Culoarea galben-portocalie a dovleacului provine de la betacaroten. Acest fapt ii confera proprietati antiinflamatoare si antioxidante. Dupa cum se stie betacarotenul impiedica aparitia bolilor cardiovasculare si reduce riscul instalarii diabetului. Dovleacul reprezinta o leguma saraca in calorii, care nu contine grasimi saturate sau colesterol, dar este o sursa bogata de fibre, antioxidanti, minerale, vitamine. Aceste propietati il fac sa fie un aliment recomandat de dieteticieni in dietele de slabire sau pentru reducerea colesterolului. Dovleacul este recomandat persoanelor cu afectiuni cardiovasculare, dar si celor cu risc de a dezvolta tumori canceroase. Dovleacul copt este bogat in acid folic (vitamina B9) si este indicat persoanelor care sufera de anemie. Interesant de stiut este si faptul ca 100 g de dovleac asigura 70% din necesarul zilnic de vitamina A.
Efecte terapeutice
Dovleacul este bogat in fibre alimentare, astfel incat ajuta la protejarea mucoasei colonului. Aceaste propietate ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a cancerului de colon. Deasemene abundenta de vitamina A ofera o buna protectie antioxidanta. Persoanele care sufera de diabet sau afectiuni cardiovasculare se vor vindeca mult mai repede daca includ in dieta supe sau mancaruri cu dovleac crud.
Daca nu stiati dovleacul combate viermii intestinali. Un gram de seminte de dovleac contin tot atatea proteine cat un pahar cu lapte. Puteti tine departe viermii intestinali daca consumati in mod regulat de seminte de dovleac, in stare cruda. Daca sunteti infestati cu oxiuri, este bine sa consumati 10-15 seminte de dovleac decojite zilnic - in cazul copiilor, iar in cazul adultilor se va lua cate 20-30 de seminte pe zi. Trebuie sa pastrati pielita fina si uscata pe ele si sa fie mestecate foarte bine. La o ora dupa consumul semintelor se ia o lingurita cu ulei de ricin. Semintele crude de dovlecel sunt o sursa buna de magneziu, mangan si fosfor, ce cresc imunitatea ficatului.
Deasemenea ajuta la regenerarea celulelor pancreatice deteriorate, ducand la cresterea nivelului de insulina din sange. Pentru a beneficia de proprietatile acestui aliment extraordinar, trebuie consumat fiert, copt, adaugat in mancaruri sau preparat ca un piure.
Dovleacul este cunoscut in popor ca remediu eficient in cazul persoanelor care sufera de prostata, datorita proprietatile acestuia de a combate tumorile maligne ale acestei boli. Acizii grasi continuti de uleiul semintelor de dovleac ajuta la mentinerea sanatoasa a vaselor de sange, a tesuturilor si nervilor.
Daca suferiti de insomnii sau aveti un somn agitat, va recomandam sa beti inainte de culcare 50 ml de suc de dovleac proaspat, amestecat cu o lingurita de miere de albine. Ca efect secundar, puteti sa scapati de pungile de sub ochi care apar in timpul somnului.
Se recomanda persoanelor supraponderale. Este indicat sa consumati cate 1,5 kg de dovleac pe zi, fiert sau copt la cuptor. Aceasta cantitate se imparte in 5 portii si se consuma cald sau rece. Se poate servi stropit cu suc de grepfrut sau lamaie. Pentru arderea mai rapida a grasimilor se condimenteaza cu boia de ardei iute.
Deoarece sucul de dovleac este diuretic poate fi utilizat in tratarea afectiunile cardiovasculare, ale celor ale ale ficatului, rinichilor si constipatii rebele. In functie de afectiune, se pot consuma de trei ori pe zi cate 100 ml suc. Pentru a obtine sucul de dovleac este bine sa alegeti un dovleac bine copt caruia i se indeparteaza coaja si semintele, dupa care se taie bucatele si se stoarce sucul cu ajutorul unui storcator, iar lichidul obtinut se consuma imediat.