- In cazul utilizarii trigliceridelor cu lant mediu se poate utiliza o cantitate mai mare daca bolnavul le suporta. INTERZISE: - Toate grasimile animale si cele modificate prin incalzire. Bauturi: PERMISE: - Apele minerale, ceaiurile, de fructe si legume (cele permise) mustul. INTERZISE: - Bauturile alcoolice sub orice forma, ceaiul de menta. Sodiu: - Permis in cantitate normala (daca nu sunt alte contraindicatii). Vitamine: - Din fructe si legume. Se va asigura aportul de vitamina A din morcovi, creson, spanac, caise, zmeura, afine, si eventual se va completa parenteral. Condimente: - Permise: aromatele: marar, patrunjel, tarhon, leustean, dafin, cimbru, nucsoara, piper, boia, mustar, otet, vanilie, scortisoara, chimen, ceapa etc. Supe: PERMISE: - Bulionul degresat de carne sau peste slab la care se poate adauga putin orez bine fiert, supele creme de legume, supe limpezi de legume, borsul de perisoare. INTERZISE: - Supele cu rantas, supele de carne grasa, sau de peste gras, toate supele sau ciorbele ce contin adausuri prajite, conservele de supe. Sosuri PERMISE: - Numai cele preparate dietetic, fara grasime (se pot lega cu putina faina). INTERZISE: - Toate sosurile preparate cu rantas, grasime de orice fel, maionezele, sofranul etc. Orar mese: - 5 - 6 pe zi (carnea si legumele vor fi repartizate la cel putin 2 mese, iar painea se va repartiza la toate mesele). Regimul in tipul IV de dislipidemie (hipertrigliceridemia endogena. Lipemia indusa prin HC - Ahrens) Scopul prescrierii: - Scaderea lipidelor sanghine. Prevenirea aparitiei complicatiilor. Caracteristicile dietei: - NORMO sau HIPOCALORIC (in obezitate) NORMOPROTIDIC; NORMOLIPIDIC; HIPOGLUCIDIC. Lapte si derivate: - Permise: laptele sub diverse forme (proaspat, iaurt, batut), branzeturi (de vaci, telemea, cas, s.a). Carne si peste: - Permise carnea de vaca, vitel, pasare, vanat. Pestele de diverse specii (preparate fierte, inabusite, fripte, rasol etc). Oua: - Permise proaspete, fierte, sau in preparate dietetice, in diverse preparate. Paine: - Se va da in cantitate limitata (in functie de cantitatea de glucide permise) intermediara, veche de o zi. Fainoase: - Interzise (eventual se vor da in completarea ratiei de glucide permise, dar limitat). Legume: PERMISE : - Cele cu 5% glucide: conopida, sparanghelul, laptucile, spanacul, papadia, stevia, andivele, ardeii grasi, vinetele, dovleceii, bamele, castravetii, fasolea verde, rosiile. INTERZISE: - Cele cu continut glucidic ridicat: morcovi, cartofi, ceapa, prazul, sfecla, telina, varza de Bruxelles, leguminoasele uscate, hreanul etc. Vor fi permise numai in cantitate limitata, in completarea ratiei de glucide admisa). Fructe: PERMISE: - In cantitate limitata in functie de cantitatea totala de glucide: pepenele verde, coacazele, portocalele, grepfruit-urile, mandarinele, lamaile, afinele, merele, ciresele timpurii. INTERZISE: - Strugurii, prunele, bananele, curmalele, smochinele, perele pergamute etc. Dulciuri: PERMISE: - Cele preparate cu ou, fructele permise (spume, gelatine, bezele, inghetata s.a) preparate fara zahar (cu zaharina). INTERZISE: - Toate dulciurile concentrate sub orice forma, dulceturile, prajiturile, torturile etc. Bauturi: PERMISE: - Apele minerale, ceaiuri (cu zaharina) sucuri de fructe si legumele permise, lapte. INTERZISE: - Alcoolul sub orice forma. Sodiu: - Normal (daca nu sunt alte contraindicatii). Condimente: PERMISE: - Aromatele: marar, patranjel, leustean, tarhon, dafin, cimbru, chimen, piper s.a INTERZISE: - Usturoiul, ceapa, hreanul, telina. Vitamine: - Din alimentele permise: Supe: - Bulion de carne, de peste, supe de legume, permise, ciorbe de diferite legume permise, bors cu perisoare preparate dietetic - (ca in diabet) etc.
Sosuri: - Numai cele preparate dietetic (fara faina) si fara grasime prajita sau ceapa prajita. Orar mese: - 5-6 pe zi. Indicatii speciale. * Cand este necesara reducerea aportului caloric al ratiei, se va limita cantitatea de lipide. ** In general se prefera glucidele cu molecula mare (amidon) celor din dulciurile concentrate (dar in limita tolerantei la H.C.). Aceste doua regimuri au fost elaborate de clinica de boli de nutritie si metabolism de la spitalul Prof. Dr. N. Paulescu. Cultura fizica poate fi medicala sau libera si in linii mari se aseamana celei descrise la obezitate. Tratamentul medicamentos este relativ bogat. Dintre substantele cele mai utilizate unele sunt neresorbabile iar altele sunt resorbable. Dintre substantele neresorbabile: Colestiramina, in doze de 12-32 g/zi, care este o rezina schimbatoare de anioni, si fixeaza in intestinul subtire acizii biliari, influentand in special hipercolesterolemia primara si Betasitosterina (6 - 32 g/zi). Dintre substantele resorbable se foloseste acidul nicotinic, betapiridilcarbinolul, Clofibratul si derivatii sai (bezafibrat, etofibrat, etofilin clofibrat).