
O data cu prescrierea medicamentului, se obisnuieste sa se indice si momentul cand trebuie administrat in intervalul celor 24 de ore, deoarece acesta influenteaza actiunea medicamentului asupra organismului.
Astfel, dimineata pe nemancate se administreaza medicamentele purgative (atat cele saline, cat si cele drastice), vermifugele (medicamentele care se administreaza impotriva viermilor intestinali), pansamentele gastrice (medicamentele care au rolul de a proteja mucoasa stomacului, ferind-o de actiunea acidului clorhidric secretat in cantitati mari in anumite boli de stomac), prafurile Bourget (pentru boli de ficat). In cursul diminetii, catre orele 10-11, se pot administra unele medicamente excitante ale sistemului nervos (cele care isi exercita actiunea asupra creierului producand o stare de buna dispozitie), tonicele cardiace, antisepticele intestinale (dezinfectanti intestinali care trec prin stomac fara a suferi modificari si fara a fi absorbiti, exercitandu-si actiunea asupra intestinului), medicamentele antispasmodice (cele care calmeaza spasmele si fac sa dispara tulburarile produse de ele). Inaintea meselor se administreaza medicamentele aperitive (cele care produc pofta de mancare), acidifiantele (cele in a caror compozitie se gasesc diversi acizi), medicamentele care contin fermenti pancreatici, magnesia usta. In timpul mesei se administreaza In special substante care excita mucoasa stomacului, vitaminele, unele medicamente antihistaminice de sinteza fara actiune hipnotica. La circa 30-60 minute dupa terminarea meselor se administreaza de obicei medicamente mai greu suportabile de organele digestive, antisepticele intestinale, intre cele trei mese zilnice se pot administra expectorantele, calmantele tusei, medicamentele antireumatice. In sfarsit, la culcare se administreaza laxativele usoare si hipnoticele (medicamentele care produc somn).
FOLOSIREA NERATIONALA A MEDICAMENTELOR
Potrivit unui vechi aforism, nu exista boli, ci bolnavi. Aceasta inseamna ca tratamentul si dozele de medicamente recomandate unei persoane nu pot fi administrate alteia, fara anumite riscuri. Unii bolnavi, desi consulta medicul la timp, modifica din proprie initiativa modul de folosire a medicamentului, fie luand doze prea mari, fie prelungind sau intrerupand tratamentul prescris. Asa se intampla de multe ori cu cei care folosesc digitala in insuficienta cardiaca, ceea ce poate duce la aparitia unor tulburari si la agravarea bolii. Tratamentele prelungite cu piramidon pot produce scaderea numarului de globule albe din sange, si prin urmare micsorarea rezistentei organismului fata de infectii. Depasirea dozelor si a duratei de tratament cu streptomicina poate provoca serioase tulburari auditive si vizuale. Unii intrerup inainte de vreme tratamentul prescris, lasandu-se amagiti de o vindecare care in realitate este doar aparenta. Un astfel de exemplu este folosirea unei cantitati prea mici de penicilina in cazul sifilisului. Aceasta poate duce la disparitia sancrului, dar nu si la vindecarea bolii.
De asemenea, o angina (sau amigdalita) streptococica trebuie tratata cu penicilina o perioada mai lunga, in raport cu indicatia medicului. A intrerupe tratamentul sub motiv ca copilul se simte bine, constituie o greseala.
Se mai folosesc nerational uneori antibiotice la cea mai mica crestere de temperatura sau in cele mai usoare forme de gripa. Antibioticele sunt frecvent solicitate si de bolnavii ale caror suferinte nu au nici o legatura cu indicatiile terapeutice ale acestor medicamente. Faptul ca in unele boli antibioticele dau rezultate spectaculoase creeaza unora convingerea, total gresita, ca nu exista boala care sa nu capituleze in fata acestor teribile panacee. Daca in cazul unui banal guturai se va lua un antibiotic tare, atunci cand se va contracta o infectie microbiana, unde intr-adevar administrarea antibioticelor este absolut necesara, acestea vor avea o eficacitate mult redusa sau chiar nula, datorita instalarii rezistentei microbiene. Unele antibiotice se iau numai dupa anumite norme. De exemplu, in cazul cand administrarea clorocidului sau tetraciclinelor nu se insoteste de Complex B (sau iaurt) se produce o disparitie a florei intestinale normale, urmata de tulburari serioase.
