
CEAPA, PRAZUL SI USTUROIUL
***
SUNT SARACE IN CALORII, DAR BOGATE IN SUBSTANTE ANTIOXIDANTE
Nefiind foarte bogate in vitamine si minerale, speciile din familia liliaceelor au o aroma aparte si abunda in substante fitochimice.
CE CONTIN?
Ceapa verde se vinde cu tot cu codite. Nu le arunca, pentru ca ele contin betacaroten.
RECOMANDARE
Ceapa de apa contine mai putine glucide decat ceapa alba uscata. Totodata, este si mai saraca in sulfurile care ii dau iutimea inconfundabila. Astfel se explica gustul mai dulce al cepei de apa. Bulbul cepei are un miros specific si un continut bogat in vitamine si albumine.
CE ESTE INDICAT?
* Sulfurile. Cepele contin hidrogen sulfurat de diaftalat, despre care se crede ca neutralizeaza agentii cancerigeni. Usturoiul contine peste 100 de sulfuri. Allicinul, care ii da usturoiului aroma si mirosul, se formeaza in maximum 10 minute, cand leguma este expusa actiunilor oxigenului din aer. Punerea usturoiului pe foc imediat dupa ce l-ai sfaramat sau tocat impiedica formarea allicinului. O data format insa, nu mai poate fi distrus de temperaturile ridicate.
CE NU ESTE INDICAT?
Sulfurile care ajung la ochi. Daca vei curata ceapa -tinand-o sub jetul de apa de la robinet, nu iti vor mai da lacrimile. Daca ai mancat ceapa sau usturoi si vrei sa-ti improspatezi respiratia, mesteca patrunjel crud sau frunze de menta.