Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


 
caliti-va corpul

Este indeobste cunoscut ca varstnicii, ca si copiii, racesc mai usor si imbolnavirile lor sunt mai grave. Explicatia acestei receptivitati crescute fata de infectii (gripale, bronhopneumonice, tuberculoase etc.) sta in rezistenta de aparare scazuta a organismului, cauzata de mecanismul complex al reactiilor adaptative scazute la schimbarile mediului. La copii mici, aceste reactii nu s-au format inca, iar la varstnici ele au scazut ca urmare a imbatranirii.
Solutia cea mai simpla pare a fi sa-i ferim de orice influenta a mediului si cu cat ne dam mai bine seama cat este de schimbator mediul extern, cu atat ar parea mai firesc ca varstnicii, ca si copiii, sa fie cocolositi, infofoliti, izolati etc.
In consecinta cei mai multi asa si procedeaza!... Solutia insa nu este cea mai buna, pentru simplul motiv ca in felul acesta le scadem rezistenta fata de boli. Cum nu se poate realiza nicicand o evitare completa a schimbarilor factorilor de mediu, inseamna ca le facem rau.
Solutia corecta este sa calim din timp copiii si sa nu incetam calirea tot timpul vietii si cu atat mai mult la batranete.
Calirea sau otelirea corpului inseamna folosirea sistematica, zilnica, corecta, a unor masuri de expunere progresiva la influenta unor factori naturali (aer, apa si la varstnici, intr-o masura mai mica, soarele). Prin calire se obtine o activare foarte utila a mecanismelor si sistemelor de adaptare ale organismului la modificarile mediului, sisteme dobandite, de altfel, in cursul intregii evolutii biologice a omului. Mediul nostru social a modificat desigur mult forta si incidenta influentelor de mediu extern, dar nu le-a anulat. Anularea lor ar insemna un dezastru pentru organism, caci ar aduce o rupere a echilibrului dintre procesele termogenetice (producatoare de caldura) si procesele antitermice (care limiteaza producerea de caldura si favorizeaza pierderea ei). Un astfel de dezechilibru ar molesi mecanismele centrale de reglare vitala, alcatuite din sistemul nervos si cel endocrin, si ar duce la degenerarea fiziologica, morfologica si biologica a organismului izolat artificial.
De aceea, cu cat confortul locuintelor, al transporturilor, al locului de munca si de recreatie devine mai mare, mai placut, cu atat creste pericolul neadaptarii, al devitalizarii si al scaderii rezistentei si fortei corpului. Solutia este una: calirea sistematica si permanenta.
Plimbarile si curele de aer curat, spalatul si fractionarile cu apa rece (chiar dusul la cei intrenati), baile de soare dozate, sunt principalele mijloace de calire si de intarire a sanatatii varstnicilor. Folosirea lor trebuie facuta desigur cu avizul medicului (hipertensivii sau bolnavii de tuberculoza, de exemplu, nu au voie sa faca bai de soare, care sunt congestive).
Iata cateva recomandari speciale de calire pentru persoanele varstnice:
1. Calirea persoanelor varstnice se face gradat.
2. Fractionarea cu prosopul umed se incepe vara cu apa la temperatura camerei si se face zilnic, fara nici o intrerupere, obisnuirea cu scaderea temperaturii apei, pana iarna, facandu-se treptat.
3. Cura de aer cere si ea sa fie facuta zilnic, iar obisnuirea cu scaderea temperaturii sa se faca treptat. Totusi, in cazul unor variatii bruste de temperatura, durata sederii varstnicului la aer trebuie limitata si chiar intrerupta uneori pentru zilele neobisnuit de reci sau prea calde. Intr-o cura de aer folosim nu numai calitatile chimice ale aerului curat, bogat in oxigen, ci si incarcatura electrica negativa a unor molecule de oxigen. Variatiile bruste de factori meteorologici modifica puternic numarul de ioni aspirati, ceea ce nu orice organism la varsta inaintata poate suporta fara consecinte. De aceea, prudenta se impune pentru cei mai in varsta, pentru cei suferind de inima, de reumatism etc.
4. Baia de soare a persoanei in varsta, chiar cand nu are nici o contraindicatie medicala, trebuie facuta cu moderatie si progresiv (cate 3 minute pe fiecare parte), cu capul acoperit de o palariuta alba si nu la ore cu soarele fierbinte (vara intre orele 8-9 dimineata). Dupa plaje se recomanda un dus racoritor, iar in timpul plajei, o compresa rece pe ceafa.
5. Scaldatul si inotul nu sunt interzise persoanelor varstnice deprinse cu acest obicei util, cu conditia de a nu-si supraestima si suprasolicita fortele. Baia trebuie intrerupta de indata ce raceala apei sau aerului ne face pielea de gasca sau ne provoaca un frison. In acest caz se recomanda o fractionare cu un prosop aspru, uscat si imbracare rapida.
