
Caloriile conteaza
Nutritia este dinamica. Pe masura ce stiinta evolueaza, ceea ce azi se considera a fi un aliment miraculous, a doua zi se descopera a avea prea putine efecte positive asupra sanatatii, daca nu chiar deloc. Cum sa facem diferenta intre mesajele contradictorii si sa nu ne lasam pacaliti?
Nu este deloc usor, dar putem incepe prin a afla ce contin alimentele consummate frecvent.
Produsele de la fast-fooduri, alimentele nesanatoase, bauturile carbogazoase, caloriile, grasimile si carbohidratii in exces, pe de o parte, si viata sedentara, de cealalta parte, sunt tot atatea motive care au dus la aparitia unui fenomen alarmant: obezitatea in plina expansiune. Dar care este principalul vinovat? Raspunsul este scurt: toate la un loc. Alimentele se compun din grasimi, carbohidrati si proteine. Grasimile contin 9 calorii pe gram. Proteinile si carbohidratii au 4 calorii pe gram (alcoolul contine 7 calorii pe gram).
Fiind diferiti, oamenii au implicit nevoie de calorii in canitati diferite. Persoanele mai corpolente si mai active consuma mai multe calorii decat cele mai slabe si mai sedentare. In functie de inaltime, varsta si efortul depus, o femeie matura are nevoie in general de vreo 1700-2000 de calorii pe zi, pe cand uni barbat matur ii trebuie cam 2000 – 2500. Pe masura ce inaintezi in varsta, metabolismul tau incetineste si are nevoie de tot mai putine calorii. Daca organismul tau acumuleaza mai multe calorii decat are nevoie sa consume, atunci te vei ingrasa.
Daca insa consume mai putine calorii decat arde metabolismul tau, atunci vei pierde in greutate. 453,6 g de grasime sunt egale cu circa 3500 de calorii, asadar, ca sa pierzi acesta greutate pe saptamana, fie trebuie sa reduce la 500, fie sa faci mai multa miscare pentru a consuma zilnic 500 de calorii, fie sa combini aceste doua metode.
Grasimile contin mai multe calorii decat proteinile sau carbohidratii, deci este normal sa-ti limitezi cantitatea de grasimi din hrana, cu toate ca si acest lucru poate sa fie un cutit cu doua taisuri. Grasimile sunt mai satioase si iti taie pofta de mancare pentru mai mult timp. Daca iti este in permanenta foame, dar evitati grasimile, s-ar putea sa descoperi ca fara sa vrei, ai marit volumul de carbohidrati din dieta, sfarsind prin a asimila acelasi numar de calorii.
Dar o nutritie corespunzatoare si o alimentatie sanatoasa nu se reduce doar la calorii. Vei pierde oare o jumatate de kg pe zi daca mananci zilnic 1200 de calorii, hranindu-te cu inghetata si cartofi prajiti? Daca ai nevoie de 1700 de calorii pe zi, cu siguranta vei slabi. Dar iti vei putea pastra sanatatea cu un asemenea regim alimentar? Raspunsul este clar : NU.
Pentru a fi sanatos, organismul nostru are nevoie de o varietate de alimente extreme de hranitoare. Fructel si legumele inchise la culoare, carnurile slabe si pestele, lactatele, cerealele integrale, nucile si anumite grasimi intra in aceasta categorie. Painea alba si alimentele produse din cereale rafinate, dulciurile si anumite preparate cu multa grasime nu sunt deloc sanatoase.
Asta inseamna ca nu mai ai voie sa savurezi o gogoasa? Ba da. Dar daca mananci gogosi de mai multe ori pe saptamana, nu este tocmai bine. Mamele au dreptate and spun Daca-ti umpli stomacul cu gustari, n-ai sa mai mananci la masa. Cu alte cuvinte, daca te alimentezi cu produse care contin zahar si faina rafinata in exces, pline de acizi grasi trans si deseori sarace in vitamine si minerale, vei manca mai putine preparate cu adevarat hranitoare.