Sucurile
Pot fi sanatoase
Daca sucurile din fructe si legume sunt 100% naturale, nu-ti pot face rau. Oricum, sunt cu siguranta mai bune decat restul sucurilor.
RECOMANDARE
Dilueaza sucul cu sifon si astfel vei avea un suc acidulat natural. Incearca sifonul cu arome, cum ar fi cele cu aroma de portocala, de zmeura, de struguri albi sau sucul de coacaze.
Consuma sucurile intr-o gama cat mai larga, pentru asigura un aport de substante nutritive.
CE CONTIN?
La fel ca si alimentele din care provin, sucurile contin vitamine in diverse cantitati (de obicei vitamina C si A), dar mai pot fi bogate si in zahar.
Sucurile din legume sunt mai bogate in fibra si mai sarace in glucide decat cele din fructe. Amesteca merele, morcovii si portocalele si iti vei asigura un plus de substante hranitoare.
CE ESTE INDICAT?
Sucurile contin aceleasi substante fitochimice ca si alimentele din care provin, insa daca majoritatea compusilor benefici se afla in pielita si nu in pulpa din care se stoarce sucul, acesta din urma nu va mai fi o sursa atat de bogata precum fructul in sine.
CE NU ESTE INDICAT?
Organismul nu face diferenta intre fructoza (zaharul din fructe) si sucroza (zahar alb rafinat). Sucurile abunda in vitamine, minerale si antioxidanti pe care bauturile carbogazoase nu le contin, dar pot fi totodata destul de bogate in calorii si mai sarace in fibra decat fructul din care provin. Nu exagera cu acestea.
Exista o mare probabilitate ca sucul natural 100% din mango si papaia (in amestec) sa contina mai mult suc de mere sau de struguri decat mango sau papaia separat.