Acest subiect este important pentru multi, deoarece se estimeaza ca 35 la 45% din randul populatiei globului reactioneaza negativ la diferite alimente. Cu totii cunoastem cate o persoana care este intoleranta la anumite alimente.
Slujba tractului intestinal este de a prelua produsele alimentare, de a le digera si de a absorbi nutrienti din ele, dar atunci cand acest lucru nu este facut in mod corespunzator alergeni alimentari poate irita tractul intestinal deschizand usa inflamatiilor. Acestea pot duce la declansarea unui sindrom numit intestin permeabil, in cazul acesta nutrientii nu sunt absorbiti in mod corespunzator si toxinele trec prin peretele intestinal cauzand daune si altor organe si tesuturi.
Vorbind din punct de vedere medical reactie alergica este diferita de intoleranta alimentara. Cu toate acestea, ambele sunt cauzate de o reactie adversa la alimente.
REACTIA ALERGICA LA ALIMENTE este cauzata de sistemul imunitar si conduce la un raspuns rapid cu actiune al imunoglobinei (IgE). In cazul acestui tip de alergie persoanele trebuie sa fie expuse la alimentele in sine. Simptomele sunt unele grave si imediate, si in unele cazuri pot fi chiar fatale. Termenul medical pentru acest fapt este anafilaxie. Nu multi oameni au acest tip de reactie si, de obicei, doar la un singur sau la putine alimente. Alune provoca, uneori, acest tip de reactie in cazul unor persoane.
Intoleranta alimentara in schimb, este destul de intalinita. Aceasta este cauzata de anumite reactii adverse la alimente, ducand la un raspuns non-IgE imediat nefiind nevoie neaparata ca persoana in cauza sa fi fost expusa la un produs alimentar specific. Intoleranta alimentara este cauzata de o deficienta de substante chimice specifice sau enzime, necesare pentru a digera substantele alimentara sau de unele substantele chimice naturale sau sintetice din produsele alimentare pe care organismul este incapabil sa le tolereze. Intoleranta poate depinde de cantitatea de alimente consumata. Simptomele sunt mai cronice si pot fi uneori intarziate, fapt care face ca stabilirea legaturii dintre cauza si efect sa fie mai dificila.