Soarecii si sobolanii - cei mai mari purtatori de paraziti
Fie ca vorbim de soareci, sobolani sau cartite, rozatoarele cuprind o serie mare de tipuri de animale, care se pot gasi in gospodaria dumneavoastra, cu un mare apetit pentru ros. Unele rozatoare sunt specii distructive care raspandesc boli, contamineaza alimentele si distrug proprietati. Variaza la culoare, iar dimensiunile sunt specifice fiecarei specii. De obicei, rozatoarele locuiesc in vecinatatea oamenilor. Soarecii din locuinte sunt de obicei foarte mici si au o culoare deschisa. Acestia se gasesc oriunde in lume, iar daca au apa si mancare cu greu pot fi tinuti deoparte. Cea mai grava problema o reprezinta soarecii si sobolanii, sunt daunatori sanatatii si in acelasi timp, purtatorii celor mai periculosi paraziti. Acestia traiesc in medii deosebit de murdare, unde se gasesc resturi de mancare.
Soarecii pot provoca daune masive economice in intreprinderi din industria alimentara, supermarket-uri, depozite de cereale, precum si in hoteluri si restaurante, deoarece consuma alimente de toate tipurile (fiind omnivore), pe care le si contaminează. Chiar si in casele private pot patrunde adesea, unde se instaleaza in camari si dulapuri de alimente. Soarecele de casa este de asemenea purtator de numerosi agenti patogeni si paraziti. Astfel el poate transmite leptospiroza, Salmonella, virusi si paraziti, precum acarienii si puricii.
Deci, cea mai grava problema, este de departe problema sanatatii si a igienii. Soarecii si in special sobolanii pot fi purtatorii unora dintre cele mai grave boli din istoria umanitatii. In anul 1347, sobolanii purtatori de ciuma, au ajuns din Asia in Sicilia (Italia), la bordul a 12 corabii italiene si s-au amestecat cu sobolanii locali.Cei care au transmis boala sunt puricii. In cele din urma, toti sobolani contagiati cu ciuma au murit, iar puricii si-au gasit alte gazde - oamenii. Boala a fost denumita Moartea Neagra si la vremea respectiva a ucis o treime din populatia lumii!
Pentru a elimina aceste rozatoare trebuie montate capcane de soareci. Animalele care au murit in aceste capcane trebuie indepartate, deoarece pot deveni locuri de clocire pentru muste si alte insecte. Suplimentar pot fi puse momeli cu vitamina D, care dupa aproximativ 3 zile de la ingerare duc la moartea animalului. Nu sunt recomandate masuri de combatere, ce se bazeaza pe intimidarea si gonirea animalului (mixturi de uleiuri eterice), deoarece acestea nu au nici un efect. In cazul unei raspandiri in masa, combaterea soarecilor trebuie făcuta cu ajutorul unei firme specializate de deratizare.