6. Dusul practicat sistematic se incepe vara la temperatura apei de 30-33° si se continua in saptamanile si lunile urmatoare, o data cu scaderea temperaturii apei, insa nu sub 20-25°. Durata dusului unei persoane varstnice nu va depasi 2-3 minute si se va incheia cu o fractionare cu prosop aspru si uscat.
7. Cele mai multe proceduri de calire ca si de gimnastica este bine sa se incheie cu o plimbare usoara, urmata de odihna la orizontala de circa 30 de minute.
Fiti cumpatati la mancare si la bautura!
Cerintele regimului alimentar al persoanelor varstnice izvorasc in primul rand din activitatea mai redusa a acestora si din scaderea proceselor metabolice. Este clar ca cel ce cheltuieste mai putina energie are nevoie de mai putine calorii. Altfel surplusul neconsumat ingrasa, se depune in tesuturi, grabind imbatranirea si scurtand viata.
Daca, sub 40 de ani, un barbat care nu face o munca fizica consuma 2 800- 3 000 de calorii, intre 40 si 60 de ani consumul scade cu circa 200 de calorii.
In medie se apreciaza ca un barbat de 65 de ani are nevoie de 2 350- 2 500 de calorii, iar o femeie, de aceeasi varsta, de 2 100- 2 200 de calorii.
Deci, sa mancam numai cat ne trebuie sau cum spune o zicala romaneasca sa te scoli de la masa la timp.
Daca aprecierea numarului de calorii asimilate i se pare cuiva greu de realizat, sa nu uitam sa folosim cantarul pentru cantarire. Cantarul poate fi oglinda cumpatarii. Pentru aceasta este insa bine sa se stie ca regula valabila pentru adulti, ca greutatea corpului sa fie egala cu numarul centimetrilor care depasesc 1 m, nu mai este intocmai valabila pentru cei varstnici.
Idealul greutatii corporale pentru o persoana varstnica este sa aiba cu 2 kg mai putin decat numarul centimetrilor ce depaseste 1 m din inaltimea corpului (deci cine are o inaltime de 1,70 m, cel mai bine este ca greutatea sa fie de 68 kg).
De aceea este bine sa retinem ca hrana persoanelor varstnice trebuie sa provina din toate cele sapte grupe principale de alimente: 1) carne, peste; 2) produse lactate; 3) oua; 4) grasimi; 5) legume, fructe; 6) cereale si leguminoase uscate; 7) dulciuri concentrate. De regula, un om in varsta nu este oprit de la nici un aliment, principiul alimentatiei variate si complete fiind de baza. Totusi, datele statistice arata ca longevivii nu au fost mari carnivori si ca cei ce au consumat mai multe produse lacto-vegetariene au facut mai rar steroscleroza si hipertensiune.
Procesul imbatranirii poate fi insa grabit nu numai de excesele alimentare, ci si de subalimentatie, in special de lipsa proteinelor animale. Proteinele din carne, peste si cele din produsele lactate sunt de neinlocuit si nu trebuie sa lipseasca. Ele sunt digerate complet si repede.
Tot atat de necesare sunt si produsele care contin suficiente vitamine si saruri minerale, indispensabile organismului persoanelor varstnice. Sarea si lichidele trebuie consumate doar in cantitate moderata (3-4 g sare si 1 200- 1 300 g lichide). De asemenea, ouale trebuie limitate la cel mult 2-3 pe saptamana.
Caracteristica pentru persoanele varstnice mai este si scaderea sucurilor digestive, deci scaderea capacitatii de digestie.
Astfel, saliva este mai redusa cantitativ si scade si puterea ei fermentativa. La fel se intampla si cu sucurile gastrice, pancreatice etc.
Digestia fiind mai greoaie si mai slaba se impune respectarea si a altor reguli speciale de alimentatie din partea persoanelor varstnice. Astfel, numarul meselor sa creasca de la 3 la 4-5, pentru a nu incarca dintr-o data si mult stomacul si a nu ingreuna digestia sau a supune organismul la eforturi digestive mari. Mesele trebuie luate la ore fixe pentru a face sa creasca, in mod reflex, secretia digestiva. Mancarea trebuie bine mestecata, ceea ce inseamna o buna intretinere a danturii.
Neglijarea danturii duce in plus la predilectie pentru mancaruri bogate in fainoase si dulciuri, ceea ce predispune la ingrasare.
Imbatranirea aduce cu sine si o scadere a motilitatii tubului digestiv, ceea ce favorizeaza constipatia. Aceasta face necesar sa recomandam varstnicilor sa nu uite utilitatea cruditatilor si a legumelor, a iaurtului si laptelui batut. Utile sunt masurile de igiena a scaunului, stimularea lui prin ore fixe, plimbari, exercitii fizice si mai putin prin laxative sau clisme, care cu timpul favorizeaza lenevirea intestinelor si accentuarea constipatiei. Dintre toate regulile de alimentatie amintite, poate cea mai important de subliniat este cumpatarea. Arta de a ne prelungi viata si a preveni imbatranirea pretimpurie consta in a trai astfel ca sa nu ne scurtam singur zilele. Cumpatati trebuie sa fim insa in toate.


