
GASCA
ESTE BOGATA IN GRASIMI SI IN ACIZI GRASI SATURATI
Moale si suculenta, carnea de gasca este destul de bogata in grasimi, chiar si fara pielita.
CE CONTINE?
Gasca fripta consumata fara pielita are in jur de 96 mg de colesterol — aproape o treime din limita zilnica recomandata — si aprox. o treime din ratia recomandata de acizi grasi saturati.
RECOMANDARE
Serveste gasca cu sosuri tartar si cu salate, pentru ca altfel este foarte consistenta. Ca garnitura, incearca un piure neindulcit de mere sau un compot de pere ori de fructe uscate.
CE ESTE INDICAT?
Cresteaza pielea de pe piept pentru a permite grasimii topite sa se scurga. Se recomanda frigerea pieptului de gasca pe un gratar, pana cand se patrunde aproape in intregime, si apoi intoarcerea pe cealalta parte, pentru rumenire. Pune putina apa in tigae, ca sa nu ia foc picaturile de grasime. Nu praji gasca la flacara — grasimea s-ar putea aprinde. Carnea de gasca constituie un generos aport de vitamine B, continand si fier, seleniu si zinc.
CE NU ESTE INDICAT?
Gasca este o pasare cu carne rosie, si chiar daca ii scoti pielita, este la fel de grasa ca si carnea de vaca. Deoarece gasca este foarte consistenta, trebuie servita cu legume usoare. Pilaful de orez, gatit in bulion si presarat cu stafide albe si migdale prajite este o alegere potrivita.
Pe masura ce se prajeste, carnea de gasca lasa grasime pe fundul tigaii. Verifica frecvent si inlatura excesul (o spatula este instrumentul ideal).
Cantitate
85 g
|
Calorii |
Colesterol
mg
|
Sodiu
mg
|
Total grasimi
g
|
Acizi grasi saturati
g
|
Proteine
g
|
Carbohidrati
g
|
Fibra
g
|
Glucide
g
|
IG
g
|
Friptura cu pielita |
308 |
92 |
71 |
22 |
7 |
25 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Friptura fara pielita |
240 |
97 |
77 |
13 |
4.6 |
29 |
0 |
0 |
0 |
0 |