Dezarmand Diabetul
In vremurile trecute, a ti se pune diagnosticul de diabet era cam acelasi lucru cu a afla ca suferi de lepra: o data ce te imbolnaveai, ramaneai bolnav pentru tot restul vietii. O data cu boala ve-neau si o serie de poveri neplacute, de care, de asemenea, nu aapai toata viata. Astazi, multe persoane ies invingatoare din lupta cu diabetul. Cum reusesc acestia sa-si reduca nivelul zaharului sangvin si sa nu mai fie dependenti de insulina? Modificandu-si modul de viata intr-o maniera care sa promoveze sanatatea.
Ce este, de fapt, diabetul? Nu este o boala ereditara?
Diabetul apare atunci cand organismul devine incapabil sa manuiasca glucoza (un zahar), concentratia acestuia crescand pana la cote periculoase in sange. Problema se invarte, de fapt, in jurul insulinei, un hormon pancreatic ce permite celulelor organismului sa foloseasca glucoza, scazandu-i astfel nivelul sangvin. Exista doua tipuri de diabet. Tipul I afecteaza aproximativ 5% din totalul diabeticilor. Cei care sufera de acest tip de diabet sunt in general slabi, fiind foarte rar obezi. Este o boala ereditara, care debuteaza cel mai adesea in copilarie sau in tinerete si de aceea mai este cunoscuta si sub numele de diabet juvenil”. intrucat acesti diabetici nu pot supravietui fara insulina, denumirea oficiala a acestui tip de diabet este astazi diabet zaharat insulino-dependent” (DZID). Diabetul de tip II este diferit din mai multe puncte de vedere. Cunoscut si sub numele de diabet cu debut la maturitate” sau de diabet zaharat insulino-independent (DZII), frecventa sa este mult mai mare. Se estimeaza ca in Romania exista intre 800.000 si 1.000.00 de diabetici. De obicei, acest tip de diabet apare dupa varsta de cincizeci de ani, atunci cand oamenii incep sa imbatraneasca si sa se ingrase. Spre deosebire de cei cu diabet de tip I, majoritatea celor suferinzi de diabet de tip II au insulina din belsug in organism, in momentul diagnosticarii bolii. insa ceva blocheaza insulina, astfel incat aceasta nu-si poate indeplini functiile.
Care este cauza diabetului de tip II?
Studii recente demonstreaza existenta unei legaturi stranse intre grasime - atat grasimea din alimentatie, cat si cea din corp - si diabet. Boala este foarte rara in zonele in care ingestia de grasime este redusa si obezitatea rar intalnita. in cele mai multe cazuri de diabet cu debut la maturitate, pro¬blema nu este ca pancreasul nu mai este capabil sa produca suficienta insulina, ci lipsa sensibilitatii la actiunea insulinei. Or aceasta rezistenta a celulelor la actiunea insulinei pare a fi legata direct de obezitate si de excesul de grasimi din alimentatie. Bine, dar eu stiam ca zaharul este principalul vinovat... Dr. James Anderson, profesor de medicina si nutritie clinica la Universitatea Colegiului Medical din Kentucky, o autoritate recunoscuta in materie de diabet, a facut un studiu prin care a evaluat efectul compozitiei alimentatiei asupra nivelului zaharului sangvin. Asa cum de altfel au facut-o si altii inaintea lui, dr. Anderson a reusit sa transforme, in mai putin de doua saptamani, tineri sanatosi, cu greutate corporala normala, in diabetici (cu o forma usoara de boala), hranindu-i cu o dieta formata in proportie de 65% din grasime. in cel de-al doilea grup, similar cu primul, hranit cu un re¬gim sarac in grasimi (acestea reprezentau 10% din totalul caloric), la care s-a adaugat aproape o jumatate de kg de zahar pe zi, nu a aparut nici macar un singur diabetic chiar dupa 11 saptamani, cand experimentul a luat sfarsit.
Care ar fi modalitatea cea mai buna de a trata aceasta boala?
