
Pestele gras
***
ESTE BOGAT IN GRASIMI BENEFICE PENTRU ORGANISM. SANATOS PENTRU INIMA
Pestele gras constituie o sursa excelenta de proteine si vitamine din complexul B. Cu toate acestea, unii pesti sunt mai hranitori decat altii. Cei de dimensiuni mari pot avea toxine.
RECOMANDARE
Nu consuma mai mult de 340 g pe saptamana de peste oceanic mare (precum pestele-sabie, rechinul sau tonul). Din cauza faptului ca se hranesc cu alti pesti, acestea pot acumula mercur in cantitati ridicate.
CE CONTINE?
Pestii grasi nu abunda in grasimi saturate, au un volum destul de redus de colesterol si sunt o buna sursa de acizi grasi omega-3. Sunt numiti „grasi" pentru ca grasimea contribuie la greutatea lor cu peste 5%.
CE ESTE INDICAT?
Toti pestii grasi contin acizi omega-3, dar somonul din Oceanul Atlantic se numara printre varietatile cu cele mai mari cantitati. Tonul proaspat are o textura carnoasa, ceea ce il face foarte sanatos pentru inima.
Textura carnoasa a tonului proaspat este o alegere potrivita pentru cei care nu agreeaza carnea de peste.
CE NU ESTE INDICAT?
Conservele de peste pot fi foarte bogate in sodiu, dar sardelele si somonul pot contine si mult calciu. Pentru a indeparta uleiul din conservele de peste, dar si pentru a reduce nivelul de sodiu, varsa pestele din conserva intr-o strecuratoare si clatestel. Usuca-l inainte de a-l consuma.
Cantitate
85 g
|
Calorii |
Colesterol
mg
|
Sodiu
mg
|
Total grasimi
g
|
Acizi grasi saturati
g
|
Proteine
g
|
Carbohidrati
g
|
Fibra
g
|
Glucide
g
|
IG
g
|
Somon ( de cultura) |
175 |
54 |
52 |
10.5 |
2.1 |
19 |
0 |
|
0 |
0 |
Somon (salbatic) |
155 |
60 |
48 |
7 |
1 |
22 |
0 |
|
0 |
0 |
Sardele, in conserva * (2) |
50 |
34 |
121 |
2.7 |
0.4 |
6 |
0 |
|
0 |
0 |
Ansoa (5) |
42 |
17 |
734 |
2 |
0.4 |
6 |
0 |
|
0 |
0 |
Conserva de ton * |
109 |
36 |
320 |
2.5 |
0.6 |
30 |
0 |
|
0 |
0 |
Conserva de ton * light |
99 |
26 |
287 |
0.7 |
0.2 |
22 |
0 |
|
0 |
0 |
Ton proaspat, la gratar |
118 |
49 |
40 |
1 |
0.3 |
26 |
0 |
|
0 |
0 |
Peste sabie |
132 |
43 |
98 |
4.4 |
1.2 |
22 |
0 |
|
0 |
0 |
* fara ulei |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|