform. Stabilizarea nivelului sangvin al zaharului rezolva majoritatea hipoglicemiilor (scaderi ale nivelului zaharului sangvin) si este un instrument foarte util pentru controlul diabetului (caracterizat prin niveluri crescute ale zaharului sangvin). Fibrele solubile, pe de alta parte, ajuta la scaderea nivelurilor colesterolului sangvin. Ele realizeaza acest lucru atasandu-se de produsii derivati din colesterol si eliminandu-i astfel in afara tractului digestiv, inainte ca organismul sa aiba posibilitatea sa-i reabsoarba.