
ULEIUL DE MASLINE
•••
ESTE SANATOS PENTRU INIMA. O BUNA SURSA DE VITAMINA E
Obtinut prin presarea maslinelor, poate varia dupa culoare, aroma si aciditate, dar valoarea sa nutritiva ramane aceeasi.
Bogate in vitamina E si aromate, maslinele si uleiul de masline sunt o buna sursa de acizi mononesaturati.
CE CONTINE?
Uleiul de masline contine aprox. 14% acizi grasi saturati, 77% mononesaturati si 9% polinesaturati. O lingura de ulei asigura cam 10% din necesarul zilnic de vitamina E.
CE ESTE INDICAT?
* Varietatea. Uleiul de masline proaspat obtinut va avea un gust minunat. Aroma lui densa este anihilata insa daca se utilizeaza la calire. Poate fi folosit atat la salate, cat si la gatit.
* Sticlele inchise la culoare. Ca toate grasimile, uleiul de masline poate rancezi rapid. Protejeazal pastrandu-l in sticle inchise la culoare sau in vase de metal, ferit de lumina soarelui.
CE NU ESTE INDICAT?
* Uleiul de masline slab. Nu crede ca acest ulei ar avea mai putine calorii sau grasimi. Spre deosebire de alte alimente, unde „slab" inseamna cu o treime mai putine calorii sau cu 50% mai putine grasimi, acesta a fost supus unei prelucrari suplimentare, pentru a se deschide la culoare si a capata un gust mai putin pronuntat
* Prajirea. El are un punct de fumegare scazut, asa ca dezagrearea sa incepe la o temperatura destul de scazuta. Cu toate acestea, filtrarea prin care i se anihileaza aroma si confera un punct de fumegare mai ridicat. Daca ai nevoie de un ulei de masline rezistent la temperaturi inalte, atunci alege-l pe cel slab.
RECOMANDARE
* Vezi daca pe eticheta scrie „obtinut prin presare la rece". Aceasta specificatie indica faptul ca extractia uleiului nu s-a facut prin incalzire, asadar uleiul va avea cu adevarat aroma de masline.
Cantitate
1 lingura
|
Calorii |
Colesterol
mg
|
Sodiu
mg
|
Total grasimi
g
|
Acizi grasi saturati
g
|
Proteine
g
|
Carbohidrati
g
|
Fibra
g
|
Glucide
g
|
IG
g
|
Ulei de masline |
119 |
0 |
0 |
13.5 |
1.8 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |