Fara doar si poate, dezintoxicarea este o necesitate, mai ales dupa sezonul rece, in care am abuzat de diverse preparate din carne, cu ocazia sarbatorilor de iarna. Asta, cu atat mai mult, cu cat traim intr-o era in care industria agroalimentara a devenit super-intensiva si utilizeaza organisme modificate genetic si cantitati foarte mari de ingrasaminte chimice, pesticide, hormoni si antibiotice de sinteza, si asta, culmea!, pentru obtinerea de alimente pentru om. Alimentul este transportorul cel mai semnificativ de substante xenobiotice, adica straine corpului uman. Din ele fac parte poluantii, substante toxice provenite din mediul inconjurator, care contamineaza alimentele. Ar trebui sa constientizam ca, prin alimente, toate aceste noxe ne ajung invariabil in farfurie si apoi in corp. Sunt studii care arata ca, prin intermediul alimentelor, patrund in corpul nostru cam un milion de molecule carcinogene. Circa o mie ajung in organism prin inhalare, iar transcutanat (prin cosmetice si detergenti), aproximativ o suta. Din pacate, pe langa xenobiotice, regasim in hrana de zi cu zi si aditivii alimentari (E-urile, in numar de 350, admise de UE in momentul actual), care nu sunt considerati toxici, fiind inclusi in alimentatie, pentru ca diverse alimente sa poata fi produse la nivel industrial si pentru a le mari calitatile senzoriale si a le face – as indrazni sa spun – nenatural de savuroase. Deocamdata, aromele nu sunt introduse in categoria aditivilor alimentari. Exista peste 3500 de arome artificiale folosite in industria alimentara, care au o legislatie chiar mai relaxata decat cea a E-urilor, cu toate ca aromele de sinteza, pe termen lung, au si ele un efect nociv asupra organismului. S-a constatat, de exemplu, ca aromele, impreuna cu aditivii alimentari, perturba mecanismele fine de satietate, ceea ce, in final, duce la supraponderalitate si obezitate, iar de aici, la instalarea bolilor cronice, specifice civilizatiei moderne.
Acum sute de ani, mediul natural nu era poluat, omul nu era asaltat de aceasta multitudine de substante periculoase pentru sanatate si organismul nu avea nevoie sa fie detoxifiat cu un program, pentru ca detinea in mod natural mecanisme de detoxifiere. Astazi, omul modern are mare nevoie de stimularea mecanismelor naturale de detoxifiere, pentru ca numai asa mai poate sa-si curete corpul de toxine, cauza principala a aparitiei bolilor.