O consecinta foarte grava a folosirii nerationale a medicamentelor o constituie obisnuinta, necesitatea de a consuma anumite medicamente cat mai des si in doze crescande. Suprimarea brusca a medicamentului produce stari destul de suparatoare; neliniste, indispozitie, insomnie. De exemplu, medicamentele care anlatura insomnia ofera organismului posibilitatea sa se refaca dupa activitatea din timpul zilei. A abuza insa de somnifere inseamna a se combate insomnia doar ca simptom si a se neglija cauza acestei tulburari, ceea ce nu poate fi in nici un caz in folosul bolnavului. Dozele tot mai mari de somnifere vor deveni neaparat nocive pentru ficat, rinichi si alte organe. In loc de somn odihnitor ne putem alege cu intoxicatii, somnolenta, tulburari nervoase, astenie, ameteli, greturi, lipsa poftei de mancare. Cand obisnuinta este produsa de opiu, morfina sau cocaina, ea se numeste toxicomanie. Victimele acestei obisnuinte au dorinta nepotolita de a folosi toxicul respectiv. Stupefiantele provoaca mai intai o stare de placere, buna dispozitie, apoi bolnavul, obisnuindu-se cu ele, incepe sa consume cantitati din ce in ce mai mari, fapt care produce grave tulburari in organism. In cele din urma, bolnavul se transforma intr-o epava. Dar obisnuinta, cu toate neajunsurile ei, poate fi produsa si de medicamente in aparenta total inofensive, cum ar fi purgativele. Folosirea abuziva a acestora si fara stabilirea cauzei constipatiei duce, pur si simplu, la obisnuinta.
Purgativele nu sunt medicamente tocmai banale si din alte motive. Este drept ca se poate da un purgativ unei persoane care nu a avut scaun 2-3 zile si se plange de usoare crampe abdominale. Daca insa bolnavul are varsaturi, dureri abdominale mari sau temperatura, el poate fi suspectat de apendicita acuta, ocluzie intestinala: in aceste cazuri, un purgativ poate provoca mari nenorociri (perforatie, peritonita).
Tot atat de important este sa stim ca in anumite situatii, unele medicamente sunt cu totul interzise. Astfel, in perioada menstruatiei nu se vor lua medicamente care ar produce oprirea fluxului menstrual sau ar putea provoca contractiile uterului, in timpul graviditatii este interzis a i se administra femeii purgative drastice. De altfel, deoarece o serie de substante chimice si medicamente s-au dovedit a avea o actiune nefavorabila asupra embrionului, este preferabil ca orice medicament care nu este obligatoriu, adica nu este recomandat de medic, sa fie evitat in timpul sarcinii. Nici medicamentele tranchilizante (linistitoare), ca clordelazinul si meprobamatul, nu trebuie folosite la intamplare. Medicul are toate sansele sa stabileasca motivul starii anxioase si sa recomande un tratament cauzal (tranchilizantele sunt mai curand simptomatice).
Chiar si nevinovata aspirina, care nu lipseste din nici o casa, bine tolerata in general in tratamente de scurta durata, poate provoca tulburari, daca este folosita in mod abuziv (hemoragii gastrice etc), mai ales cand este luata pe stomacul gol.
Excesul de bicarbonat de sodiu poate produce alcaloza, dupa cum excesul folosirii preparatelor de calciu poate duce la formarea de calculi renali.
Sunt, asadar, multe medicamente a caror folosire nerationala, abuziva sau intamplatoare poate da nastere la urmari neplacute si uneori de o gravitate extrema. Pentru prevenirea riscului unor accidente terapeutice care pot pune in primejdie viata bolnavului, cea mai rezonabila atitudine este sa se consulte medicul inca de la primele semne de imbolnavire, iar indicatiile acestuia sa fie urmate cu strictete.