Acest grup de alimente include carne, carne de pasare, peste, oua si produsele alternavive ale carnii. Aceste produse includ suncă, salam, carnati, burgari din carne si pateul. Peste include produsele congelate si conservate, cum ar fi sardinele si tonul, crochetele de peste si prajituri de peste.
Cat de mult ar trebui sa manancati?
Manaca cantitati moderate
Alegeti felurile cu un aport mic de grasimi ori de cate ori poti. Unele produse din carne, de exemplu, burgerii din carne si carnatii, poat fi bogati in grasimi. Taiati de grasimea vizibila de pe carne acolo unde este posibil. Guvernul recomanda sa mancati cel putin doua portii de peste in fiecare saptamana, dintre care una trebuie să fie un peste gras(somon de exemplu, macrou, pastrav, sardine sau ton proaspat)
*. Acestea contin acizi grasi omega-3 care poate ajuta la protejarea impotriva atacurilor de inima.
alternativele
Acestea includ nuci, tofu, proteine din ciuperci, proteine vegetale texturate (TVP), fasole cum ar fi fasole rosie și conservele de fasole si leguminoase precum lintea. Aceste alimente furnizeaz proteine, fibre Si fier, dar, spre deosebire de cele enumerate mai sus nu sunt o sursa bogata de zinc si nu contin vitamina B12 (cu exceptia cazului in care au fortificate cu aceasta vitamina).
De ce manancam aceste alimente?
Aceste alimente asigura:
Proteine: necesare pentru crestere economica si reparatii, de asemenea, o sursa de energie
Fier: carnea rosie mai ales, necesare pentru celulele rosii din sange sanatoase
Vitaminele B: in special vitamina B12 (necesara celule din sange si pentru o buna functionare a sistemului nervos nervilor)
Vitamina D: in carne, necesara pentru mentinere unui sistem osos sanatos
Zinc: necesar pentru cresterea si repararea tesuturilor
Magneziul: ajuta la utilizarea energiei organismului.
Necesare pentru tesuturile sanatoase și oase
Omega-3 acizi grasi: din uleiul de peste, ajuta la protejarea impotriva bolilor de inima
Sfaturi sanatoase de alimentatie
• Alegeti produse cu cantitati mai mici de
• Taie grasimea vizibila, pielea chiar si pasarilor de curte si aruncati de grasimea dupa ce ati gatit
• Incercati sa consumati carne gatita la gratar, in cuptor sau la microunde
• Mancati peste gras cel putin o data pe saptamana
*Fetele si femeile de varstă fertila si femeile care sunt gravide sau care alapteaza ar trebui să aiba un maxim de 2 porții pe saptamana (o portie trebuie sa aiba 140g).
Baieti si restul adultilor nu ar trebui sa manance mai mult de 4 portii / saptamana.
Copiii, femeile insarcinate si cele care incearca sa aiba un copil ar trebui sa evite carnea de rechin, peste-spada si marlin datorita niveluri ridicate de mercur prezente in acesti pesti (restul adultilpr ar trebui sa manance o 1 portie / saptamana).