
Vreti sa spuneti ca nu avem nevoie de gustari?
Obiceiul de a servi gustari intre mese nu este nimic mai mult decat un obicei. Adoptarea unui program regulat de mese, pe de o parte, si alegerea pentru fiecare masa a alimentelor adecvate, pe de alta parte, vor reduce foarte mult nevoia de a mai servi ceva intre mese. Ceea ce este insa si mai important este faptul ca cei care servesc regulat pranzuri simple, formate predominant din alimente vegetale bogate in fibre, ingaduind stomacului sa se odihneasca dupa fiecare masa, au mai putine probleme digestive. Ideal ar fi ca mesele sa fie spatiate la intervale de cinci-sase ore una de alta.
Aveti vreo sugestie pentru a rezista tentatiei de a gusta ceva intre mese?
Beti un pahar mare cu apa. Apa nu contine nici o calorie si nu necesita nici un efort de digestie. Ea trece pur si simplu prin organism, clatind totul. Daca simtiti ca aceasta nu este suficient, puteti manca un fruct proaspat sau cateva legume mici, crude. Metoda cea mai buna de a rezista tentatiei gustarilor este a va aminti cate calorii economisiti abtinandu-va si ce important este acest lucru pentru mentinerea unei greutati corporale normale. In plus, veti putea consuma o cantitate mai mare de hrana adevarata la urmatoarea masa. Reteta ideala pentru vindecarea obezitatii: mersul pe jos in zilele noastre, forma fizica este foarte la moda. Barbati si femei, tineri si mai putin tineri, toti ar dori sa rivalizeze cu fttul de pe micul ecran, care-si pune cu mandrie in valoare echipamentul si mai ales muschii. Din pacate insa, marea majoritate a concetatenilor nostri sunt teribil de ramasi in urma la acest capitol. Cand aud ca trebuie sa alerg 15 km ca sa consum caloriile dintr-o inghetata cu fructe, ma intreb: La ce-mi foloseste sa stiu toate acestea?
Exista si alte alternative: puteti arde aceste calorii dormind timp de 15 ore sau privind timp de 12 ore la TV.
Necazul este, desigur, ca ziua nu are suficient de multe ore ca sa poti consuma dormind excesul caloric adus de inghetata. Corpul dumneavoastra este un motor care functioneaza tot timpul. Relanti-ul acestui motor se numeste rata metabolica bazala (RMB). Cu cat viteza de functionare a motorului este mai mare, cu atat se va consuma mai mult combustibil. In situatia in care aportul de combustibil este intrerupt (cu alte cuvinte, nu se consuma suficiente calorii), intra in actiune un mecanism interior care micsoreaza viteza de functionare in relanti a organismului. Aceasta permite consumarea mai lenta a combustibilului disponibil. Aceasta capacitate a organismului este vitala in conditii de infometare, insa le joaca si multe feste celor ce inceapa sa scada in greutate. '
Poate fi prevenita aceasta reactie?
Da, prin activitate fizica. Aceasta accelereaza rata metabolica a organismului. In plus, pe langa faptul ca in timpul exercitiului ftH sunt arse mai multe calorii, acest efect continua timp de cateva ore si dupa incetarea efortului fizic. Acesta este si motivul pentru care cei mai multi dintre noi ne simtim mai energici atunci cand facem exercitii fizice. Iar RMB a organismului reflecta aceasta. Adoptarea unui program regulat de exercitii fizice ajuta la inlaturarea kilogramelor suplimentare prin inviorarea metabolismului, ceea ce determina arderea mai rapida a caloriilor.
De fapt, de cate calorii am nevoie intr-o zi?
Exista mai multe reguli de calculare a necesarului caloric pe zi. In general, acest necesar se estimeaza a fi de cca 30 cal/kilocorp. O regula utila este regula multiplilor de 8: necesarul baza = 24 cal/kilocorp, in repaus = 32 cal/kilocorp, pentru activitatea medie = 40 cal/kilocorp, iar in efortul fizic greu = 48 cal/kilocorp.
In general, necesarul caloric pentru activitatea fizica in cazul unei persoane obisnuite, sedentare, reprezinta 30% fata de necesarul caloric bazai. Necesarul caloric bazai plus necesarul pentru repaus reprezinta numarul de calorii pe care trebuie sa le consumati in fiecare zi pentru a va mentine greutatea corporala.
De exemplu, daca aveti o greutate de 70 kg, necesarul bazai va fi de 1.680 de calorii, iar necesarul pentru repaus va fi de cca 500 calorii (30% din 1.680) - in total cca 2.200 cal/zi. Pentru a pierde in greutate, trebuie sa realizati o balanta energetica negativa: fie ca reduceti numarul de calorii care patrund in organism (ceea ce inseamna ca veti consuma mai putine calorii), fie cresteti numarul de calorii care parasesc organismul (prin activitate fizica mai intensa). Numai atunci organismul dumneavoastra se va vedea nevoit sa consume din combustibilul de rezerva grasimea din organism. Dar de ce sa nu combinati cele doua metode? Daca veti consuma mai putine calorii si daca veti arde, prin exercitiu fizic, mai multe calorii, RMB va va ramane la un nivel ridicat si astfel veti continua sa pierdeti continuu in greutate, si aceasta pentru o perioada lunga de timp.
Este adevarat ca, o data cu imbatranirea, muschii se transforma in grasime?
Muschii nu se transforma in grasime. Asa ceva este o imposibilitate fiziologica. Totusi, pe masura ce imbatranim si devenim mai putin activi muschii ni se atrofiaza si RMB se incetineste. Caloriile incep sa fie arse mai putin eficient, iar grasimea incepe sa se acumuleze. O parte din grasime este depozitata in spatiile din jurul fibrelor musculare, dand astfel impresia ca muschii respectivi s-au transformat in grasime. Este foarte important sa intelegem faptul ca muschii ard grasimea. Astfel, cu cat dispunem de mai mult tesut muscular, cu atat grasimea va fi arsa mai repede si mai eficient.
Nu cumva acesta este motivul pentru care barbatii pot manca mai mult si totusi pot pierde mai usor din greutate decat femeile?
Este adevarat, si acesta este inca un motiv pentru care exercitiul fizic este atat de util pentru controlul greutatii corporale. Exercitiul fizic dezvolta muschii, iar muschii ard grasimea. Pe de alta parte, lipsa exercitiului fizic, combinata cu o cura de slabire stricta, va determina pierderea unei parti de tesut muscular. Daca aceasta situatie persista timp indelungat, la un moment dat va deveni aproape imposibil ca greutatea sa mai scada.
Sunt suficiente 30 de minute de exercitiu fizic, de trei ori pe saptamana?
Pentru cei care si-au redobandit greutatea ideala si se afla intr-o buna forma fizica, aceasta poate fi suficient. insa persoanele supraponderale trebuie sa tinteasca mai sus, cel putin o ora zilnic.