Aceasta se caracterizeaza prin scaderea greutatii corporale cu mai mult de 15% fata de greutatea normala. Slabirea este considerata usoara daca nu se depaseste 20% din greutatea normala, mijlocie cand ajunge la 20-30% si severa cand slabirea a depasit 30%. Slabirea poate fi urmare a unui deficit alimentar indelungat prin subnutritie sau se poate instala din cauza unei boli grave (tuberculoza, diabet, cancer). Exista si persoane slabe prin constitutie care, desi se hranesc normal, nu sintetizeaza grasimile. Tratamentul urmareste stimularea poftei de mancare si intarzierea senzatiei de saturare.
Cura de supraalimentatie
3500 de calorii pe zi: 120 g carne, ficat, lapte, branza, oua; glucide sub forma de zaharuri, dulciuri, fainoase, paine, fructe dulci (o jumatate de kg/zi); lipide, sub forma de unt, smantana, frisca, ulei.
Lapte cu drojdie de bere
Drojdia de bere contine 46% proteine, 17 vitamine, 16 amine si 14 saruri minerale esentiale. Este un excelent stimulent al poftei de mancare. Se faramiteaza o lingurita de drojdie proaspata, se amestecă cu o lingura de miere si deasupra se toarna o cana cu lapte caldut. Se consuma imediat.
Mierea de albine - folosita in loc de zahar, in ceaiuri, sau consumata ca atare.
Polenul - cate 20 de g pe zi, dizolvat in ceai sau lapte caldut, inaintea micului dejun.
Pastă din muguri de nuc cu miere
100 g de muguri de nuc se spala si se pun la fiert cu 200 ml de apa intr-un vas acoperit, la foc mic, pana apa scade la jumatate. Se zdrobesc bine, se lasa sa se racoreasca si se adauga 150 g de miere. Compozitia se amesteca pana la omogenizare, se pune intr-un vas de sticla colorata si se tine la rece. Se administreaza cate 3 linguri pe zi, inaintea meselor principale. Pentru copii, doza se injumatateşte. Preparatul stimuleaza pofta de mancare, accelereaza metabolismul, ajuta la ingrasare si creste totodata rezistenta organismului la infectii.