Alimentele care pot fi consumate fara restrictie sunt: carnea, pestele de toate sorturile, sunca, branzeturile fermentate, ouale, grasimile vegetale si animale, legumele cu continut mic in glucide (castraveti, ridichi, varza acra, spanac, conopica, ciuperci, varza rosie etc). Importante sunt alimentele care pot fi consumate numai cu cantarul: painea, fainoasele, toate derivatele de cereale, fructele si legumele cu continut mare glucidic, branza de vaci, laptele, iaurtul, urda. Alimentele bogate in glucide sunt numai cele de origine vegetala. Dintre cele de natura animala numai laptele si produsele lactate. Dupa continutul lor in glucide, fructele si legumele se impart in patru categorii: cu continut sub 5% glucide: legume (castraveti, ardei grasi, ciuperci, conopida, dovlecei, fasole verde, loboda, rosii, vinete, ridichi, salata verde, spanac, varza, bame), fructe (pepene galben si verde, nuci, grepfuri si lamai). Acestea pot fi consumate fara restrictie, fara cantar. cu continut de 10% glucide: legume (ceapa, morcov, radacina de patrunjel, praz, telina), fructe (ciresi, capsuni, coacaze, mere cretesti sau domnesti, portocale, fragi). Acestea trebuie cantarite. cu continut de 15% glucide: legume (mazare verde boabe, pastarnac), fructe (cirese de iunie, dude, gutui, mere ionatane, mure, piersici, zmeura, visini). cu continut de 20% glucide sunt: legume (usturoi, hrean, cartofi, leguminoase uscate cantarite fierte - fasole, mazare, linte), iar dintre fructe (struguri, prune uscate, pere pergamute). Sintetizand, se consuma cu cantarul merele de orice fel, portocale, cirese, morcovi fierti si cartofi. Sunt strict interzise: struguni, prunele, perele pergamute, stafidele, curmalele si bananele. Leguminoasele uscate se consuma fierte si numai dupa ce se arunca apa de fierbere. Dintre celelalte alimente cu continut glucidic mentionam: painea contine 50% glucide pastele fainoase si derivatele de cereale, contin - cantarite fierte - circa 20% glucide si nefierte 70%, deoarece prin fierbere si imbibare cu apa isi maresc volumul de patru ori. mamaliguta pripita, contine injur de 12% glucide (100 g paine echivaleaza cu 400 g mamaliga). laptele dulce sau batut, iaurtul, branza de vaci, contin in medie 4% glucide.
Zaharul si produsele fainoase se interzic, deoarece cresc glicemia prea repede. Pot fi folosite numai in stari hipoglicemice. Repartizarea glucidelor pe cele cinci mese, depinde de modul de echilibrare al diabetieului (numai cu dieta sau si cu tratament oral sau insulinic). In primul caz se foloseste schema de alimentatie a normalului cu trei mese principale. In eventualitatea tratamentului cu insulina exista doua posibilitati: daca se administreaza insulina romaneasca, care se da in trei prize, insulina se va face inaintea meselor bogate in glucide (dimineata, pranz si seara). daca se foloseste insulina semilenta sau lenta, care se administreaza in doua prize (dimineata si seara), sau intr-o singura priza, glucidele se repartizeaza relativ egal, adica in cele trei mese principale si 2 - 3 gustari, cu preponderenta mesei de dimineata si de pranz. Ultima masa va fi luata cat mai tarziu seara si prima cat mai devreme dimineata. Repartitia glucidelor pe procente este similara adultului normal (15% dimineata, 10% la orele 11, 35 - 40% la pranz, 10% la orele 17, 20 - 25% seara si 10% la orele 22). In ceea ce priveste continutul in glucide, se recomanda copilului pana la 15 - 16 ani, sa primeasca 50% glucide, 20% proteine si 25 - 30% lipide. Pentru adult se recomanda 45 - 50% glucide, 15 - 20% proteine si 30 35% lipide. Se prefera diete mai bogate in glucide. In ce priveste reactia calorica, daca diabeticul nu este obez, va primi aceeasi ratie ca si individul normal, pentru varsta, sex, munca si stare fizioiogica. Pentru evitarea monotoniei regimului se poate recurge la unele inlocuiri, echivalente dm punct de vedere glucidic. Cantarul este necesar pana cand bolnavul evalueaza singur cat mai corect continutul glucidic al alimentelor. Este greu de prevazut rapiditatea resorbtiei glucidelor, dar aceasta depinde si de cantitatea de proteine si de lipide ingerabile. De aceea ratia calorica trebuie sa fie echilibrata, sa nu lipseasca niciodata alimentele bogate in fibre, iar impartirea painii pe felii, trebuie facuta cat mai exact. Daca diabeticul este si obez, se vor reduce painea si fainoasele cat mai mult posibil, dar nu si grasimile vegetate. Pentru obezi mai sunt necesare: controlul aportului caloric, regim strict daca este necesar, aport mare de fibre si mese regulate. Slabirea in greutate nu este permisa bolnavului fara indicatia medicului. in ce priveste modul de preparare a alimentelor se recomanda urmatoarele: nu se va folosi niciodata zaharul si produsele zaharoase; indulcirea sc va face; numai cu zaharina si ciclamat de sodiu. prepararea sosului se va face pe cat posibil fara faina. painea prajita va fi cantanta inainte de prajire (prin deshidratare cresc glucidele). pastele fainoase in stare cruda, contin mai multe glucide (75 - 80%). Prin fierbere se imbiba cu apa si-si maresc volumul de patru ori. se prefera consumul alimentelor sub forma de sufleuri, soteuri, budinci. legumele cu 5% glucide vor fi cat mai mult folosite. Proteinele animale sunt obligatorii in regim. prajirea este contraindicata, se recomanda fierberea si coacerea. Pentru stabilirea ratiei calorice si a necesarului de glucide, lipide si proteine, se va consulta tabelul de la sfarsitul capitolului Notiuni de alimentatie si dietetica.