
Untul de shea este un unt vegetal, comestibil, extras din fructul arborelui de Shea. Acesta este un copac care creste in savanele din Africa de Vest si a carui nume inseamna viata in Dioula. In Africa untul de shea este veritabil remediu cunoscut si utilizat de sute de ani, dar este totodata si unul din secretele frumusetii femeilor din aceasta parte a globului. Untul de shea este consumat in bucataria traditionala africana si utilizat in industria ciocolatei ca substituent al untului de cacao.
Untul de shea poseda proprietati vindecatoare pentru piele si este cunoscut ca un tratament superior pentru pielea uscata, deshidratata, matura si ridata. Nu e de mirare ca este numit Aurul femeilor si este atat de apreciat in industria cosmetica.
Este important ca untul de shea sa fie nerafinat, pentru ca doar asa isi pastreaza proprietatile. Untul este 100% natural, pur, nerafinat si se foloseste cu succes in tratarea dermatite, psoriazis, eczeme, arsuri, peeling, iritatii, pete rosii pe fata si corp, arsuri provocate de soare, riduri fine, intepaturi de insecte, buze crapate, a vergeturilor mai ales in perioada de sarcina. Untul de shea are un aspect solid, dar se inmoaie foarte repede daca il freci putin intre palme, pana se apropie de consistenta uleiului. Mirosul nu este unul tocmai placut, insa acesta este un semn ca untul este nerafinat. Daca te deranjeaza, adauga 2-3 picaturi de ulei esential cu aroma de lavanda, de exemplu. Cel mai bine se pastreaza in locuri intunecate si reci, deci frigiderul poate fi ideal.
Untul de shea are multiple utilizari:
1. Corp: dupa baie, se poate folosi ca inlocuitor al cremei tale obisnuite. Senzatia de hidratare se pastreaza pentru mult timp, insa ai grija sa nu aplici prea mult pentru ca pielea ramane destul de uleioasa. Se poate folosi si pentru a calma iritatiile aparute dupa epilare. Rezultate la fel de bune se obtin si cand vine vorba de taieturi, arsuri etc.
2. Fata si buze: untul de shea este un bun hidratant, chiar mai bun decat cremele din comert. Iata de ce se recomanda mai ales in timpul iernii, cand fata are mai mult de suferit. Ca bonus vei observa ca ridurile vor deveni mai putin vizibile. Buzele uscate sau crapate se vor face din nou moi si catifelate, daca aplici in fiecare zi un strat subtire de unt de shea.
3. Par: mastile cu unt de shea sunt foarte hranitoare pentru parul uscat si casant. Topiti un pic de unt de shea pe care il aplicati pe parul ud si scalp cu ajutorul unui masaj usor. Se lasa sa actioneze 15 minute infasurad parul intr-un prosop, dupa care se spala parul cu sampon. Este foarte util în special in cazul parului cret/uscat si pentru a scapa de matreata.
4. Vergeturi: datorita continutului ridicat in vitamina E si A, untul de shea previne si trateaza vergeturile, daca este folosit cu regularitate. Fiind un produs natural, se poate folosi si in timpul sarcinii, pentru ca nu contine nici un element ce ar putea sa ii faca rau bebelusului. Astfel, ai grija de pielea ta si reduci drastic riscul de a ramane cu urme dupa nastere.
5. Bebelusi: untul de shea este perfect pentru ei este ideal pentru pielea sensibila a bebelusilor care are nevoie de ingrijire speciala si delicata. Poti folosi untul de shea atat in apa pentru baie cat si direct pe piele. Fa-i copilului tau masaj cu o cantitate mica de unt si aplica-l constant acolo unde are iritatii cauzate de scutece.
Daca vrei sa experimentezi, amesteca untul de shea cu unt de cocos si/sau de cacao si vei obtine cea mai aromata crema pentru corp.