
Printre cele mai slabe tipuri de carne. Unele parti pot fi foarte grase.
Astazi, carnea de porc este cu 30% mai slaba decat cea de acum 20 ani, dar tot trebuie aleasa cu multa grija, pentru ca unele bucati sunt extreme de grase. Carnea de porc foarte slaba este mai dificil de gatit, caci poate deveni uscata si tare.
Recomandare
Daca mananci multa carne de pui, ca o sursa de proteine sarace in grasimi, incearca s-o inlocuiesti cu o pulpa de porc dezosata. Muschiul de porc este comparabil cu pieptul de pui in privinta substantelor hranitoare.
Ce este indicat?
• Portiunile de muschi, pulpa si genunchiul sunt cele mai slabe. Cumpara un picior si portioneaza-l. Curata carnea de grasimea de la suprafata inainte de a incepe sa o gatesti.
• Pune friptura pe un gratar pentru a permite grasimii topite sa se scurga. Taie pulpa dezosata in felii inguste si asorteaza-le cu multe legume.
Ce nu este indicat?
• Coastele, 70% din caloriile coastelor provin din grasimi!
• Gatitul neglijent. Carnea de porc nu necesita o atentie speciala in timp ce este gatita, dar se poate usca daca o lasi prea mult pe foc. Asigura-te insa ca nu ramane nici cruda. Ar trebui sa aiba o temperature interna de 89 grade C.
Cantitate
85 g
|
Calorii |
Colesterol
mg
|
Sodiu
mg
|
Total grasimi
g
|
Acizi grasi saturati
g
|
Proteine
g
|
Carbohidrati
g
|
Fibra
g
|
Glucide
g
|
IG
g
|
coaste |
337 |
103 |
79 |
26 |
9.5 |
25 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Tocata |
252 |
80 |
62 |
17.7 |
6.5 |
22 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Spata inabusita |
211 |
97 |
87 |
11 |
3.5 |
27 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Pulpa prajita |
190 |
60 |
44 |
10 |
3.7 |
24 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Muschi la gratar |
139 |
67 |
48 |
4.1 |
1.4 |
24 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Sunca proaspata ( picior de porc), fripta |
183 |
78 |
55 |
9 |
3.1 |
24 |
0 |
0 |
0 |
0 |