ALIMENTE PE BAZA DE AMIDON
Alimente vitale sau un dezastru alimentar?
Adevarul este ca aceste alimente bogate in carbohidrati sunt si una si alta.
Nutritionistii recomanda 6-11 portii zilnice din aceasta grupa de alimente. Pare mult? Gandeste-te ca ideal ar fi sa consumi o portie de o jumatate de cana de orez sau paste fainoase, dar cantitatea pe care o mananci la cina este rareori sub o cana, iar la restaurante, o portie de paste se apropie de 4 cani! Ca sa nu mai spunem ca, teoretic, o portie inseamna o felie de paine de vreo 30 g, pe cand un covrig cumparat de pe strada poate atinge cu usurinta 170 g.
Piramida valorii alimentelor nu face diferenta intre un bol de cereale indulcite cu zahar si unul de faina de ovaz, sau intre o felie de paine alba spongioasa si una bogata in tot felul de graunte intregi. Organismul nostru, totusi, stie ca nu toti carbohidratii sunt egali ca valoare nutritiva. Evita alimentele preparate din faini rafinate si alege, in schimb, produsele din graunte sau grauntele intregi.