|
toxicitatea sarii iodate si a celei fine
|
|
In urma cu ceva timp, Guvernul Romaniei a emis o ordonanta care a cerut in mod expres ca toata sarea din comert sa fie iodata. De ce? S-a spus ca in acest fel vor fi combatute afectiunile tiroidiene produse de deficientele de iod. Urmarea: in scurta vreme, rafturile din magazine au fost invadate de sare iodata. Reacţiile nu au intarziat. Cercetatorii si medicii specializati in aceasta problema nu s-au multumit cu versiunea oficiala a efectelor benefice ale acestei decizii si au facut studii minutioase in acest sens. Iata ce au aflat: consumul sporit de iod sintetic adaugat in alimente creste incidenta unor afectiuni tiroidiene autoimune si favorizeaza supradezvoltarea si chiar aparitia unor procese inflamatorii la nivelul glandei tiroide. Consumul excesiv de iod produce alergie si mareste intoleranta la substantele care contin acest element (de exemplu, cele folosite in radiologie). In fine, in Tasmania, tara care a beneficiat de iodarea obligatorie a sarii si a altor alimente, s-a constatat faptul ca rata cancerului tiroidian a crescut de trei ori.
O alta varietate a acestui condiment, sarea fina, prezenta des pe mesele noastre, ascunde un lucru pe care putini dintre noi il stiu: este tratata cu E-535, adica... ferocianura de sodiu, un fel de Rosia Montana in avanpremiera, o substanta despre a carei toxicitate nu mai este necesar sa vorbim. Si inca un lucru: sarea fina nu contine aproape deloc magneziu (spre deosebire de sarea gema), un mineral esential pentru sanatatea sistemului cardiovascular. Unii cardiologi sustin chiar ca anumite boli ale inimii si ale sistemului vascular s-ar datora in mare masura sarii fine, saracita de acest mineral esential.
Sursa: http://piatza.net/sarea-diamantul-ascuns/
>> citeste mai mult
|
|
Te-ar mai putea interesa :
• Carnea si derivatele din carne |
 |
Carnea si derivatele din carne
Carnea si derivatele din carne sunt alimente excelente care, provin de la mamifere, pasari sau pesti. Reprezinta o sursa importanta de proteine cu valoare biologica mare, de lipide, glicogen, saruri minerale si vitamine. Este deci un aliment indispensabil. Superio |
|
• Oul |
 |
Oul
Oul este un aliment deosebit de valoros pentru alimentatie, datorita bogatiei sale in factori nutritivi indispensabili. In dietetica este de nepretuit. De aici s-a ajuns la denumirea lui de aliment medicament. Contine proteine de mare valoare biologica, grasimi concentrate in galbenus, vita |
|
• Laptele si produsele lactate |
 |
Laptele si produsele lactate
Laptele este un alimente complet, echilibrat, cu valoare biologica ridicata, necesar copilului, adolescentului, favorizand cresterea, osificatia, dentitia etc. Contine in proportii optime minerale, enzime, vitamine, proteine, grasimi si giucide. Gustul dulce este im |
|
• Grasimile |
 |
Grasimile
Grasimile, au un mare aport energetic (un gram egal 9,3 calorii), avand o indicatie speciala pentru muncitorii care presteaza activitati grele la temperaturi scazute. Un volum mic de lipide, elibereaza o cantitate mare de energie. Exista dupa cum s-au mai spus grasimi animale (de obic |
|
• Cerealele |
 |
Cerealele
Cerealele, sunt larg utilizate, intr-un volum mic contin cantitati importante de substante nutritive, (proteine, giucide, saruri minerale si vitamine), lipide aproape deloc. Reprezinta cam 50% din valoarea calorica a ratiei zilnice. Cea mai folosita este faina de grau obtinuta prin ma |
|
|
|