
Se instaleaza mai mult sau mai putin brutal si altereaza global constiinta, comportamentul mental si relational.
Este o reactie acuta, dureaza ore sau zile, este reversibila spontan sau terapeutic. Apar de obicei seara sau noaptea. In aparitia lor intervin: - factori declansatori: boli cardiovasculare, metabolice (uremie, hiperglicemie etc), boli infectioase, respiratorii sau urinare, boli cerebrale (accidente vasculare, traumatisme, tumori etc). Mai intervin si cauze medicamentoase (iatrogene).
De exemplu dupa administrarea de antidepresive, antiparkinsoniene, neuroleptice, sedative, tranchilizante, hipnotice, corticoizi, aminofilina etc. - factori psihosociali, care au fost deja prezentati anterior. Semnalul de alarma este schimbarea brusca de comportament, aparuta in ore sau in zile. Astfel apare obnubilarea constiintei (deplasare, concentrare, atentie), iluzii, halucinatii, dezorientpre etc.
O grava dificultate diagnostica este dementa, insa starea confuzionala are un debut brutal, evolueaza cu perioade de luciditate si este reversibila. Dementa debuteaza progresiv iar evolutia este ireversibila si tulburarea este de obicei globala. In ce priveste atitudinea terapeutica fata de starile confuzionale, familia trebuie lamurita cu rabdare asupra evolutiei si linistit asupra riscului vital. Se va mentine permanent dialogul cu bolnavul.
Tratamentul vizeaza in primul rand cauzele si in secundar simptomele. Se accepta divagatiile bolnavului, nu este contrazis, nu este imobilizat, nu se lumineaza camera. Daca agitatia e mare si daca suntem convinsi ca in cauza nu este un medicament, se administreaza un tranchilizant anxiolitic (Haloperidol oral sau injectabil) sau Benzadiazepina (diazepam)