Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


 
Aditivi alimentari

De multe ori ne uitam pe etichetele produselor alimetare si observam ingediente ca acizi, coloranti, intensificatori de arome, conservanti, E223, E100 si multe altele despre care nu stim mare lucru.

Aceste ingrediente speciale se numesc generic aditivi alimentari. Conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 975/1999, aditivii alimentari sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare, in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare.

In Codex Alimentarius FAO-WHO, ei sunt definiti ca orice substanta care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (incluzând modificari organoleptice) in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului si stocarii unui aliment, devenind un component sau afectand intr-un fel caracteristicile alimentelor la care se adauga.

La ora actuala, sunt peste 3.000 de E-uri. Conform Ordinului Ministerului Sanatatii 975/1999, in tara noastra sunt admisi 200 de aditivi alimentari. Aditivii alimentari au fost clasificati pe grupe. Astfel, fiecare aditiv a primit un cod compus din litera E, urmata de un numar alcatuit din 3 sau 4 cifre.

Prin aceste articole incercam sa va lamurim asupra acestor aspecte.

Tipuri de aditivi alimentari

Principalele tipuri de aditivi alimentari si functiile tipice pe care le indeplinesc. 

Acizi: 

Sunt folositi pentru controlul gradului in care alte sustante actioneaza si/sau pentru a conferi un gust acru. Permit eliberarea dioxidului de carbon in agentii de crestere si pot avea efect de conservant. 

Agenti anti-spumanti: 

Sunt folositi pentru reducerea sau prevenirea formarii spumei (bulelor) in timpul fierberii. 

Agenti contra aglomerarii/solidificarii: 

Sunt folositi pentru asigurarea curgerii libere in produse ca lapte praf, zahar pudra si sare de masa. 

Agenti de inalbire: 

Sunt folositi pentru inalbirea artificiala a fainilor. 

Agenti de gelifiere: 

Sunt folositi pentru formarea gelului care confera textura produsului. 

Agenti de glazurare: 

Sunt folositi pentru producerea unui strat protector sau pentru formarea unei suprafete glazurate produsului, ca de exemplu la prajituri sau citrice. 

Agenti de stabilizare: 

Sunt folositi pentru pastrarea formei fructelor si legumelor si ca gel de intarire. 

Agenti de volum: 

Sunt folositi pentru cresterea volumului alimentului fara o marire importanta a nivelului energetic. Uzual sunt folositi in alimentele dietetice dar pot fi folositi si ca umplutura pentru ingrediente scumpe. Nu sunt digerabili si actioneaza ca o sursa de fibre dietetice (material brut). 

Agent de spumare:

Sunt folositi pentru uniformizarea dispersiei gazului in alimente. 

Amelioratori pentru faina:

Sunt folositi pentru accentuarea proprietatilor elastice si stimularea cresterii aluatului. De asemenea, accelereaza efectul agentilor de inalbire. 

Amidon modificat:

Sunt folosit in diferite scopuri inclusiv pentru adaugarea de textura, ca agent de umplutura, de stabilizare si de ingrosare. 

Antioxidanti:

Sunt folositi pentru protectia alimentelor impotriva deteriorarii cauzate de expunerea la aer (oxidare), ca de exemplu rancezirea grasimilor, deteriorarea aromelor si culorilor. 

Arome:

In numar de aproximativ 4000 sunt utilizate pentru reconstituirea, intensificarea sau adaugarea unor calitati care nu exista in mod natural si pentru asigurarea uniformitatii loturilor. Aromele nu fac parte din sistemul de codificare Numerele E si nici nu este obligatorie precizarea lor pe etichetele alimentelor. Precizarea aroma (flavour) xx semnifica faptul ca produsul are gustul precizat dar nu contine nici un xx. Totusi indicatia aromatizat (flavored) xx existenta pe eticheta inseamna ca produsul trebuie sa contina xx. Terminatia tizat este determinanta. 

Coloranti:

Sunt utilizati pentru restaurarea sau intarirea culorilor pierdute in timpul procesului de prelucrare sau de stocare, pentru colorarea alimentelor care altfel ar fi apoape incolore (ca de exemplu bauturile racoritoare) si pentru asigurarea uniformitatea intre diferite loturi. 

