
Plantele radacinoase, bulbii si legumele cu amidon
• • •
CONSTITUIE O SURSA CONCENTRATA DE SUBSTANTE HRANITOARE
Acestea provin dintr-o varietate de familii botanice: morcovii si pastarnacul sunt inrudite cu patrunjelul, cartofii dulci, cu rochita-randunicii, iar napii suedezi, ridichile, guliile si napii sunt legume crucifere, facand parte din aceeasi familie ca si varza sau broccoli si fiind deci la fel de hranitoare. Cartofii fac parte din familia solanaceelor.
CE CONTIN?
Radacinoasele si tuberculii sunt bogate in carbohidrati, care aduc organismului un plus de energie si de substante hranitoare pentru plantele in crestere.
Legumele gatite. Multe dintre celulele acestei categorii de legume au peretii tari. Prin gatire, peretii se inmoaie, astfel ca avem mai usor acces la substantele nutritive.
RECOMANDARE
Ca si in cazul altor fructe si legume, radacinoasele si tuberculii de culoare mai inchisa sunt in general mai bogati substante hranitoare. Morcovii si cartofii dulci au un continut ridicat de carotenoide, iar sfecla are anthocyanini, pigmentii care fac murele atat de sanatoase.
CE NU ESTE INDICAT?
• Legumele mari. Radacinoasele si tuberculii sunt mai tari si mai fibrosi decat alte categorii de legume, iar soiurile de dimensiuni mari sunt in general mai tari decat cele mai mici. * Sosurile. Nu puneti sosuri din smantana peste porumb sau sosuri pe baza de unt peste morcovi. Nici piureul de cartofi nu este indicat in combinatie cu acestea.
Plantele radacinoase, bulbii si legumele cu amidon
RECOMANDARE
Daca ai cumparat sfecla sau napi cu tot cu frunze, rupe-le, dar nu le arunca! Ele sunt mult mai bogate in vitamine si minerale deck radacinile. Pregateste-le ca pe spanac sau printr-o alta metoda de preparare a verdeturilor.
CE CONTIN?
Cartofii sunt destul de bogati vitamina C, dar aceasta se dizolva in momentul expunerii lor la caldura. Deci ... mai bine ia-ti ratia de vitamina C din alte alimente.
CE ESTE INDICAT?
* Coacerea lor. Aceste legume sunt bogate in zaharuri, ce se caramelizeaza la temperaturi inalte. Profita de dulceata lor naturala. Spala-le, taie-le in bucatele, asaza-le pe o tava, fara sa le suprapui, adauga putin ulei de masline si sare, dupa care lasa-le sa se coaca in cuptor pana cand se rumenesc si se inmoaie.
CE NU ESTE INDICAT?
* Cartofii prajiti. In Statele Unite ale Americii, cartofii sunt cele mai consumate legume, dar de cele mai multe ori sunt prajiti folosind ulei in exces. Inlocuieste cartofii prajiti cu cei copti, fierti sau cu piureul. Pentru prepararea acestuia din urma, foloseste apa in care au fiert.