
Printre hormonii folositi citam: hormonul tiroidian, epifizar, hipofizar, testicular si ovarian, timic etc. Scoala romaneasca de endocrinologie si geriatrie a adus o contributie esentiala la acest fel de tratamente recunoscute prin valoarea lor in literatura medicala universala.
Unul din principalele motive care au stat la baza tratamentelor cu hormoni a fost comunitatea unor simptome ale imbatranirii si ale unor insuficiente endocrine (in special tiroidiene). In urma tratamentului hormonal efectuat in clinici specializate pe baza unor investigatii endocrine si generale precise ale batranilor s-au constatat rezultate foarte imbucuratoare. Astfel, in tratamentul batranilor cu tiroidita se produc o imbunatatire a starii generale a organismului, o ameliorare a starii psihice, o crestere a poftei de mancare si a fortei fizice, o scadere a tensiunii arteriale.
Tratamentul organoterapic foloseste fie transplante glandulare, fie transfuziile de sange. De la primele incercari datorate lui Brown Sequard, continuate de tratamentele testiculare ale lui Voronoff sau cele ovariene la femei, tehnica s-a dezvoltat foarte mult si cercetarile in acest domeniu continua pentru ca in multe cazuri rezultatele intineririi desi instabile au fost totusi impresionante.
Transfuziile de sange normal, perfect compatibile, au fost mai de mult folosite cu intentia reinnoirii starii fiziologice a protoplasmei celulelor si ca un stimulent al acestora.
Fizioterapia cunoaste in afara mijloacelor fizice uzuale (frictiunile, masajele simple sau electrice), inca cel putin doua mijloace mai eficiente: radiatiile ultraviolete, diatermia.
Ultravioletele au un efect pozitiv asupra puterii de asimilatie, modificand totodata constitutia chimica a sangelui. Folosirea lor la batrani cere totusi oarecare prudenta, pentru ca ele pot obosi.
Diatermia aplicata pe regiunea abdominala a dat rezultate bune in tratamentul curativ, prin intensificarea activitatii organelor interne, imbunatatirea schimburilor nutritive, favorizarea arderilor si eliminarea produselor de dezasimilatie.
Climatoterapia are o valoare nu numai profilactica, ci si curativa. Clima moderata se pare ca este cea mai potrivita pentru batrani, carora nici frigul excesiv, nici caldura excesiva nu le priesc in folosirea climatoterapiei, ca mijloc special in tratamentul batranetii, trebuie insa tinut seama in primul rand de adaptarea fiecarui batran in parte la o anumita clima, corectarea facandu-se doar pentru evitarea temperaturilor excesive din anotimpul verii si al iernii tocmai in vederea mentinerii pe tot timpul anului a unui climat moderat.
Peste toata multitudinea si gama variata de mijloace ajutatoare de tratament al batranetii, care se dezvolta continuu, urmand ca timpul si cercetarile ulterioare sa le cearna, cel mai important si mai sigur mijloc este acela al regimului rational de viata, de munca, de odihna si de alimentatie.
Problema prelungirii vietii este o simpla chestiune de igiena. Nimeni nu moare cu un organism care functioneaza in cele mai bune conditii si numai cei care duc o viata corecta si rationala pot prelungi durata vietii pana la limitele ei normale, care in timpurile noastre sunt desigur cu mult peste granita sutei de ani.