
Sugarul este normal sau eutrofic daca:
1.Are greutatea, lungimea, perimetrele cranian si toracic in limitele normale, corespunzatoare varstei.
De retinut ca in luna a 5 a copilul isi dubleaza greutatea de la nastere, iar la 1 an si-o tripleaza.
Cresterea in lungime este, de asemenea, importanta; copilul nascut la termen cu 2.900-3.500 g are o lungime(talie) de 49-52 cm, iar la 1 an 70 cm.
Gratie progreselor puericulturii, la multi copii se inregistreaza un ritm mai viu al cresterii: de exemplu 10-10,500 kg si 0,74-0,75 m la un an;12,500-13 kg si 0,85-0,86 m la 2 ani.
Cresterea in greutate, ca si cresterea taliei si a perimetrelor cranian si toracic,este continua fara oscilatii mari. Daca se constata o crestere medie de 25-30 g pe zi sau 180 g pe saptamana, spunem ca sugarul din primele 4 luni de viata are o curba ponderala normala, deci copilul nostru se dezvolta bine din acest punct de vedere.
2. Pielea trebuie sa fie intinsa, neteda, moale si catifelata; culoarea ei este roz-trandafirie. Pielea este elastica; daca luam intre degete pielea de pe abdomen sau coapse si ii dam drumul isi revine imediat la forma avuta anterior.
3. Starea de incordare a musculaturii. Musculatura are o anumita consistenta. Atunci cand luam intre degete un grup muscular (de la umar, coapsa) al unui copil normal avem o senzatie placuta, a unui tesut elastic.
4. Respiratia este linistita, circa 40 de respiratii pe minut, iar pulsul de 80-120 de batai pe minut, batut regulat, ritmic.
5. Se alimenteaza cu pofta, in cantitati si la intervalele reglementare.
6. Are scaune regulate, de consistenta normala si aspect caracteristic (de jumari de ou), la alimentatia naturala.
7. Privirea sugarului normal este vioaie, din a doua luna urmarand pe cei din jur.
8. Se odihneste conform necesarului, adica doarme profund fara tresariri, fara perioade de veghe mai mari decat cele corespunzatoare varstei. Cand se trezeste, este linistit, nu plange.
9. Temperatura sugarului eutrofic, sanatos, variaza intre 36,8 si 37,2 grade.
10. Este rezistent la diferite infectii.
Sugarul care se abate de la normele de mai sus va fi prezentat la consultatiile medicale profilactice de la circumscriptia medicala.
Greutatea si lungimea la copiii peste 1 an. Pentru a face o apreciere sumara, greutatea pe care trebuie sa o aiba copilul la o anumita varsta, sa zicem x ani, se poate calcula dupa urmatoarea formula: 2x + 8, unde x este numarul anilor. De exemplu: un copil de 4 ani va trebui sa aiba greutatea de 16 kilograme, adica: 2 x 4 +8 =16 kilograme. In mod asemanator putem calcula inaltimea pe care trebuie sa o aiba un copil la varsta de x ani, aplicand formula: 5x + 80, unde x este numarul anilor. De exemplu: un copil de 5 ani va trebui sa aiba inaltimea de 105 centimetri, adica: 5 x 5 +80 = 105 centimetri. Anumite depasiri ale lungimii si greutatii sunt normale.