
MARGARINA SI GRASIMILE
*
POT FI SANATOASE PENTRU INIMA
Margarina este constituita din uleiuri vegetale, iar colesterolul se gasese numai in produsele de origine animala, asa ca nu te lasa impresionat de pachetele pe care scrie „fara colesterol". Cauta in schimb pachetele de margarina pe care este scris ,fara acizi grasi trans.
RECOMANDARI
* Grasimile pentru fragezirea aluatului nu sunt altceva decat vegetal pur, hidrogenat — pe scurt, contin doar acizi grasi trans. Sunt utilizate in principal la coacere si prajeli. Foloseste-le cu moderatie sau incearca sa le eviti cu totul.
* Cauta margarina in amestec cu iaurt. Este sanatoasa. Amestecurile de margarina si unt sunt obtinute din uleiuri hidrogenate si ar trebui evitate cat mai mult posibil.
CE CONTINE?
Diversele tipuri de margarina se pot clasifica pe categorii, de la cele fara grasimi la cele care au 80% calorii. Margarina este in general saraca in acizi grasi saturati. La fel ca si in cazul altor grasimi, margarina contine un amestec de acizi saturati, mononesaturati polinesaturati. Unele tipuri de margarina au un nivel ridicat de acizi grasi «trans».
CE ESTE INDICAT?
* Margarina fara acizi grasi «trans». Citeste lista de ingrediente si evita orice tip de margarina care contine uleiuri „hidrogenate".
* Margarinele care reduc nivelul de colesterol. Acestea sunt produse destul de scumpe ce contin fitosterine, substante chimice din plante ce blocheaza absorbtia de colesterol din intestine. Foloseste-le pentru a inlocui alte grasimi din regimul tau alimentar si nu doar ca adaos la acestea.
CE NU ESTE INDICAT?
* Acizii grasi saturati. Margarina ar trebui sa contina cam de doua ori mai multi acizi grasi polinesaturati pentru a-i contracara pe cei saturati. Daca acizii grasi polinesaturati nu figureaza pe ambalaj, alege o alta marca.
* Grasimile pentru fragezirea aluatului. Aceasta grasime vegetala solida este bogata in acizi grasi «trans». Foloseste mai bine ulei de rapita la prajeli si unt sau un ulei cu aroma neutra pentru preparatele la cuptor.
Cantitate
1 lingura
|
Calorii |
Colesterol
mg
|
Sodiu
mg
|
Total grasimi
g
|
Acizi grasi saturati
g
|
Proteine
g
|
Carbohidrati
g
|
Fibra
g
|
Glucide
g
|
Normala ( 80% grasimi) |
98.7 |
0 |
91.5 |
11 |
2 |
tr |
tr |
0 |
0 |
Semidegresata ( 40% grasimi) |
50 |
0 |
138 |
5.6 |
0.9 |
tr |
tr |
0 |
0 |
Din ulei de sofranas ( 1 lingurita) |
34 |
0 |
51 |
3.8 |
0.4 |
tr |
tr |
0 |
0 |
Degresata la sticla |
7 |
tr |
128 |
0.4 |
tr |
0 |
0.8 |
0 |
0 |
Degresata la pachet |
6 |
0 |
85 |
0.4 |
0.3 |
tr |
0.6 |
0 |
0 |
Amestec unt- margarina |
102 |
13 |
127 |
11.5 |
4 |
tr |
tr |
0 |
0 |
Amestec iaurt- margarina |
45 |
0 |
90 |
5 |
1 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Grasimi pentru fragezirea aluatului |
113 |
0 |
0 |
12.8 |
2 |
0 |
0 |
0 |
0 |