
Doua boli ingrozesc prin prognostic omenirea actuala: cancerul si infarctul miocardic; alte doua boli ingrijoreaza prin frecventa lor Sanatatea Publica in intreaga lume: caria si parodontopatia.
Celelalte afectiuni ale aparatului dentomaxilar, destul de frecvente si variate ca forme clinice, pot fi deseori manifestari ale unor boli generale, in care focarele dentoparodontale sunt de cele mai multe ori incriminate.
Considerata altadata o arta in restaurarea protetica, stomatologia este astazi o specialitate medicala in care cuceririle biologiei moderne asteapta sa fie aplicate, pentru a opri valul leziunilor dentoparodontale si a ingradi evolutia anomaliilor dentomaxilare. Daca leziunile dentomaxilare pot fi incluse ca simptom al unor boli ereditare endocrine sau metabolice, aceleasi leziuni netratate, pot conditiona evolutia unor boli cardiovasculare, hepatice sau renale, agravand suferinta bolnavilor si grabind sfarsitul letal. Caria si parodontopatia, boli sociale, boli in care infectia bucodentara joaca, un rol important, nu pot fi ingradite in evolutia lor decat printr-o actiune de masa privind igiena bucala si alimentara, ce conditioneaza prevenirea lor, la care trebuie sa adaugam stoparea in evolutie printr-o terapie precoce, pe scaunul dentar. Anomaliile dentomaxilare, neglijate altadata, au ajuns astazi pe prim plan terapeutic in stomatologie, prin aspectul dizgratios si mai ales prin tulburarile de masticatie si vorbire pe care le genereaza.
Vechiul dicton dinti sanatosi-stomac sanatos; stomac sanatos corp sanatos, este astazi de mare actualitate. Sa nu uitam ca in drumul lung pe care l-a parcurs omul in evolutia sa, transformand botul stramosilor in fata umana, s-a mai produs o schimbare a comportamentului, si anume, ranjetul fioros al animalelor, manifestat prin proiectarea dintilor puternici si sticlosi, s-a transformat in zambetul prietenos uman, in care coroana dintilor apare ca o cununa de margaritare ce straluceste pe fundalul unei mucoase gingivale rosii, aprinse, sanatoase.