Conservanti:

Sunt utilizati pentru prelungirea vietii pe raft a produselor prin prevenirea cresterii micro-organismelor care altfel duc la stricarea alimentelor si in anumite cazuri la infectii toxico-alimentare sau otraviri.

Emulsificatori:

Sunt utilizati in formarea si mentinerea dispersiei a doua sau mai multor substante care in mod normal nu se amesteca (ca de exemplu ulei cu apa). Laptele, maioneza si sosurile pentru salate contin in mod uzual emulsii de ulei in apa, untul si margarinele contin emulsii de apa in ulei. 

Gaze de impachetare:

Sunt folosite pentru inlocuirea aerului din pachetele cu alimente susceptibile la oxidare, dar nu este obligatoriu sa fie trecute pe eticheta. 

Intensificatori de arome:

Sunt folositi pentru accentuarea gustului si/sau mirosului in alimente care nu au o aroma distinctiva. 

Purtatori sau solventi purtatori:

Sunt utilizati pentru modificarea aditivilor alimentari (prin dizolvare, diluare, dispersare etc.), fara a le modifica functiile si permit o utilizare sau o manevrare mai usoara. 

Regulatori ai aciditatii:

Sunt utilizati pentru modificarea si controlul nivelului aciditatii sau alcalinitatii pentru obtinerea unor efecte dorite printre care conservarea, adaugarea/modificarea gustului acru, mentinerea culorilor si pentru ajutarea agentilor de crestere. 

Sarurile de topire:

Sunt folosite pentru dispersia proteinelor si reducerea formarii fibrelor in branza topita. 

Solutii tampon:

Sunt utilizati pentru modificarea si controlul nivelului aciditatii sau alcalinitatii pentru obtinerea unor efecte dorite printre care conservarea, adaugarea/modificarea gustului acru, mentinerea culorilor si pentru ajutarea agentilor de crestere. 

Substante propulsoare:

Sunt un gaz sau un lichid volatil folosit pentru extragerea alimentelor din spray-uri. 

Umidificatori:

Sunt folositi pentru retinerea umezeleii in alimente prin absorbtia apei din aer, prevenind astfel uscarea acestora.


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Carnea si derivatele din carne
Carnea si derivatele din carne Carnea si derivatele din carne Carnea si derivatele din carne sunt alimente excelente care, provin de la mamifere, pasari sau pesti. Reprezinta o sursa importanta de proteine cu valoare biologica mare, de lipide, glicogen, saruri minerale si vitamine. Este deci un aliment indispensabil. Superio
 
• Oul
Oul Oul Oul este un aliment deosebit de valoros pentru alimentatie, datorita bogatiei sale in factori nutritivi indispensabili. In dietetica este de nepretuit. De aici s-a ajuns la denumirea lui de aliment medicament. Contine proteine de mare valoare biologica, grasimi concentrate in galbenus, vita
 
• Laptele si produsele lactate
Laptele si produsele lactate Laptele si produsele lactate Laptele este un alimente complet, echilibrat, cu valoare biologica ridicata, necesar copilului, adolescentului, favorizand cresterea, osificatia, dentitia etc. Contine in proportii optime minerale, enzime, vitamine, proteine, grasimi si giucide. Gustul dulce este im
 
• Grasimile
Grasimile Grasimile Grasimile, au un mare aport energetic (un gram egal 9,3 calorii), avand o indicatie speciala pentru muncitorii care presteaza activitati grele la temperaturi scazute. Un volum mic de lipide, elibereaza o cantitate mare de energie. Exista dupa cum s-au mai spus grasimi animale (de obic
 
• Cerealele
Cerealele Cerealele Cerealele, sunt larg utilizate, intr-un volum mic contin cantitati importante de substante nutritive, (proteine, giucide, saruri minerale si vitamine), lipide aproape deloc. Reprezinta cam 50% din valoarea calorica a ratiei zilnice. Cea mai folosita este faina de grau obtinuta prin ma
 
Vezi toate stirile din categoria Despre Nutritie

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara