
RATA
**
POATE FI SARACA IN GRASIMI SI ACIZI GRASI SATURATI
In ciuda faptului ca se spune ca rata ar fi bogata in grasimi o data ce i-ai indepartat pielita, pieptul de rata are un continut de grasimi de acizi grasi saturati mai mic decat al pieptului de pui.
RECOMANDARI
Rata contine putina carne in comparatie cu numarul de oase. O rata de 1-2 kg poate asigura hrana a 2-3 persoane. Incearca pieptul de rata. Este mai bogat in carne si are mai putine oase. Carnea acestei pasari, bogata in arome, are mai multe in comun cu carnea de vita si cu puiul cu carne rosie. Inlocuieste friptura de vaca din reteta ta favorita cu pieptul de rata, sau incearca s-o folosesti in loc de carne de pui.
CE CONTINE?
Rata este o pasare cu carne rosie. O portie de 85 g contine aproape jumatate din ratia zilnica recomandata de acid nicotic, fier si seleniu. Este, totodata, si o buna sursa de proteine slabe.
CE ESTE INDICAT?
Rata fara pielita este mai saraca in grasimi si calorii decat cea cu cu tot. A frige inabusit toata rata este destul de greu, pentru ca pielita este bogata in lipide si grasimea se aduna repede in tigaie. Este mult mai usor sa prajesti pieptul de rata la gratar sau sa il frigi.
CE NU ESTE INDICAT?
Cea mai mare parte din grasimea de rata se afla in piele sau langa ea. Asigura-te ca ai curatat carnea de pielita inainte de a o consuma. In general, carnea de rata se comercializeaza congelata. Evita ambalajele care au gauri sau prezinta scurgeri si citeste data expirarii.
Cantitate
85 g
|
Calorii |
Colesterol
mg
|
Sodiu
mg
|
Total grasimi
g
|
Acizi grasi saturati
g
|
Proteine
g
|
Carbohidrati
g
|
Fibra
g
|
Glucide
g
|
IG
g
|
Piept fara pielita, fript |
119 |
121 |
89 |
2.1 |
0.4 |
23 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Piept cu pielita, fript |
171 |
116 |
71 |
9.2 |
2.5 |
21 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Picior fara pielita, fiert inabusit |
151 |
89 |
92 |
5 |
1.1 |
25 |
0 |
0 |
0 |
0 |