Un numar de centre de tratament al diabetului au demonstrat dincolo de orice indoiala, ca majoritatea diabeticilor de tip II pot normaliza nivelul zaharului sangvin, deseori in decurs de mani, adoptand un regim alimentar foarte sarac in grasimi si bogat in fibre, asociat cu un program zilnic de exercitii fizice. Scaderea cantitatii de grasime, ulei si untura din dieta joaca un rol crucial. Atunci cand se consuma mai putina grasime, in sla|e ajunge mai putina grasime. Aceasta declanseaza un proces complicat care deblocheaza” incetul cu incetul insulina, permitandu-i sa-si exercite efectul de facilitare a patrunderii zaharului din sange in celule. Efectul este deseori impresionant. in cele mai multe cazuri, un diabetic de tip II care-si reduce aportul de grasimi pana la 10-15% din totalul caloriilor reuseste sa-si normalizeze nivelul zaharului sangvin in mai putin de opt saptamani. Multi diabetici pot astfel sa renunte total la tratament - atat la medicamente, cat si la injectiile cu insulina. Cresterea consumului de alimente naturale, bogate in fibre, joaca de asemenea un rol important in stabilizarea nivelului zaharului sangvin. Atunci cand alimentele sunt consumate fara fibrele pe care le contin in mod normal, nivelul zaharului sangvin poate prezenta cresteri nepermis de mari. in conditii normale, aceste cresteri sunt temperate de eliberarea unor cantitati crescute de insulina. Cei care consuma alimente rafinate, gustari si bauturi bogate in calorii, dar sarace in fibre, prezinta, pe parcursul unei zile, cresteri si scaderi succesive ale nivelului zaharului sangvin. Alimentele bogate in fi¬bre, pe de alta parte, netezesc aceste fluctuatii ale nivelului zaharului sangvin si stabilizeaza nivelul energiei disponibile. Exercitiul fizic activ are un efect asemanator cu al insulinei, prin aceea ca arde combustibilul” (zaharul sangvin si acizii grasi) mai repede. Normalizarea greutatii corporale este deseori tot ceea ce este necesar pentru readucerea la normal a nivelului zaharului din sange- Acest lucru este lesne de dobandit in conditiile adoptarii unei diete sarace in grasimi si bogate in fibre si a unui program regulat de exercitii fizice.
Ce recomandati pentru diabetul de tip I?
Va trebui ca diabeticii care sufera de acest tip de boal^a-si administreze insulina pentru tot restul vietii, afara de cazul ca transplantul de tesut pancreatic va deveni posibil. Cu toate acestea, adoptarea unei alimentatii sarace in grasimi si bogate in fibre poate fi utila pentru a reduce cantitatea de insulina necesara mentinerii unui nivel sangvin al zaharului in limite acceptabile si pentru a scadea riscul mereu prezent de complicatii vasculare. Potrivit unor studii recente, unul din cinci nou-nascuti din zilele noastre risca sa se imbolnaveasca de diabet pe parcursul a 70 de ani de viata, daca actualele tendinte de crestere a incidentei diabetului persista. Insa lucrurile nu ar trebui sa stea asa. Aceleasi masuri legate de modul de viata care sunt folosite pentru dezarmarea” si normalizarea multor cazuri de diabet de tip II sunt eficiente si pentru preve¬nirea aparitiei acestei boli. incepeti chiar acum. Este mult mai intelept sa biruiti diabetul inca inainte ca lupta sa inceapa.
Cum se pot cladi oase puternice? Ce este osteoporoza?
Osteoporoza (os poros) este un proces prin care oasele morali- zate, rezistente, devin din ce in ce mai fragile si mai subtiri, cu interiorul moale si poros. Este o boala care evolueaza tacut si fara durere mult timp, prima manifestare fiind deseori o fractura. Fractu¬rile cele mai frecvente, dar si cele mai invalidante si care ameninta cel mai mult viata sunt cele de col femural. Fracturile de coloana se produc deseori spontan si majoritatea sunt nedureroase. Fracturile repetate de coloana pot duce Ia reducerea inaltimii corporale cu 5 pana la 20 cm, determinand adesea si aparitia unei veritabile cocoase. Numai in S.U.A. exista peste 25 de milioane de persoane afectate de osteoporoza, la care se inregistreaza peste 1,3 milioane de fracturi, care determina o suplimentare a costurilor pentru ingrijirile de sanatate cu cca 10 miliarde de dolari. Referitor la Romania, nu detinem date privind frecventa osteoporozei, care nu e prinsa in nici o statistica la nivel national. Putem preciza numai numarul to¬tal de fracturi de col femural in 1993, care a crescut semnificativ fata de cel din 1979, determinand o suplimentare a numarului de zile de spitalizare si a costului aferent.