Ananasul, numit de bastinasi nana adica fructul delicios, parfumat. Cristofer Colomb l-a vazut pentru prima data in Insula Guadelupa, in 1493. Cum ar veni, l-a descoperit. Fructul a ajuns in Europa abia in 1650, iar primele fructe au fost recoltate in Olanda pe la 1686. Si acum pentru noi este un fruct exotic, fapt de inteles, de vreme ce nu l-am vazut niciodata crescand in livezile noastre. Ananasul este un fruct comestibil carnos, solzos, cu gust dulce-acrisor si foarte parfumat. Si fructul si planta au acelasi nume.
Ananasul are o multime de calitati nutritive. Contine toata gama de vitamine (A, B, C, E), acid citric, acid malic, iod, magneziu, potasiu, fosfor, calciu, mangan, sulf, fier, zaharoza, glucoza, celuloza si bromelina. Ananasul este unul dintre putinele alimente care ajuta la scaderea in greutate, datorita bromelinei ce o contine, calmeaza arsurile stomacale, stimuleaza circulatia sanguina, ajuta la disparitia negilor si a bataturilor, are o actiune antioxidanta puternica, fiind recomandat in ateroscleroza, boli ale inimii, astm, artrite reumatoide, afectiuni ale colonului. Este nutritiv, dezintoxicant, diuretic, intareste sistemul imunitar. Este recomandat a fi consumat regulat in anemii, obezitate, intoxicatii, guta, litiaza, deminaralizare, sinuzite acute.
Miezul de fruct proaspat este o sursa majora de betacaroten, vitamina C si vitamine din complexul B, motiv pentru care fructul se recomanda persoanelor cu un sistem imunitar deficitar, incapabil sa faca fata amenintarilor virale, bacteriene si fungice.
Aananasul e un fruct recomandat la dieta, are capacitatea de a stimula arderea naturala a grasimilor, de aceea se recomanda sa fie consumat ca desert, cateva felii crude, la sfarsitul meselor.. Bogat in fibre si micronutrienti, se pare ca ajuta la protectia organismului de cancer si, prin dispersarea blocajelor sangvine, creste protectia la nivelul inimii. Deasemenea prin bogatia de fibre pe care o are, ananasul confera rapid senzatia de satietate. Consumat zilnic, mai ales de catre persoanele care tin cura de slabire, ananasul proaspat, neprelucrat are efect favorabil si asupra diurezei, favorizand eliminarea apei in exces din tesuturi. Daca vrei un plus de energie si de imunitate, adauga in alimentatia ta ananas.
Ananasul este, de asemenea, recomandat persoanelor lipsite de energie, depresive si anxioase, stari pe care le amelioreaza simtitor, datorita continutului de triptofan si serotonina, hormoni supranumiti si ai bunei dispozitii.
Pentru ca ajuta la subtierea sangelui, fructul de ananas imbunatateste irigarea si oxigenarea creierului si previne bolile circulatorii.
In structura sa, ananasul are mai multe enzime apte sa combata o multime de boli, dintre acestea bromelaina fiind cea mai importanta.
Bromelaina are capacitatea de a descompune proteinele, de a stabiliza tensiunea arteriala, de a optimiza procesul de digestie, de a intari sistemul imunitar si de a purifica sangele.
Se pare ca impreuna cu alte elemente, care se gasesc tot in ananas, bromelaina ajuta la stoparea proliferarii celulelor canceroase, impiedicand metastazele.
Chiar daca pretul ananasului, adevarat aliment-medicament, este cam mare pentru buzunarele romanilor secatuiti de criza, ananasul merita cumparat si consumat, tinand cont de faptul ca ajuta la prevenirea multor boli. Oricum, medicamentele sunt mai scumpe si nu vindeca, doar amelioreaza.