PAINEA DIN ALUAT NEDOSPIT SI GOGOSILE
*
POT Fl BOGATE IN CARBOHIDRATi, ACIZI GRASI TRANS SI SODIU
Spre deosebire de paine, gogosile sunt crescute cu praf de copt sau bicarbonat de sodiu, ambele bogate in sodiu.
RECOMANDARE
Nu te lasa amagit de gogosile din tarate sau din „faina integrala". Suntem adesea tentati sa le consideram sanatoase, in ciuda faptului ca ele contin o cantitate substantiala de faina rafinata, zahar si acizi grasi «trans».
CE CONTIN?
Desi unele varietati de paine din aluat nedospit sunt sarace in calorii si pot avea un continut bogat in fibra, altele abunda in grasimi si calorii, avand si un nivel ridicat de zahar.
CE ESTE INDICAT?
• Painea de casa. Aluaturile cumparate din magazin si cele ambalate, precum briosele contin adesea acizi grasi «trans». Pregateste-le acasa, cu ulei de rapita sau cu o alta grasime inofensiva pentru inima.
CE NU ESTE INDICAT?
• Portiile exagerate. Intr-o forma clasica de briosa, se poate coace o gogoasa de aprox. 57 g. Fa o comparatie intre un asemenea produs si briosele-gigant vandute la patiserii.
* Faina rafinata. Faina integrala este cel mai bun aliment de acest gen. Cauta, de asemenea, produsele de patiserie sarace in zahar.
O briosa poate fi relativ sanatoasa, cu conditia sa fie preparata in casa. Cele cumparate s-ar putea sa abunde in acizi grasi «trans» periculosi.