
LEGUMINOASELE si PASTAILE
• • •
POT Fl SANATOASE PENTRU INIMA. CONTIN MULTE PROTEINE SI PUTINE GRASIMI
Convenabile ca pret, aromate, hranitoare, boabele uscate constituie o hrana de baza la multe popoare.
CE CONTIN?
Toate boabele sunt bogate in fibra, proteine si contin un complex de carbohidrati. Majoritatea abunda in vitamina B2, care poate contribui la prevenirea malformatiilor congenitale cum ar fi „gura de lup", spina bifida, dar si a afectiunilor cardiovasculare si chiar a unor forme de cancer. Unele boabe sunt bogate si in calciu. Boabele de mazare si de fasole au un continut bogat de vitamina A.
Lintea este o sursa excelenta de proteine. Foloseste boabele la prepararea burgertlor vegetali sau a supelor. Nu vei regreta!
RECOMANDARE
Conservele de fasole sunt mult mai convenabile decat fasolea inmuiata si fiarta in apa, dar au in general un continut foarte ridicat de sodiu. Pentru a inlatura pana la 40% din acest metal, varsa boabele inmuiate intr-o strecuratoare si clateste-le din abundenta, dupa care usuca-le bine inainte de a le folosi.
Pastaile de fasole verde contin vitamina C. Sunt delicioase adaugate in salate consumate crude.
Boabele de fasole alba contin fibra, potasiu si fier — foloseste-le la salate si la tocanite.
RECOMANDARI
Nu face mofturi la mazarea congelata. Adesea procesata la cateva ore dupa recoltare, isi mai pastreaza inca minunata savoare si consistenta. Preparat traditional din naut, humusul se gateste foarte usor si nu costa scump.
CE ESTE INDICAT?
* Fibre. Toate leguminoasele sunt bogate in ambele tipuri de fibra, atat solubila (care reduce nivelul de colesterol de tip LDL) cat si insolubila (care previne constipatia).
* Portiile mici. O cana de fasole uscata asigura 16 g de fibra din 20 g — 35 g, cat este ratia recomandata pe o zi. Majoritatea oamenilor consuma mult mai putin de atat. Daca nu esti obisnuit sa mananci atata fasole boabe, incepe cu portii de un sfert sau o jumatate de cana.
CE NU ESTE INDICAT?
* lahnia de fasole. Prajita in ulei si asezonata cu slanina, aceasta are un continut mai ridicat de glucide si grasimi, mult peste celelalte preparate din fasole.
* Oligozaharidele. Un termen destul de rar pentru o problema larg raspandita, acest complex de zaharuri este indigest si, pe masura ce trece prin sistemul nostru digestiv, produce gaze. Ca sa inlaturi acest inconvenient, usuca bine boabele de fasole inainte de a le gati si nu folosi apa in care au fost inmuiate.
Fii atent la continutul de zahar indicat pe conservele de fasole. Alege-le pe cele mai putin indulcite.