
CARTOFII PRAJITI
•
NU FAC BINE LA INIMA ABUNDA IN GRASIMI SI CARBOHIDRATI
Contin multa vitamina C si putine grasimi. Prajiti in ulei, isi vor pierde o mare parte din vitamine, pe cand grasimile vor deveni abundente. Sarea le creste si mai mult valoarea lor nutritiva.
CE CONTIN?
Cartofii prajiti din comert pot fi preparati din resturi de cartofi si abunda in acizi grasi «trans». Uleiul incins se dezintegreaza, asadar cartofii prajiti de la restaurant ar putea contine substante chimice daunatoare organismului.
CE ESTE INDICAT?
• Cartofii prajiti si copti acasa. In general, cartofii prajiti de la fast-food nu sunt sanatosi. Sunt prajiti in uleiuri partial hidrogenate si abunda in acizi grasi «trans». Taie cartofii bine spalati in bucatele, fara sa ii cureti de coaja, toarna pe deasupra lor putin ulei de rapita si bagai la cuptor.
CE NU ESTE INDICAT?
* Sarea. Daca ai o sensibilitate la sodiu, incearca sa presari peste cartofii prajiti niste condimente fara sare.
* Cartofii pai. Pentru ca sunt mult mai subtiri, nici nu iti dai seama cat de usor poti exagera consumul lor.
* Portiile mari. Portiile medii sau, si mai bine, cele mici, sunt mai sigure.
RECOMANDARE
Cartofii prajiti, taiati mai gros pot fi mai saraci in grasimi si sare decat cei pai, pentru ca cei din urma au o suprafata mult mai mica.