
LEGUMELE FRUCTIFERE
•••
BOGATE IN SUBSTANTE HRANITOARE
Din punct de vedere botanic, toate alimentele din aceasta rubrica, cu o singura exceptie, sunt fructe, dar se prepara ca legume.
RECOMANDARE
* Amatorii de avocado prefera Hass, cel mai mic soi comercializat. Fructul de avocado Hass are o coaja granuloasa, de un verde inchis, spre negru, fiind carnos si suculent. Sunt mai bogate in acid folic, fier si vitamina E decat avocado Fuerte, care au dimensiuni mai mari fiind de un verde deschis la culoare.
CE CONTIN?
Ardeii rosii si galbeni contin aproape de doua ori mai multa vitamina C decat cei verzi. Gogosarii sunt bogati si in carotenoide.
CE ESTE INDICAT?
* Varietatea. Maslinele si fructele de avocado contin grasimi fara risc cardio-vascular. Rosiile, zucchini, castravetii, dovleacul si dovleceii sunt bogati in carotenoide. Ardeii grasi au vitamina C, iar ardeii iuti contin capsaicin, un antioxidant care, se pare, protejeaza organismul de unele forme de cancer.
* Coaja. Unele alimente, cum sunt castravetii, vanata si zucchini, au miezul deschis la culoare, dar coaja are nuante inchise. Consuma neaparat coaja lor, deoarece acolo se gasesc pigmentii benefici ai plantei.
CE NU ESTE INDICAT?
* Prajirea lor. Gustul picant al majoritatii ardeilor iuti este dat de capsaicin, o substanta care poate cauza usturimi. Cand ii toci, protejeaza-te purtand manusi si consuma-i cu lactate (laptele contine o proteina ce neutralizeaza capsaicinul). O mare parte din capsaicinul ardeiului se afla in nervurile lor albe si in seminte. Inlaturarea acestora poate reduce gustul picant pana la 90%.
LEGUMELE FRUCTIFERE
CE CONTIN?
Maslinele sunt bogate in grasimi mononesaturate si in vitamina E, dar stiai ca mai contin si fier? Sase masline negre mari asigura organismului un aport de aproape 40% din necesarul zilnic de fier. De asemenea, contin si aprox. o treime din cantitatea recomandata de sodiu.
RECOMANDARE
* Majoritatea legumelor fructifere ar trebui lasate sa se coaca la temperatura camerei si apoi pastrate in frigider. Exceptie de la aceasta regula generala fac tomatele. Expunerea lor la
CE ESTE INDICAT?
* Rosiile gatite. Tomatele sunt bogate in licopene, un carotenoid ce poate reduce riscul atacurilor de cord si al tumorilor maligne la tractul digestiv. Aceasta substanta devine mai concentrata prin preparare si conservare.
* Okra proaspata contine o varietate de vitamine B, vitamina C in abundenta, fibra solubila si carotenoidele lutein si zeaxantin.
CE NU ESTE INDICAT?
• Rubarba. Desi o buna sursa de vitamina C in sine, este invariabil gatita cu zahar in cantitati mari. Exista insa si retete care recomanda mai putin zahar. Merita sa le incerci.