
Desi convulsiile sperie infinit mai mult decat varsaturile sau diareea, semnificatia lor nu este totdeauna grava. Dar, orice criza convulsiva obliga pe parinti sa prezinte imediat copilul medicului, chiar daca diferite imprejurari au facut ca medicul sa nu poata vedea copilul in convulsii. Este de dorit ca familia sa nu-si piarda cumpatul, sa retina pe cat posibil aspectul crizei convulsive ca sa-l descrie dupa aceea medicului, pentru punerea diagnosticului si instituirea tratamentului. La sugari incepand de la 6 luni si la copiii mici intre 1 si 4 ani, convulsiile apar de obicei in cursul unor boli febrile. Exista si anumiti factori care favorizeaza aparitia convulsiilor febrile numai la anumiti copii, cum ar fi o anumita predispozitie a sistemului nervos si rahitismul (rahitismul predispune numai sugarii la convulsii). Convulsiile care apar la copiii fara febra au o insemnatate deosebita: la sugari pot fi determinate de scaderea calciului din sange in cursul anumitor momente evolutive ale rahitismului, sau de epilepsie si alte boli ale sistemului nervos central; la copiii peste 1 an sunt provocate de epilepsie, boli ale sistemului nervos central, intoxicatii etc.
Febra poate fi observata si la unele convulsii care apar la copiii peste 3-4 ani; dar la aceasta varsta nu mai exista convulsii febrile si accidentul este o manifestare a epilepsiei favorizat doar de febra, sau o expresie a unei meningite, a unei intoxicatii grave.
Orice copil in convulsii poate sa fie ajutat de cei din jur. Va fi dezbracat (sa nu-l stranga imbracamintea), va fi culcat intins cu capul inclinat intr-o parte; trebuie lasat linistit. O baie imediata la temperatura de 37 grade este cel mai bun mijloc de a face sa scada febra mare; totodata se va introduce in rect si supozitorul de Acalor (Antigermin), in dozele prescrise mai sus. Aceasta baie are efecte favorabile chiar la copiii care nu au febra. Daca nu putem face copilului imediat baie, destul de eficave este si o impachetare generala calda: muiem un cearsaf in apa de circa 40 grade, il stoarcem repede si invelim copilul, iar pe deasupra punem o patura la fel de bine intinsa in jurul corpului copilului. Capul va ramane liber si vom pune o compresa rece pe frunte.
In cazul copilului care a mai prezentat convulsii si pe care spitalul in care a fost internat le-a socotit ca fiind convulsii febrile, parintii sunt sfatuiti ca la fiecare noua boala sa urmareasca temperatura, sa cheme medicul si sa-i respeocte recomandabile, sa administreze multe lichide copilului (apa, ceai, zeama de compot), pentru ca lipsa de apa favorizeaza cresterea febrei si uneori chiar convulsiile. Parintii vor avea totdeauna la indemana medicamente antitermice si Fenobarbital (luminal), daca medicul le-a recomandat si acest medicament, si sa le administreze imediat ce temperatura copilului trece de 38 grade.