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Rinichi
Rinichii Rinichii Rinichii, in numar de doi, au forma unor boabe de fasole care se privesc cu marginile concave fata in fata si sunt situati de o parte si de alta a coloanei vertebrala, la nivelul lombelor (salelor). Sectiunile prin rinichi arata ca acestia sunt alcatuiti din doua feluri de substante:
 
• Modificari endocrine in sarcina si lactatie
Modificari endocrine in sarcina si lactatie  Modificari endocrine in sarcina si lactatie In cursul sarcinii au loc in organismul femeii transformari profunde cu caracter general, pe langa modificarile tractului genital in care se dezvolta embrionul si fatul. Evolutia normala a graviditatii se desfasoara pe fondul unor importante transform
 
• Imbatranirea o etapa fireasca
Imbatranirea o etapa fireasca Imbatranirea o etapa fireasca Imbatranirea este o etapa fireasca, comuna, inevitabila in viata tuturor fiintelor, asa cum sunt de firesti copilaria, tineretea si maturitatea. A cauta tineretea fara batranete, asa cum au incercat cautatorii elixirului vietii, este tot atat de inutil ca si a caut
 
• Zece reguli de aur pentru protejarea oaselor
Zece reguli de aur pentru protejarea oaselor Zece reguli de aur pentru protejarea oaselor  Literal, „osteoporoza” inseamna „oase poroase”, adica o slabire a rezistentei oaselor prin pierdere de masa osoasa, ceea ce le face susceptibile de fracturi. Aceasta boala cu consecinte devastatoare, foarte raspandita in
 
• Solutii la indemana oricui pentru scaderea colesterolului
Solutii la indemana oricui pentru scaderea colesterolului Suntem in pragul sarbatorilor de iarna. Iar dupa mesele imbelsugate din aceasta perioada se impun masuri simple pe care le puteti aplica pentru a ajuta la scaderea nivelului colesterolului. Daca ati trecut cu vederea putin peste indicatiile medicului, iata cum va puteti redresa! Potrivit statistici
 
Vezi toate stirile din categoria Generalitati

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara