
Pentru buna dezvoltare a copilului este necesara supravegherea medicala, care incepe imediat dupa iesirea din maternitate si continua in toata perioada de sugar. Ingrijirea medicala a copilului este gratuita. De aceea, orice neglijenta in prezentarea copilului la controlul periodic al sanatatii este de neinteles. Controlul periodic se face la circumscriptie numai pentru copiii sanatosi. Daca mama observa ca sugarul are semnele unei boli acute (guturai, febra, diaree, eruptie) va anunta circumscriptia sanitara si nu va aduce copilul bolnav la consultatie. Prin nerespectarea acestei recomandari starea copilului bolnav se poate agrava pentru ca este scos din casa, iar pe de alta parte boala se poate transmite la cei din jur.
Prin urmare, copilul bolnav va fi examinat la domiciliu, iar copilul sanatos, la circumscriptia sanitara, in zilele si orele fixate.
Dupa nastere, fiecare mama cere sa vada copilul si doreste sa se incredinteze cat mai repede ca are un copil normal. Stim insa ce inseamna copil normal ?
Trecerea de la viata intrauterina la cea extrauterina determina o serie de transformari, care se realizeaza cu efort din partea organismului copilului. Copilul tipa cand se produce prima inspiratie. El isi misca neregulat membrele, pastrand insa pozitia pe care a avut-o in viata intrauterina, adica flectarea genunchilor pe abdomen, bratele indoite, pumnii stransi. Dupa aproximativ o ora, nou-nascutul se linisteste si adoarme. Mama fara experienta este izbita de culoarea rosie usor marmorata a pielii. Aceasta este acoperita de un strat de grasime, care are rolul de a usura alunecarea fatului in timpul nasterii si de a-l proteja de pierderea de caldura; pe frunte, umeri si spate se vad mici perisori subtiri. Unghiile sunt complet dezvoltate, trec peste pulpa degetelor. Capul prezinta uneori deformatii, in special cand travaliul a fost mai greu si indelungat sau cand s-a aplicat forceps sau ventuza. Aceste deformatii dispar la cateva zile dupa nastere. Deseori, capul este acoperit cu par bogat. Pe pleoapele superioare, la radacina nasului si la ceafa se vad la unii nou-nascuti pete rosii care se sterg la apasarea degetului si dispar complet dupa cateva luni. La pipait se simte in crestet o portiune mai moale - fontanela anterioara (moalele capului). O alta regiune moale poate fi constatata mai spre ceafa: fontanela posterioara sau fontanela mica. Aceste regiuni moi se datoresc lipsei de osificare, situatie normala in ceea ce priveste fontanela anterioara si pana la 12 - 14 luni. Prezenta acestor spatii permite modelarea capului in timpul trecerii lui prin stramtorile bazinului. Gatul este scurt si foarte flexibil, iar abdomenul este mare. In dreptul ombilicului se pune un pansament care acopera bontul ombilical, pana ce acesta se va usca si va cadea. Organele genitale externe sunt usor tumefiate. Membrele sunt scurte in comparatie cu marimea corpului si se lasa greu intinse, copilul prezentind inca pozitia ghemuita din uter.
Greutatea normala a unui nou-nascut in mod normal, fetitele au o greutate de 3 000 - 3 250 grame, iar baietii 3 000 - 3 500 grame. Un copil care prezinta la nastere o greutate intre 2 800 si 2 500 grame este un copil subponderal, iar cel sub 2 500 grame este prematur (imatur). Unii copii pot avea o greutate de 4 000 - 5 000 grame.
Primele 7 zile de viata. Dupa nastere, in prima saptamana, copilul doarme aproape in permanenta (19 - 20 de ore din 24) un somn profund, calm, netulburat de zgomot sau lumina. El se trezeste fara sa planga. Atunci cand apar unele greseli in ingrijirea lui sau cand se imbolnaveste plange la trezire, perioada de veghe este mai mare decat cea de somn si copilul este mai agitat decat de obicei, in asemenea cazuri este bine sa fie anuntat medicul. Chiar sanatos fiind, copilul poate avea unele manifestari care dau de gandit unei mame tinere: plans, tipat, tresariri, mici varsaturi, diaree, icter, scadere in greutate, uneori putina febra. Pentru a ajuta nou-nascutul sa se adapteze repede la noua viata, mama trebuie sa dovedeasca calm, stapanire de sine si sa aplice masurile igienice absolut necesare pentru buna dezvoltare a copilului, masuri asupra carora vom insista in paginile ce vor urma.
Scaderea in greutate a nou-nascutului. In primele 2-3 zile dupa nastere, copilul pierde o mica parte din greutatea cu care s-a nascut. Aceasta pierdere poate fi de 5-8 la suta, maximum 10 la suta din greutatea de la nastere si se recupereaza in urmatoarele 5-10 zile. Scaderea in greutate este absolut normala si se produce la toti copiii. Ea se datoreste faptului ca in primele 24-48 de ore dupa nastere copilul primeste o cantitate mai mica de lichide decat ceea ce pierde prin urina, scaun, respiratie, transpiratie.
Icterul nou-nascutului. Icterul care apare in primele 2-3 zile de viata nu este o boala si reprezinta o manifestare a adaptarii fatului la viata extrauterina. El se manifesta printr-o coloratie galbena a ochilor, insotita de o discreta coloratie galbena-rosiatica a pielii (icter rosu). In general, icterul dureaza 5-6 zile si nu este insotit de alte semne de imbolnavire. El nu are nici o legatura cu hepatita epidemica sau cu alte boli care provoaca icter. Acest icter scade in intensitate spre ziua a 7-a si dispare spre ziua a 10-a-a 14-a fara nici un tratament.
Criza genitala a nou-nascutului. Cu frecventa de 50 la suta, incepand din ziua a 3-a de viata si pana spre ziua a 9-a, atat la fete, cat si la baieti se observa o serie de modificari trecatoare ale glandelor mamare si organelor genitale, care sunt datorite influentei pe care o au hormonii materni ce au patruns in sangele fatului. Aceste manifestari au unele asemanari cu cele din perioada pubertatii. Sanii se umfla si se intaresc putin. Uneori, fetitele mai pot prezenta un fel de menstruatie precoce, iar baietii, umflarea testiculelor. Aceste manifestari sunt normale si cedeaza in cateva zile; sanii nu trebuie apasati.
Febra de sete. In primele zile de viata chiar si copilului perfect sanatos poate sa i se ridice temperatura la 38-39 grade daca nu primeste cantitatea necesara de lichide (febra de sete); simpla administrare de lichide (ceai, apa fiarta si racita) va avea ca rezultat scaderea temperaturii si revenirea ei la normal in cateva ore. Trebuie sa fim insa foarte atenti si in aceasta privinta si sa urmarim cateva zile ca intr-adevar temperatura a disparut definitiv: orice febra care persista dupa ce s-a completat lipsa de apa sau care reapare are o semnificatie severa a unei boli sau a unei infectii.