
Parodontomul sau hiperplazia gingivala - Se manifesta prin cresterea exagerata a gingiei, acoperind uneori complet dintii. Aceste forme tumorale de parodontopatii se datoresc de obicei intoxicatiei cu medicamente, dintre care cel mai cunoscut este Dilantinul sau Epanutinul (folosite in combaterea crizelor de epilepsie). In aceste cazuri intreruperea medicamentului nu este suficienta pentru vindecarea bolii, deseori fiind necesara extirparea operatorie a gingiei hiperplaziate.
Sunt apoi tot felul de reactii ale sistemului reticuloendotelial din parodontiu (reticuloze), care se manifesta de cele mai multe ori prin cresterea exagerata a gingiei. Sunt de asemenea multe tumori benigne sau maligne care se localizeaza la mucoasa gingivala, producand cresterea exagerata a ei. In aceste cazuri, dificil de diagnosticat, trebuie ceruta parerea medicului stomatolog de specialitate, care singur este in masura sa intreprinda un tratament de specialitate.
ABCESUL DENTAR
Este o inflamatie circumscrisa, cu prezenta de puroi in jurul dintelui cauzal. Orice dinte netratat poate produce un abces. Mai intai se infecteaza pulpa dintelui (pulpita), apoi vasele si nervii pulpari se necrozeaza (mor) si canalul dentar este invadat de microbi (gangrena pulpara), de unde invazia microbiana se intinde din aproape in aproape in jurul dintelui producand parodontite apicale, parodontite marginale, abces dentar, abces perimaxilar, osteomielita. Alteori, infectia poate difuza in organism prin sistemul vascular producand leziuni grave in rinichi, articulatii, inima cand vorbim de infectia de focar dentara.
Intr-un abces dentar mucoasa bucala bombeaza in dreptul unui dinte ca un bob de mazare; copilul acuza dureri la acest nivel, unde si mucoasa este congestionata, dureri ce devin foarte mari la palparea cu degetul sau cu un instrument oarecare. De cele mai multe ori aparitia acestei umflaturi este precedata de dureri foarte mari, spontane, sau provocate, cand de fapt puroiul se afla sub periost.
Perforarea periostului si colectarea puroiului sub mucoasa bucala usureaza bolnavul, fara ca durerea sa dispara complet. Copilul poate avea in acest timp si temperatura de 38° seara si numai 37° dimineata (febra de supuratie). Dintele cauzal este cariat si foarte dureros la lovirea lui in ax, dovedind ca puroiul a invadat spatiul din jurul radacinii.
Orice umflatura in jurul unui dinte cariat si dureros trebuie sa ne oblige sa consultam medicul stomatolog pentru a evita complicatiile septice dentare care pot fi uneori mortale. Pana la venirea medicului este bine sa se faca clatirea gurii cu ceai de musetel caldut, care decongestioneaza mucoasa si spala resturile alimentare infectate.
Cand a aparut fluctuenta si durerile s-au mai ameliorat, se indica incizia abcesului de catre medicul specialist. Nu recomandam antibiotice fara avizul medicului.