Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


echilibrarea ratiei alimentare

 
echilibrarea ratiei alimentare

Nu exista alimente absolut complete, care sa aduca toti factorii nutritivi in cantitati adecvate nevoilor organismului. Chiar laptele, socotit printre cele mai complete alimente, are unele lipsuri in compozitia sa nutritiva si, administrat ca unic aliment, nu poate asigura corecta dezvoltare a organismului decat pana la o anumita varsta.

Pentru usurarea alcatuirii unei alimentatii rationale, adica calitativ complete, alimentele s-au impartit in sapte grupe, fiecare cuprinzand produse de valoare nutritiva similara. Acestea sunt:
1. Laptele si branzeturile.
2. Carnea si pestele.
3. Ouale.
4. Produsele derivate din cereale si leguminoase uscate.
5. Legumele, fructele, zarzavaturile.
6. Zaharul si produsele zaharoase.
7. Grasimile alimentare.

Prima grupa este bogata in protide, calciu, vitaminele A, D si B2. A doua si a treia, in protide si fier. A patra ne aduce cea mai mare parte din caloriile ratiei sub forma amidonului din cereale si de asemenea vitamina B2. A cincea este bogata in vitamine si saruri minerale. A sasea este formata din glucide concentrate si, in cazul marmeladei sau gemului, procura saruri minerale si vitamine, utile in anotimpul cand nu se gasesc fructe crude.

Ultima grupa contine alimente bogate in lipide, deci furnizoare de calorii. Asadar, fiecare grupa de alimente, din cele sapte mentionate, ne aduce in cantitate mare numai o serie de nutrimente. Daca am consuma alimente numai dintr-un singur grup riscam sa depasim nevoile organismului in factorii respectivi si sa-l carentam in factorii slab reprezentati sau absenti din aceste alimente. Deci, pentru a nu dezechilibra ratia si pentru a asigura coexistenta tuturor substantelor nutritive, este necesar ca in hrana zilnica sa existe macar un aliment din fiecare grupa. In felul acesta contribuim la echilibrarea alimentatiei din punct de vedere calitativ.

O metoda expeditiva si la indemana oricui de apreciere a celuilalt aspect al ratiei - aspectul cantitativ - este urmarirea greutatii corporale. Daca nu exista vreo cauza patologica care sa modifice greutatea corpului, atunci, prin controlul greutatii, putem verifica daca ratia alimentara este cantitativ suficienta sau insuficienta, sau daca depaseste nevoile organismului. Supraalimentatia va duce la cresterea greutatii corporale prin acumulare de grasimi; subalimentatia va face sa scada greutatea sub valorile optime.

Pentru adulti, greutatea fiziologica se poate determina foarte usor, socotind ca ea trebuie sa fie in general egala cu numarul de centimetri cu care inaltimea depaseste 1 metru. De exemplu, pentru o inaltime de 155 - 165 centimetri, greutatea trebuie sa fie data de formula Gr = T - 100, pentru inaltimea de 166 - 175 centimetri de formula Gr = T - 105, iar pentru inaltimea de 176 - 185 centimetri de formula Gr = T - 110. Se admit abateri in plus sau in minus de 10%.

Gr: greutatea corpului exprimata in kilograme; T: talia exprimata in centimetri.


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Carnea si derivatele din carne
Carnea si derivatele din carne Carnea si derivatele din carne Carnea si derivatele din carne sunt alimente excelente care, provin de la mamifere, pasari sau pesti. Reprezinta o sursa importanta de proteine cu valoare biologica mare, de lipide, glicogen, saruri minerale si vitamine. Este deci un aliment indispensabil. Superio
 
• Oul
Oul Oul Oul este un aliment deosebit de valoros pentru alimentatie, datorita bogatiei sale in factori nutritivi indispensabili. In dietetica este de nepretuit. De aici s-a ajuns la denumirea lui de aliment medicament. Contine proteine de mare valoare biologica, grasimi concentrate in galbenus, vita
 
• Laptele si produsele lactate
Laptele si produsele lactate Laptele si produsele lactate Laptele este un alimente complet, echilibrat, cu valoare biologica ridicata, necesar copilului, adolescentului, favorizand cresterea, osificatia, dentitia etc. Contine in proportii optime minerale, enzime, vitamine, proteine, grasimi si giucide. Gustul dulce este im
 
• Grasimile
Grasimile Grasimile Grasimile, au un mare aport energetic (un gram egal 9,3 calorii), avand o indicatie speciala pentru muncitorii care presteaza activitati grele la temperaturi scazute. Un volum mic de lipide, elibereaza o cantitate mare de energie. Exista dupa cum s-au mai spus grasimi animale (de obic
 
• Cerealele
Cerealele Cerealele Cerealele, sunt larg utilizate, intr-un volum mic contin cantitati importante de substante nutritive, (proteine, giucide, saruri minerale si vitamine), lipide aproape deloc. Reprezinta cam 50% din valoarea calorica a ratiei zilnice. Cea mai folosita este faina de grau obtinuta prin ma
 
Vezi toate stirile din categoria Despre Nutritie

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara