Te-ai intrebat vreodata ce alte avantaje ai putea avea, dincolo de scaderea in greutate, daca ai manca mai putin? Adevarul e ca a manca mai putin iti poate schimba viata in multe alte feluri, pe langa faptul ca vei arata mult mai bine. Specialistii moderni in nutritie ne explica ce minuni poate face organismul nostru pentru noi, daca-i dam ragazul sa se ocupe si de altceva, in afara de procesarea alimentelor. Iata cateva dintre acestea, care merita luate in considerare:
Mananca mai putin ca sa ramai tanar
Alimentele sarace in calorii sunt benefice pentru hormonii nostri. Concret, asta inseamna sa mancam mai putina mancare grasa sau prajita in grasimi. Colesterolul introdus in organism prin hrana are un impact negativ asupra hormonilor nostri sexuali si reproductivi. Acesti hormoni sunt cei care ne dau vigoarea, vitalitatea si aspectul tineresc. Daca corpul nostru si-ar risipi mai putina energie pentru digerarea hranei si inlaturarea toxinelor, celulele ar avea mai mult timp sa-si indeplineasca functia de reparare. Printre altele, asta inseamna sa le acordam timpul necesar pentru a ne proteja pielea impotriva imbatranirii, cauzata de radicalii liberi si pentru a genera tesuturi noi, mai ferme. Asadar, mancand mai putin, ne crestem sansele de a arata tineri mai multa vreme.
Mananca mai putin ca sa ai mai multa energie
A manca mai putin inseamna un aport mai mic de calorii. Corpul trebuie sa proceseze cu grija fiecare imbucatura pe care o bagam in gura. Procesul de digestie este axat pe maximizarea absorbtiei de nutrienti si pe depozitarea caloriilor inutile, sub forma de grasime. Astfel, odata ce-i reducem munca de depozitare, ne crestem rata metabolica. Si aceasta se reflecta direct in calitatea vietii. Ne vom simti mai plini de energie pe parcursul zilei, mai alerti, mai capabili sa gandim limpede si sa ne indeplinim sarcinile zilnice.
Mananca mai putin ca sa devii mai destept
Cercetatorii in domeniul nutritiei umane din intreaga lume au demonstrat prin studii repetate o legatura directa intre aportul redus de hrana si imbunatatirea performantelor creierului – cresterea abilitatilor cognitive si a coeficientului de inteligenta. De fapt, in multe culturi vechi de mii de ani de pe glob se practica reducerea la minimum a hranei zilnice pentru ascutirea mintii. Acest concept contine un mare adevar. Oamenii de stiinta moderni au stabilit prin experimente pe grupuri de voluntari ca mancatul de portii mai mici la intervale regulate creste abilitatile de invatare si memorare, spre deosebire de obiceiul larg raspandit azi de a manca mese bogate, la intervale mari. Concluzia logica: Cu cat mananci mai mult, cu atat iti cresti sansele sa te prostesti...
Mananca mai putin ca sa nu te imbolnavesti
Poate nu ne dam seama, dar o multime din bolile de care suferim sunt rezultatul inflamatiilor din corp. Asta inseamna ca ele n-au aparut dintr-o cauza externa, cum ar fi o infectie. Inflamatiile se intampla atunci cand corpul nu mai este capabil sa scape de toxinele introduse odata cu mancarea. Aceasta retinere de toxine se petrece cel mai adesea atunci cand mancam mult. Sistemul digestiv realizeaza un proces complex, ce include trecerea hranei prin tractul gastrointestinal, cu participarea multor alte organe. Cand acest sistem este stresat, miscarea hranei digerate este accelerata, fapt care nu mai permite organismului sa filtreze toxinele asa cum trebuie. Asa se face ca toxinele sunt eliberate inapoi, in fluxul sanguin, inducand boli. Puterea sistemului nostru imunitar este amenintata direct, ceea ce ne face mai susceptibili de a capata boli a caror cauza nu poate fi depistata.