OXIURI
(Enterobius vermicularis, Oxyuris )
De regula, oxiurii traiesc in intestinul gros si in cecum. Sunt raspanditi in intreaga lume si cauzeaza cea mai des intalnita infectie la oameni, respectiv enterobioza. Spre deosebire de alti paraziti intestinali, oxiurii nu patrund de obicei in sange sau in alte organe cu exceptia intestinelor. In cazuri rare, au fost gasiti oxiuri in vagin si in uter, in ficat si peritoneu, dar viermii nu traiesc mult in astfel de locuri.
Peste 200 milioane de oameni din intreaga lume se crede ca sunt infestati cu oxiuri, dintre care 30 - 40 milioane traiesc in Statele Unite. Acest tip de vierme se regaseste atat in climatul cald cat si in cel rece, iar niciun grup socio-economic nu este imun la infestarea cu oxiuri. De regula ii gasim in institutii aglomerate, asa cum sunt scolile, spitalele, orfelinatele. Sunt viermi mici, de circa 2-13 milimetri, si au culoare rozalie sau albicioasa. Pana la 80% din copiii cu varste intre 2 si 10 ani sunt infestati cu oxiuri. Copiii sunt mai predispusi la infectii decat adultii deoarece ei se expun jucandu-se in nisip sau namol, introducandu-si apoi degetele in gura fara sa se spele mai inainte.
Oxiurii adulti colonizeaza cecumul si alte portiuni ale intestinului gros si subtire. Femelele se tarasc prin intestine si trec apoi in anus pentru a-si depune ouale in jurul orificiului anal pe timpul noptii. Ocazional, ii puteti gasi in primul scaun de dimineata. O femela poate depune peste 15 mii de oua care devin infectioase de indata sau in decurs de cateva ore.
Acest vierme comun este contactat din mancarea contaminata, din apa si din praful existent in casa, cat si din contactul omului cu alte personae. Taratul viermilor femela pe pielea din jurul orificiului anal, produce adesea mancarimi intense care determina persoana sa se scarpine in zona respectiva, luand astfel ouale pe maini. Fara sa se spele pe maini, le duce apoi la gura. Din acest moment, ouale sunt inghitite si transportate catre colon unde oxiurii se imperecheaza si ciclul continua astfel.
Ouale se regasesc in lenjeria intima a persoanelor infestate precum si in lenjeria de pat. Copiii pot cu usurinta infesta intreaga familie prin folosirea cazii, toaletei si a asternuturilor. Ouale sunt transportate si de curentii de aer, regasindu-se astfel in fiecare incapere din casa; pe cearsafuri, haine, pereti si covoare. Pot rezista pentru cateva saptamani. Infestarea si reinfestarea continua purtand hainele sau dormind in patul unei personae infestate, precum si prin atingerea animalelor infestate. De asemenea, viermii pot fi luati de la o persoana care se ocupa cu gatitul in gospodarie. Daca o persoana din familie are oxiuri, si celelalte persoane vor fi infestate. Sunt organisme foarte contagioase.
Complicatiile sunt mult mai des intalnite la femei decat la barbati. Aceasta se intampla datorita faptului ca femela, dupa ce isi depoziteaza ouale, isi pierde drumul incercand sa se intoarca in colon. Astfel se indreapta catre vagin, calatorind in sus catre uter si canalele falopiene.
Mancarimile din jurul zonei vaginului si anusului sunt cele mai intalnite simptome ale oxiurozei. Suspectati o infectie cu oxiuri daca copilul dumneavoastra se scarpina noaptea in zonele indicate mai sus. Simpomele de asemenea, includ lipsa poftei de mancare, nervozitate, iritabilitate, insomnia, transpiratie, dureri de stomac, greata si stari de voma. Cateodata, zona anala devine infestata cu bacterii ca urmare a scarpinatului constant.Oxiurii se regasesc adesea si in apedince si sunt asociati cu dureri acute si inflamatie.
Ouale se regasesc rar in fecale. Un parinte trebuie sa inspecteze zona anala a copilului in timpul noptii cand copilul doarme. Imbaiati-l zilnic, dar folositi un prosop pentru fata si maini, iar un altul pentru restul corpului. Nu refolositi prosoapele inainte sa le spalati. Este important sa va frecati mainile dupa folosirea baii si inainte de a manca. Pastrati periutele de dinti in recipiente speciale ca sa nu fie contaminate. Daca e cineva infestat in gospodarie, este necesar sa poarte chiloti inchisi tot timpul, inclusiv cand doarme si sa nu imparta patul cu ceilalti. Lenjeria de pat si cea personala trebuie schimbate zilnic. Curatati toaleta zilnic si aspirati pentru a indeparta ouale. Pastrati camerele bine aerisite.
Daca sunteti consecventi cu curatenia si pastrati locuinta curata, infestarea cu oxiuri va fi in curand neutralizata si sansele de reinifestare vor fi diminuate.
Diagrama unui ciclu de viata

Ouale sunt depozitate in zona perianala. Auto – infestarea se produce prin transferarea oualor catre gura de pe mainile cu care s-a scarpinat zona perianala. Transmiterea de la o persoana la alta poate avea loc ca urmare a folosirii hainelor sau lenjeriei de pat contaminate. Enterobioza poate fi contractata de pe suprafete contaminate cu oua de viermi (perdele, covoare). Un numar mic de oua se gasesc plutind in aer si sunt inhalate. Acestea odata inghitite, urmeaza acelasi ciclu de dezvoltare ca si ouale ingerate. Dupa ingerare, larvele ies din oua in instestinul subtire iar vierimii adulti se stabilesc in colon. Timpul necesar de la ingerarea oualor pana la depunerea de noi oua de catre femele este de aproximativ o luna de zile. Viermii devin adulti in termen de doua luni de zile. Femelele gestante migreaza noaptea afara din anus si depun oua in timp ce se tarasc de-a lungul zonei perianale. Larvele gazduite de oua se dezvolta in 4-6 ore in conditii optime. Migrarea larvelor iesite din oua inapoi spre rectum, poate avea loc, dar frecventa cu care se intampla acest lucru nu este cunoscuta.


Viermi adulti – oxiuri

