
Asadar, ce am de facut ca sa slabesc?
Daca va place sa mancati, dar doriti sa slabiti, atunci: Mancati mai multe... Zarzavaturi proaspete si inabusite, insa folositi cu prudenta sosurile si dresurile pentru salate. Cereale integrale - cereale fierte, coapte, orez brun, paine integrala, paste fainoase din faina integrala etc. Tuberculi, legume, verdeturi - cartofi, dovlecei, toate varietatile de fasole, linte si mazare. Fructe proaspete, intregi. Aceste alimente, consumate ca atare, fara prea multe adaosuri, sunt in masura sa va sature, sunt hranitoare, ieftine si contin putine calorii. Mancati mai putine...
Alimente rafinate, prelucrate si concentrate. Acestea sunt costisitoare, bogate in calorii si sarace in fibre si substante nutritive. Nuci, carne si produse lactate concentrate. Desi aceste alimente sunt hranitoare, ele contin totusi prea putine fibre si reziduuri, fiind, pe de alta parte, foarte bogate in grasime si calorii. Carnea si branzeturile, spre exemplu, contin intre 60 si 80% grasime. Alte sugestii utile? Beti apa din belsug - 6-8 pahare pe zi. Puteti varia, folosind in locul apei, ceaiuri neindulcite din plante aromatice sau apa minerala. Pastrati bauturile carbogazoase pentru ocazii speciale. Mergeti zilnic pe jos, in pas vioi. Perseverati pana ajungeti sa puteti merge 30-60 de minute continuu, fara sa obositi, sa simtiti ca nu aveti suficient aer. Atentie la momentele de slabiciune. Daca sunteti genul de om care, dupa ce mananca o prajitura, nu se mai poate opri pana nu se satura, nu mancati prima prajitura. Nu cumparati alimente-problema. Veti fi mai putin ispitit daca nu le veti avea in preajma. Daca va simtiti plictisit, inutil sau singur, iesiti la o plimbare, beti un pahar cu apa, telefonati unui prieten de nadejde sau oferiti-va un ospat de alimente naturale - struguri, pepeni, fructe proaspete sau uscate, cartofi copti sau orice altceva de felul acesta. Conectati-va la resursele spirituale. Dumnezeu nu a creat nici un om ca sa fie un nimeni. El te-a creat si pe tine ca sa te bucuri de sanatate si prosperitate pe toate planurile. Este timpul sa renuntati la acele regimuri de slabire dezechilibrate, de semiinfometare, care v-au lasat cu gustul amar al inutilitatii, nemultumirii si cu o pofta si mai mare de mancare. Este timpul sa va insusiti acel mod de viata capabil sa va reconditioneze deprinderile si sa va deschida calea spre o sanatate mai buna si mai durabila- Curajul de a va detasa de curentul multimii si de a alege alimentele cu adevarat bune va va fi rasplatit cu posibilitatea de a manca mai mult si de a continua sa slabiti cu 1/2 -1 kg pe saptamana. Merita, nu-i asa? Un nou superstar. Alimentele bogate in amidon (amidonoase), multa vreme evitate pe motiv ca ingrasa, au ajuns noile superstaruri ale galaxiei gastronomice. Ultima noutate in materie de nutritie este aceea ca drumul spre o sanatate mai buna este pavat cu cartofi, paste fainoase, orez, fasole si paine.
Bine, dar cu proteinele cum ramane? Stiam ca, pentru a fi sanatosi, avem nevoie in primul rand de proteine, si inca de foarte multe, nu-i asa?
Datorita faptului ca muschii sunt formati predominant din proteine, mult timp oamenii au luat de buna recomandarea de a consuma cat mai multe proteine pentru a fi sanatosi si puternici. Organismul uman se aseamana insa cu o masina: o data construita, aceasta are nevoie doar de mici adaosuri, din cand in cand, pentru a fi mentinuta in stare de functionare. In mod similar, organismul unui adult are nevoie de cantitati relativ scazute de proteine pentru necesitatile zilnice de intretinere - in jur de 44-61 g/zi. Insa lucrul de care orice masina are nevoie in mod regulat este benzina de buna calitate. La fel si organismul nostru are nevoie de un combustibil cu cifra octanica ridicata, care sa arda complet si care sa-l mentina in stare de functionare continua. Acest combustibil , ideal este amidonul, un hidrocarbonat (glucid) complex.
Nu-i asa ca si grasimea are rol de combustibil?
In general, grasimea este un combustibil de rezerva, pe care-l purtam cu noi ca pe un bagaj. Este rezervorul cu combustibil. Daca se intampla sa se epuizeze combustibilul obisnuit al organismului (hidrocarbonatele), acesta face apel la aceasta rezerva. Grasimea nu arde insa la fel de curat si complet ca hidrocarbonatele si nici nu e la fel de eficienta din punct de vedere energetic.