Kiwi sunt fructe originare din China unde sun cunoscute sub denumirea de yang tao. Misionarii care le-au adus in Noua Zeelanda la inceputul secolului XX le-au botezat agrise chinezesti. Au ajuns in America in anii '60. Numele de kiwi provine de la pasarea neozeelendeza cu acelasi nume, cu penajul careia seamana. Desi la prima vedere nu par apetisante, ele au un gust minunat si sunt uneori mai bune decat un medicament.
Ce beneficii aduc aceste fructe?
1. Reperzinta o excelenta sursa de fibre, care ajuta la curatarea colonului de toxine si la reducerea riscului de aparitie a cancerului de colon. Ele ajuta si la scaderea nivelului colesterolului, ceea ce duce implicit la reducerea riscului producerii unui atac de cord. In plus, aceste fructe bogate in fibre ii ajuta pe bolnavii de diabet sa tina glicemia sub control.
2. Consumul acestor fructe asigura o inima sanatoasa. Daca mananci cateva kiwi pe zi reduci riscul formarii cheagurilor de sange si grasimea din sange. Fructele au acelaşi efect ca si aspirina, numai ca… cea din urma poate provoca ulcer.
3. Confera protectie contra astmului si altor afectiuni respiratorii, datorita continutului mare de vitamina C. Intr-un kiwi se gaseste mai multă vitamina C decat intr-o portocala. Un studiu facut de italieni pe 18 mii de copii arata ca simptomele de astm sunt cu 44% mai rar intâlnite la copiii care mananca intre 5 si 7 citrice si kiwi pe saptamana, decat la cei care mananca aceste fructe mai putin de o data pe saptamana. Copiii care sufereau de astm la inceputul studiului au avut cel mai mult de beneficiat de pe urma experimentului. Dupa un tratament cu kiwi, starea lor de sanatate s-a imbunatatit.
4. Este bun si pentru ochi: ajuta organismul sa lupte contra degenerarii oculare. Desi ai invatat ca morcovii fac bine la vedere, se pare că aceste fructe ii depasesc. Oftalmologii au ajuns la concluzia ca, mancand 3 fructe pe zi, reduci cu 36% riscul de aparitie a degenerarii oculare.
5. Fitonutrientii din kiwi ne protejeaza ADN-ul. Acest fruct i-a fascinat pe cercetatori prin capacitatea lui de a proteja ADN-ul de bombardamentul radicalilor liberi. Kiwi este o sursa importantă de fitonutrienti siantioxidanti, substante ce intarzie imbatranirea celulelor. Unii spun ca si coaja este bogata in nutrienti si daca o speli si indepartezi puful o poti manca fara probleme.
6. Kiwi mai contine alti doi antioxidanti: vitamina E si A. Vitamina E confera sanatate pielii si grabeste vindecarea anumitor boli de piele si rani.
7. Cine manifesta lipsa de potasiu, magneziu si fosfor este bine sa manance tot kiwi.
8. Continutul mare de vitamina C previne artrita si ateroscleroza si intareste sistemul imunitar.
Singura problemă ar fi ca, asemenea capsunilor, kiwi pot provoca unor persoane reactii alergice. Este vorba in special de copiii predispusi la alergii. Aceste fructe nu se recomanda bolnavilor de rinichi. Ele contin oxalati, substante care se pot cristaliza si afecta sanatatea.