
Copilul bolnav - Febra
Temperatura unui copil perfect sanatos nu sta mereu la 37 grade. Temperatura normala (masurata in rect) variaza intre 36,6° si 37,2° fara ca temperatura de 37,2° - 37,4° sa aiba vreo semnificatie deosebita; temperatura masurata axilar (in subsuoara) oscileaza de obicei intre 36,6° si 36,8°, maximul permis fiind de 37,2°. Jocul si orice exercitiu fizic urca pentru moment temperatura, de aceea temperatura nu se va cerceta decat dupa cel putin o ora de odihna.
Prin urmare, febra inseamna o temperatura de peste 37,6° - 37,8° daca temperatura a fost cercetata rectal (medicul va decide daca temperatura de 37,4° - 37,6° poate fi considerata febra la un anume copil); in caz ca este luata sub axila, febra incepe de la 37,3°.
Cum luam temperatura? Intai controlam termometrul si-l coboram la nevoie, scuturandu-l de cateva ori pana ce coloana de mercur ajunge sub 36°. Daca va fi introdus in anus, ungem cu vaselina, ulei sau crema Nivea partea care corespunde rezervorului cu mercur.
Daca luam temperatura rectal putem aseza sugarul culcat cu pieptul si abdomenul pe genunchii nostri, in timp ce membrele inferioare ii atarna. Introducem usor termometrul, cu inclinarea care o ia de la sine, pana ce intreg rezervorul se afla in anus. Sugarilor mai mari putem pune termometrul fiind intinsi pe o parte, cu genunchii usor indoiti. Termometrul trebuie sa ramana in aceasta pozitie maximum 2 minute. Obtinem temperatura axilara reala daca copilul tine termometrul 10 minute, rezervorul fiind in axila, iar bratul respectiv tot timpul strans de trunchi. Daca medicul nu recomanda altfel, temperatura se va controla de 2 ori pe zi: intre 6 si 8 dimineata si intre 4 si 6 dupa amiaza.
Cum procedam daca copilul face febra mare? Copiii - mai ales cei mici, intre 1 si 5 ani - fac lesne febra de 39° si peste, in cursul unei boli obisnuite: alteori temperatura nu va depasi 38°, desi boala este mai grava. Este gresit, prin urmare, sa se aprecieze gravitatea bolii dupa febra. Cel mai bine este sa se anunte medicul si sa se ia cateva masuri pana la sosirea acestuia.
Daca copilul ajunge la 39°- 40° i se va face o frectie usoara pe tot corpul cu un prosop stropit cu putina apa la temperatura camerei sau cu un burete udat si bine stors. Se va opri orice alimentatie, oferindu-se copilului numai ceai, apa, sifon, cu un eventual adaos de lamaie sau sirop. Copilul nu va fi imbracat mai gros nu va fi acoperit mai mult decat de obicei si nu i se va incalzi prea tare camera. Copilul va fi insa acoperit mai mult daca apare cel mai mic frison (fior). Daca temperatura nu a scazut dupa o jumatate de ora, se va repeta frectia si se va administra unul din urmatoarele medicamente:
- Acid acetilsalicilic (aspirina), un sfert comprimat intre 6 luni si 2 ani, o jumatate de comprimat intre 3 si 7 ani sau un comprimat peste 8 ani;
- Pyran (piramidon, amidopirina), sub forma de comprimate mici (0,10 grame) la copiii intre 6 luni si 3 ani (1/2-1 comprimat/dupa varsta), sau comprimate mari (0,30 grame) la copiii peste 4 ani (1/2-1 comprimat dupa varsta);
- Acalor (Antigermin) supozitoare pentru copii, o jumatate supozitor intre 3 si 6 luni, 1 supozitor intre 6 luni si 2-3 ani, 2 supozitoare la copilul peste 4 ani (mentionam ca efectul antitermic al acalorului se bazeaza indeosebi pe amidopirina, deci nu vom administra totodata si amidopirina).
Alimentatia copilului cu febra. Pofta de mancare scade mai totdeauna la copiii care fac febra. Copilul refuza indeosebi alimentele solide sau semisolide, pentru scurt timp nu tolereaza grasimile si proteinele animale (branza, oua, carne si in buna masura laptele).
De obicei, copiii prefera sa bea apa simpla si familia se ingrijoreaza inutil, in privinta celorlalte lichide ne vom conduce dupa preferinta copilului. Se va pune zahar cat ii place copilului. Supa de zarzavat poate fi acrita cu putin bors sau lamaie. Daca febra este sub 39° si daca copilul accepta sau chiar cere, i se pot oferi 400 - 500 gr lapte pe zi (diluat cu un surogat de cafea) sau iaurt. In urmatoarele 24 de ore, daca nu a fost inca vazut de medic, se pot adauga si paine alba sau prajita, fructele din compot bine zdrobite si supa cu zarzavaturile trecute prin sita si gris. Chiar daca febra persista este probabil ca micul bolnav sa recapete putina pofta de mancare dupa aceste 1-2 zile de dieta. In nici un caz nu vom sili copilul bolnav sa manance alimente solide si semisolide; nu vom izbuti decat sa-i taiem complet pofta de mancare, sa-l facem sa verse si sa capete eventual diaree. Intre timp soseste si doctorul.
Alimentatia copilului bolnav fara febra. Guturaiul cel mai usor face pe copil sa piarda pofta de mancare, pentru ca trebuie sa stea in casa, se misca mai putin, are nasul infundat si inghite secretiile din nas. El nu trebuie fortat sa manance mai mult decat are pofta, alimentatia sa fie mai bogata in legume si fructe, sa nu contina prajeli si grasimi. Intre mese i se vor oferi lichide, cat pofteste.