
Dupa nastere incepe o noua perioada fiziologica care va dura 6-8 saptamani: lauzia. In aceasta etapa se produc noi modificari in organismul femeii. Vulva si perineul, mult destinse in timpul nasterii, incep sa-si revina inca din primele zile la normal. Micile pleznituri ale vaginului si vulvei se cicatrizeaza si ele in 4-5 zile. Uterul incepe sa-si micsoreze volumul si concomitent se reface si colul uterin care a fost larg deschis in timpul nasterii. Refacerea completa dureaza 3-4 saptamani.
Una din manifestarile importante ale lauziei este aparitia laptelui. In timp ce organele genitale sufera un proces de involutie, sanii ajung la maximum de dezvoltare incepand sa secrete lapte. Secretia de lapte se produce sub influenta unui hormon hipofizar numit prolactina si este intretinuta printr-un mecanism reflex determinat de suptul copilului.
Cand incepe secretia de lapte, sanii se intaresc, sunt durerosi, iar temperatura locala creste pana la 38 °. Aceste fenomene cunoscute sub numele de furia laptelui dispar in 24 pana la 48 de ore, dupa care se instaleaza secretia normala de lapte. Daca o femeie intrerupe alaptatul pentru cateva zile isi poate pierde laptele.
In timpul lauziei rezistenta organismului fiind diminuata, femeia este mai expusa sa contracteze gripe, infectii intestinale etc. Mijlocul cel mai eficace de a preveni infectiile este interzicerea vizitelor la femeia lauza aflata in maternitate. O infectie gripala, de exemplu, care apare in maternitate, se propaga rapid la toate lauzele precum si la nou-nascuti la care da complicatii mai grave. De aceea, interzicerea vizitelor la maternitate este o masura absolut necesara luata in scopul apararii sanatatii mamei si nou-nascutului.
Odinioara se recomanda lauzei sa stea imobilizata la pat timp de 10-12 zile; astazi se recomanda repaus absolut la pat numai 24-48 de ore (in cazul de rupturi mari de perineu, repausul la pat se va prelungi la 4-5 zile). Datorita miscarilor, circulatia sangelui este mult avantajata evitandu-se astfel aparitia tromboflebitelor; scurgerea lohiilor se face mai usor, iar involutia uterului mai rapid. Ridicarea din pat trebuie sa se faca lent si progresiv.
Alimentatia rationala a lauzei are in vedere un dublu scop: satisfacerea nevoilor organismului propriu si mentinerea unei secretii de lapte suficiente. Hrana lauzei trebuie sa fie compusa din alimente proaspete, usor digerabile, bogate in vitamine si gustos preparate. Supraalimentatia este o prejudecata. Prin supraalimentatie se produc tulburari digestive care pot deranja si digestia nou-nascutului. In primele 1-2 zile dupa nastere, alimentatia lauzei va fi compusa din supe de zarzavaturi si de carne, lapte, compoturi, limonade, paine si dulciuri. Apoi se poate trece la o alimentatie completa. Nu are o baza stiintifica tendinta de a se da lauzei, in primele zile, cantitati prea mari de lichide in scopul de a stimula producerea laptelui. In felul acesta nu se obtine decat o congestie exagerata a sanilor.
Lauza nu trebuie sa ia nici un medicament fara prescriptia medicului, deoarece acestea pot trece prin lapte si pot produce tulburari copilului. Antipirina, piramidonul si antinevralgicele fac sa scada cantitatea de lapte. Daca secretia de lapte este prea abundenta, femeia va reduce cantitatea de lichide. Daca secretia de lapte este redusa, dau rezultate bune razele ultraviolete pe sani si anumite medicamente prescrise de medic.
Alaptarea la san, pe langa faptul ca ofera copilului toate substantele necesare cresterii si dezvoltarii, este si cea mai comoda pentru mama. Laptele de mama este totdeauna gata pregatit la ora mesei copilului. Este suficient ca mama sa-si spele sanii si mainile si copilul isi poate lua in mod igienic hrana ideala intr-un sfert de ora. In plus, nou-nascutul nu va avea indigestie si crampe si va creste in greutate in ritmul care trebuie. Mentinerea acestui nepretuit izvor de lapte necesita in primul rand curatenie. Mainile lauzei trebuie sa fie cu unghiile taiate scurt si bine spalate cu perie si sapun inainte de fiecare supt. Nu este o precautie de prisos aceea de a spala si sanii cu apa si sapun inainte de fiecare supt; mameloanele vor fi in orice caz sterse cu un tampon de vata imbibat intr-o solutie de acid boric, apoi vor fi bine uscate cu tampoane de vata sterila. Mentinerea uscata si curata a mameloanelor previne aparitia fisurilor, porti de intrare pentru infectii. Copilul nu va fi tinut la san mai mult de 10-15 minute (in aceasta perioada de timp, el ia cantitatea necesara de lapte), deoarece se irita mameloanele. Daca cantitatea de lapte este prea mare, si femeia are senzatia ca nu si-a golit sanul, il va stoarce cu o pompa sterilizata prin fierbere. Obiceiul de a stoarce sanii cu mana este periculos, deoarece provoaca infectii, in toata perioada alaptarii, sanii vor fi mentinuti in sutiene de panza care pot fi usor spalate si fierte.
Obiceiurile bune deprinse in maternitate trebuie practicate si dupa ce lauza s-a intors acasa. In primul rand ea trebuie sa se opuna energic asaltului rudelor si prietenilor. Agitatia si galagia sunt vatamatoare atat pentru ea, cat si pentru copil. Daca ar fi sa dam un sfat sotului si celorlalti membri ai familiei, atunci este bine sa amintim ca perioada lauziei dureaza totusi 6 saptamani, chiar daca femeia se simte excelent dupa primele zile. Ea nu-si poate relua in totalitate ocupatiile dinainte, ci trebuie sa fie menajata, ajutata in treburile gospodaresti in asa fel, incat sa aiba timp sa se odihneasca de mai multe ori pe zi. De felul cum va sti sa-si disciplineze copilul, dupa sfaturile primite la maternitate, depinde linistea intregii familii, acum mai numeroasa.