CE INSEAMNA SA MANANCI SANATOS
Atunci …. cum sa le impaci pe toate? Trebuie sa reduci grasimile sau carbohidratii? Care este echilibrul intre proteine, carbohidrati si grasimile ce asigura o sanatate solida?
Poti studia piramida alimentelor sau orice ghid dietetic traditional si vei afla ca trebuie sa consumi un volum redus de grasimi — nu mai inult de 30 % din caloriile tale zilnice — si te asiguri ca 55-60% din ca1oriile tale provin din carbohidrati numai 10-15% din proteine.
Daca ai limitat consumul de grasimi in ultimii ani si tot ai luat in greutate, vei intelege mai bine ca numarul redus de grasimi este doar un aspect al problemei. Cand alimentele sunt prelucrate pentru inlaturarea grasimilor din ele, se adauga adesea un surplus de zaharuri. Chiar daca volumul de grasimi este mai scazut, cel de carbohidrati este mai ridicat, iar numarul de calorii ramane acelasi. Grasimile nu sunt principalul inamic, cel putin nu toate. Nu consumul de grasimi te ingrasa. De fapt, o alimentatie bogata in grasimi te poate ajuta sa mananci mai putin in total, pentru ca grasimle sunt satioase. Cei care au consumat multe fursecuri fara grasimi, fara a-si potoli insa foamea, stiu cu siguranta la ce ma refer. Nici carbohidratii nu constituie neaparat principalul inamic. Legumele, leguminoasele, fructele si cerealele sunt bogate in carbohidrati. Dar mai au un continut ridicat de vitamine, minerale, compusi fitochimici (care sunt produsi de plante pe cale naturala). S-au identificat mii de asemenea compusi fitochimici, dar n-au fost studiate decat cateva sute. Majoritatea par sa aiba proprietati antioxidante, ceea ce inseamna ca ei ajuta la eliminarea din organism a derivatilor oxigenului potential nocivi. S-a constatat de asemenea ca ne-ar proteja impotriva diverselor maladii, de hipercolesterolemie la degenerescenta maculara a ochiului.
Alimentele vegetale mai asigura totodata si aportul in fibra. Desi fibra nu contine substante nutritive, poate reduce colesterolul si riscul bolilor de inima, stabilizand nivelul glucidelor in sange si stimuland sanatatea tractului digestiv. Un regim alimentar bogat in acizi grasi trans si in hidrocarburi rafinate poare totusi fi extrem de periculos pentru sanatate. Este recomandata consumarea alimentelor prelucrate minimal. In loc sa cumparati un pachet de orez alb asezonat de-a gata, mai bine orientati-va spre orezul brun nedecorticat, gatiti-l in bulion, cu multe ierburi si condimente. Este recomandat un iaurt simplu, cu cateva afine presarate deasupra, in locul unui iaurt din comert cu aroma de afine.Painea prajita din faina integrala cu piure de mere este mai buna decat placinta cu mere, iar crevetii cu mujdei de usturoi si ulei de masline sunt mai sanatosi decat cei pane.
De asemenea, alimentatia trebuie facuta cu moderatie. Cativa cartofi prajiti la o petrecere sau un picnic nu vor fi sarsitul lumii, dar o punga de cartofi prajiti in fiecare zi, la masa de pranz, poate avea un pronuntat efect negativ asupra greutatii si sanatatii.